Så kan aktiesparande sätta guldkant på pensionen!

Numera är det självklart att kvinnor handlar med aktier. Det har hänt mycket sedan Christina nekades öppna ett aktiekonto för 30 år sedan.

Christina Engelen startade Facebook-gruppen ”Tjejer som gillar aktier”. En grupp för tjejer som vill diskutera och utbyta erfarenheter om aktier och börsen.

Hur länge har du hållit på med aktier?

– Intresset började i 18-årsåldern, men det pratades bort av en bankman när jag ville öppna ett sådant konto. Det var inget för tjejer att hålla på med hette det – så jag lät det vara. Intresset fanns sedan i skymundan i många år innan jag tog jag tag i saken 2001 och köpte min första aktie i ABB, företaget jag jobbade på.

Därefter har jag småköpt aktier fram till 2010 för att sedan bli allt mer aktiv. Nu handlar jag aktier i någon form flera dagar i veckan och har byggt upp en långsiktig portfölj som ger utdelning varje månad och som är tänkt som ett tillskott när jag går i pension.

Specifika kvinnoträffar

Sedan 2016 är jag ordförande i Aktiespararnas lokalavdelning i Västerås där vi har cirka 1 200 medlemmar. Aktiespararna är ett förbund som hjälper medlemmarna att få de bästa förutsättningarna för att bli framgångsrika i sitt sparande. Aktiespararna erbjuder också information, utbildning och rådgivning, håller vakande ögon på bolagen och sprider kunskap om aktiemarknaden.

Vi har också specifika kvinnoträffar där vi samlas några timmar en lördag per månad för att fika tillsammans och prata aktier, börs och sparande.

Vad är ditt yrke?

– Jag jobbar som projektledare och är elkraftsingenjör i grunden.

Hur kommer det sig att du brinner för aktier?

– Jag tycker helt enkelt att aktier är ett superkul sätt att spara pengar på. Förutom att man genom aktieägande blir en delägare i ett företag, så lär man sig också en massa om olika företag, branscher och marknader.

Men också om samhället och vad som händer i Sverige och utomlands ekonomiskt, konjunkturmässigt och delvis politiskt. När man blir engagerad i sitt sparande brukar man också få riktigt bra koll på sin privatekonomi, vilket är väldigt nyttigt.

Svårt med aktier i början

Var det svårt i början?

– Ja, jag tyckte det var väldigt svårt. Jag hade ingen att diskutera med och hittade inga kurser jag kunde gå för att lära mig. Jag fick lära mig själv genom att testa mig fram, läsa i tidningar och annat. I dag, med sociala medier, har vi fantastiska möjligheter att diskutera och utbyta erfarenheter, att lära oss av varandra och hjälpas åt.

Det tycker jag är kul och inspirerande, att kunna hjälpa andra kvinnor med kunskapen jag samlat på mig, att försöka peppa och inspirera. Jag har själv jobbat på att förverkliga ett antal drömmar som jag haft sedan tonåren och vet att många andra kvinnor också drömmer om saker de vill uppleva, göra eller skapa.

Varför startade du Facebook-gruppen ”Tjejer som gillar aktier”?

– 2014 var jag med i olika diskussionsgrupper med temat aktier på Facebook. Det fanns andra kvinnor, om än inte speciellt många, i alla dessa grupper, men väldigt få skrev något alls i grupperna.

Efter att ha diskuterat med en vän hur man skulle kunna få fler kvinnor aktiva i aktiediskussionerna gav min vän mig idén att starta en egen grupp för kvinnor där vi kunde försöka peppa och inspirera varandra.

Sagt och gjort, jag startade gruppen och bjöd in några kvinnor jag hade kontakt med. De bjöd med fler av sina väninnor, som i sin tur bjöd med sina väninnor och gruppen växte som ringar på vattnet.

I dag har gruppen drygt 17 000 medlemmar och växer. Kvinnor 16–90 år boende över hela landet, men även en del i Norge, Danmark, Finland, Tyskland, USA, Australien och Nya Zeeland.

Det är så fantastiskt med sociala medier. Man kan träffa likasinnade och diskutera saker fast man bor tusentals kilometer ifrån varandra.

Vanliga frågor om aktier

Vilka är de vanligaste frågorna om aktier?

– Frågeställningar kring hur man kommer igång, vilka kontotyper man kan välja, hur man tänker vid köp- och sälj, hur man väljer aktier och hur man sprider sina risker. Vanliga frågor är också hur man bör tänka kring pensionssparande och sparande för sina barn och barnbarn.

Är det många som är tveksamma till att börja för att de inte tror att de kan?

– Det finns många fördomar kring aktiesparande. Att man tror att man behöver stora summor, att det krävs djupa kunskaper i till exempel matematik och att det krävs mycket tid. Så en del säger att de inte kan syssla med aktiesparande utifrån de föreställningarna.

Men om de ändå gått med i Facebookgruppen och läst vad andra skrivit har många blivit inspirerade att försöka själva. Det finns aktiemäklare där avgiften för köp- och säljtransaktioner (courtage) är gratis upp till ett visst belopp på kontot och man kan därmed spara med mycket små belopp för att komma igång.

Matematiska snillen behöver vi inte vara och vad gäller generell aktiekunskap hjälper vi varandra i gruppen – både med att komma igång och med frågor som dyker upp på vägen. Tid behöver man naturligtvis, men långt ifrån så mycket som många tror innan de kommer igång.

Vad får du för reaktioner från människor du inte känner när du berättar att du handlar med aktier?

– Det ansågs nog mer udda förr, för tio år sen bemöttes det oftare med ett fundersamt ”Jaha” och snabbt byte av samtalsämne. I dag sparar ju de flesta i fonder och det är inte alls så ovanligt att man har aktier i sitt sparande.

Det ser också ut som intresset bara ökar, nu är det inte ovanligt det pratas aktier vid fikabordet på jobbet. Att få väldigt låg till ingen ränta på sitt sparkonto och ha oro för sin kommande pension är säkert faktorer som påverkar, men också att det skrivs i media och talas mycket mer om sparande i fonder och aktier.

Tips och kurser kring aktier

Tips för totala nybörjare?

– Det finns massor med information överallt. En del bra börstidningar man kan prenumerera på, men även bra böcker att läsa med grunderna. Biblioteket har det mesta om man inte vill prenumerera eller köpa böcker.

Det är bra att börja med lite grunder kring vad aktier är, hur aktiehandel går till och hur man kan tänka kring sin investeringsstrategi. Att gå en grundkurs genom till exempel Aktiespararna, Studieförbundet eller liknande är också en bra start.

Öppna konto hos banken eller någon av nätmäklarna och se till att du får lågt eller gratis courtage. Framför allt, var inte rädd att testa och använd bara pengar som du kan förlora – alltså inga pengar som egentligen är avsedda för mat, hyra och så vidare.

Har du kurser i aktiehandel?

– Jag håller grundkurser i aktiekunskap och kurser i analysprogrammet HittaKursvinnare då och då hos min lokalavdelning inom Aktiespararna. Ibland håller jag också inspirationsföreläsningar på annat håll.

Hur tror du att fler kvinnor kan bli intresserade?

– Jag tror gemenskap är en viktig faktor. Att ha möjlighet att knyta kontakter och känna att man kan ställa vilken fråga som helst och få ett trevligt, informativt svar.

Det är många kvinnor som träffat nya bekantskaper genom FB-gruppen och startat lokala fikagrupper och aktieklubbar för att träffas och diskutera. När man inte känner någon annan som håller på med aktier kanske man drar sig för att börja.

Av Ingela Haraldsdotter
Foto:  Peter Krüger