Lästips:BudgettipsMatprisernaSpartipsPengarÅterbruk

Så lyckas du på rean – tipsen som hjälper dig att shoppa smart

17 dec, 2021 
Minna Wallén-Widung
Delad bild. Till vänster en kvinna med shoppingpåsar. Till höger en butiksskylt med 50 procents rea.
Ser du också fram emot att göra riktiga fynd under mellandagsrean, Black Friday eller någon annan rea? Här är bästa tipsen för att lyckas med shoppingen – och fällorna du ska akta dig för.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Under mellandagsrean och årets andra readagar – vid det här laget är vi väl alla bekanta med Black Friday, Cyber Monday och Singles day – är det lätt att dras med i köphetsen. Röda prislappar och löften om oslagbara rabatter kan göra det lätt att lockas att köpa mer än nödvändigt. Men det är inte alltid ett rabatterat pris betyder att varan faktiskt är billigare.

5 tips på hur du shoppar smart på reanBrand logo
5 tips på hur du shoppar smart på rean

Här nedan har vi samlat de bästa tipsen för hur du handlar smart på årets alla readagar!

Undvik prisbluffarna

Butikerna försöker dra nytta av vårt köpsug under readagarna, och vissa företagare höjer medvetet priserna på en del varor en kort tid innan det är dags för rea. På så sätt kan de sedan sänka priserna igen lagom till rean, och få det att se ut som om priset har gått ner rejält – fast kunden egentligen betalar normalpris.

Annons

Under Black Week 2021 hade mellan 25 och 27 procent av produkterna som reades ut prishöjts tidigare under hösten, enligt en undersökning som jämförelsesajten Pricerunner genomfört.

En del butiker använder sig också av lockvaror. Det är prissänkta varor vars syfte är att locka dig som konsument till butiken. Väl där upptäcker du att varan i fråga finns i få exemplar och är svår att få tag på. Tanken är då att du ska köpa andra saker i butiken i stället.

En butiksskylt med 80 procents rea.
Handla gärna på rean – men tänk till innan så att du inte kommer hem med onödiga impulsköp.

Därför är det viktigt att inte låta sig ryckas med alltför mycket i köphetsen. Att köpa på sig saker som man egentligen inte behöver kan få tråkiga konsekvenser för plånboken. Om du ändå bestämmer dig för att köpa något – kontrollera prishistoriken så att du inte blir lurad. Är det verkligen ett sådant kap som företaget vill få dig att tro? Jämför också olika butiker eller kedjor med varandra för att få veta vem som erbjuder det bästa priset. På nätet finns flera prisjämförelsesajter att använda sig av.

Annons

Gör upp en plan på förhand

Att på förhand planera sina inköp är det snällaste du kan göra för plånboken – och för miljön. Ingen av oss vill bidra till överkonsumtion och det är inte så kul att komma hem med impulsköp man senare ångrar och inser att pengarna kunde ha använts bättre. Med en på förhand uttänkt strategi blir det enklare att stå emot de röda prislapparna.

Det första du behöver göra innan du ger dig ut i readjungeln är alltså att skriva en inköpslista – och sedan se till att hålla dig till den. Köp inte saker du inte behöver bara för att det är rea!

Bestäm också hur mycket pengar du är villig att spendera. Med en budget bestämmer du på förhand maxbeloppet du får göra av med, och är det någon vara som sedan kostar mer än planerat får du stryka något annat på inköpslistan. Om du på förhand har en summa som du inte får gå över, är det lättare att stå emot impulsköpen.

Om det ändå är något som lockar extra mycket under rean, är det en bra tumregel att alltid ställa sig frågan: ”Hade jag köpt den här saken till fullpris om det inte var rea?”. Om svaret är nej ska du inte köpa den nu heller.

Annons

Tänk över hur du vill betala

I dag, när vi handlar mycket på nätet, finns det många olika betalningsmöjligheter. Tänk gärna igenom på förhand hur du vill betala för din vara. Om du inte har råd att betala den direkt och väljer att skjuta upp betalningen, fundera på om du kommer att ha råd att betala den när det väl är dags. Ibland kan oväntade händelser inträffa som påverkar ekonomin.

Om du har möjlighet är det alltid bäst att betala varan på en gång, då riskerar man inte att glömma bort inköpet och få en chock när fakturan väl kommer.

Ta reda på dina rättigheter

Genom lite snabb research kan du läsa på om dina rättigheter och vara förberedd om du skulle ångra ditt köp eller om varan blir försenad.

När du handlar på nätet har du normalt 14 dagars ångerrätt och kan alltså skicka tillbaka varan inom den tiden efter att du fått hem den. Det här gäller även för reavaror. Däremot kan du behöva betala returfrakten, beroende på vilka villkor företaget har.

Annons

Handlar du i butik är det bra att tänka på att alla företag inte accepterar returer av reavaror. Om du är osäker på vad som gäller för just den varan du funderar på att köpa, se till att ta reda på det innan du slår till så slipper du bli besviken i efterhand.

Om en vara du betalat för blir försenad och företaget inte kan leverera den på utsatt tid, har du som konsument vissa rättigheter. Du har till exempel rätt att kräva en ersättning för kostnader som uppkommit till följd av förseningen. I vissa fall kan du också häva köpet, men då krävs normalt att du har gett företaget så kallad tilläggstid. Det innebär en rimlig chans att leverera varan.

Källa: Pricerunner, Ica Banken, Konsumentverket, Aftonbladet

Annons