Trending: BudgettipsMatprisernaSpartipsPengar

Så dyrt blir det att leva – elpris, ränta, bensin och matpriser ökar kraftigt

28 jul, 2022 
Amanda Olsson
På vänster bild: småbarnsfamilj som packar bilen på sin uppfart. På höger bild: kvinna som handlar i matbutiken.
Inte nog med att priserna redan dragit iväg duktigt. Nu väntar ytterligare en höjning mot hösten där framförallt elpriset och boendekostnader påverkar mest. Se hur kostnaderna ökar där du bor.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Det här ska du tänka på när du handlar – spara tusentals kronorBrand logo
Se också: Det här ska du tänka på när du handlar – spara tusentals kronor

Det har varit mycket skriverier om chockhöjning på priser under det senaste året. Nu kommer dock ännu ett tråkigt besked – och har du otur bor du där priserna höjs som mest.

Chefsekonomen via Stockholms Handelskammare, Stefan Westerberg, förklarar för Expressen att för en genomsnittlig tvåbarnsfamilj kommer det bli nästan 20 000 kronor dyrare per år att leva. Då har Handelskammaren utgått från att familjen innefattar två vuxna och två barn som har bil och bor i en eluppvärmd villa.

– Man måste ta höjd för en hel samlad månadsinkomst för att täcka upp de kostnader man inte hade tidigare, berättar Stefan Westerberg för Expressen.

Annons

Stora regionala skillnader

Stockholm, Skåne och Halland är hårdast drabbat – vilket baseras främst på hur höga bolånen är. I Stockholm har man exempelvis betydligt mer bolån.

En annan faktor som spelar stor roll för kostnaderna är vilket elprisområde man har – och energipriserna i södra Sverige har skjutit i höjd.

Bor du däremot däremot i Norrbotten kommer du billigast undan. Under 2021-2022 ökade årskostnaderna med 21 000 kronor.

Chockhöjningen av elpriser i vintras

Tyvärr ser det inte ljust ut för elpriserna framöver. Inte nog med att de höjts enormt under det senaste året. Nu beräknas ytterligare en höjning med 2% fram till april 2023.

I tabellen nedan är elpriserna beräknade för en villa med 20 000 kWh i årsförbrukning och innefattar nätpriser med skatt och moms.

Även bensinpriserna lär höjas med 2%

Pris per liter bensin: 16 kronor i april 2021 och 23 kronor 2022 – alltså en höjning med 2% förväntas. Då har bensinpriserna under det senaste året redan stigit med 4 kronor per liter, medan diesel har ökat hela 8 kronor per liter.

Annons

Drivmedelskostnaderna i tabellen är beräknade på en bensindriven bil (0,7 liter per mil) med genomsnittlig körsträcka (2021) för personbilar.

Räntekostnader kommer påverka hushållen mest

Det är en ökning med ungefär 2000 kronor per månad jämfört med 2021. Riksbanken höjde dessutom räntan i juli och det beräknas en dubbel- eller trippelhöjning i september.

Livsmedel

Inte nog med att kaffet redan har blivit nästan dubbelt så dyrt sedan förra året. För typfamiljen på fyra personer låg snittet för livsmedel på 105 720 kronor i årlig kostnad 2021. I april 2022 var kostnaden uppe på 112 518 kronor och till 2023 beräknas den öka till 114 768 kronor.

Se också: Så boostar din ekonomi för 2022 – sparekonomen tipsarBrand logo
Se också: Så boostar din ekonomi för 2022 – sparekonomen tipsar

Källa: Expressen, Stockholms handelskammare

Annons