Så tog Belinda makten över sin ekonomi

När man inte har så mycket pengar att röra sig med är det bra att ha kontroll över det lilla kapital man har. Så resonerar Belinda som tagit makten över sin ekonomi.

Belinda Jörgensen, 48, är utbildad barnskötare och jobbade med det tills hon fick diagnosen utmattningsdepression för fem år sedan. För att dryga ut de pengar hon fick som sjukskriven, började hon först handla med fonder men gick sedan mer över till att handla med aktier.

Redan när Belinda skilde sig för sju år sedan bestämde hon sig för att göra sin första investering för pengarna som blev över efter bodelningen. Hon köpte ett eget hus i skånska Hörby och trivdes med tillvaron, men efter några år med sämre och sämre ekonomi på grund av sjukskrivningen började det kännas tungt.

– Sparslanten på banken växte inte och det var då jag började tänka på andra alternativ, säger hon.

En kväll såg hon ett inslag på tv om att investera i fonder och hur bra det var att månadsspara i just fonder.

– Jag tog mod till mig och öppnade konto på en svensk internetbank och satte in hela mitt sparande där i fonder. Den första månaden gick det bra för det gick uppåt, så jag var nöjd, säger hon.

Öppnade konto för aktier

Sedan glömde Belinda bort att titta in på det där kontot i nästan sex månader – och när hon väl gjorde det var det ingen rolig syn. Det var plus minus noll. Hon agerade snabbt, sålde alla fonderna och ett beslut väcktes inom henne. Hon skulle ta makten över sina egna investeringar!

– Jag kommer ihåg jag tänkte: ”Kan andra, så kan jag! Hur svårt kan det vara?”

Förr hade hon tyckt det var urtrist med ekonomi. Bara att öppna ett konto för att köpa aktier var en obehaglig känsla. En helt ny värld öppnade sig, men hon började läsa och hittade många bra nybörjarinstruktioner.

Belinda hade ingen i bekantskapskretsen som sysslade med aktier, så hon fick söka all information på nätet och gick med i olika Facebook-grupper för att stilla sin nyfikenhet. Men nyfikenheten bara växte efterhand som hon lärde sig mer.

– Att trycka på köp-knappen första gången var nervöst, men så himla spännande. Jag köpte tre stycken aktier för 1 500 kronor, sen gick kursen ner och jag sålde snabbt med förlust. Läropengar, tänkte jag.

I dag är Belinda betydligt vassare och förstår fördelarna med att själv bestämma vad hon vill investera i.

Läs också: Så kan aktiesparande sätta guldkant på pensionen!

Två procents vinst

Hon har också introducerat sina båda söner för börsen, aktier och dess värde. I julklapp fick de var sin bok om aktier som de snabbt läste klart och började diskutera olika investeringsstrategier.

Hon har även gått igenom hela sin ekonomi med huslån, försäkringar, billån med mera och sparat in 6 000 kronor på bara ett par timmars arbete. Detta för att hon blivit mer intresserad av ekonomi och insett hur hon kan påverka sitt liv genom att fatta rätt beslut.

Belinda gör i dag en vinst på cirka två procent på sina insatta pengar varje månad och hon har ambitionen att försöka öka vinsten ännu mer.

Hon tar inte alltid ut något av vinsten, men bara att veta att pengarna är där stärker henne.

– Jag känner mig mer som en del av världen och inte så isolerad som innan. Det är visserligen inte så mycket pengar det handlar om, men att ha kontroll har gett mig en större självkänsla.

Belinda håller på med aktier nästan varje dag för att hålla sig uppdaterad. Hon kanske inte köper och säljer hela tiden, men läser, lyssnar på poddar och bevakar nyheter. Hon är med i olika FB-grupper där det diskuteras aktier, fonder, pension, tjänstepension, vardagsekonomi och man kan lära sig mycket. Numera är hon även administratör för nordens största FB-grupp för Teknisk Analys, ”TA Gruppen – Tekniska Analyser av aktier & börs”. Teknisk analys är en analysmetod man använder sig av för att analysera prisutvecklingen hos aktier. Ett ämne som hon brinner för.

I dag känns hennes dagar mer meningsfulla och hon slår fast:

– Jag har tagit makten över mina pengar och pensionsfonder.

Belindas tips för aktie-nybörjare:

• Gå med i olika Facebook-grupper med inriktning ekonomi, aktier och pensionssparande. Till exempel: Tjejer som gillar aktier, Aktiespararna, Aktieraketer, Economista-kvinnor som gillar aktier.

• Aktiekonto kan du öppna gratis på till exempel Avanza eller Nordnet. Där ska du ska du öppna ett ISK konto. Det är på det du ska köpa och sälja aktier.

• Sätt bara in pengar du kan undvara. Summan du sätter in är ointressant.

• Sprid dina investeringar. Lite aktier, lite fonder, lite metaller, fastigheter, skog eller annat. Lägg inte alla ägg i samma korg.

• Det räcker att satsa 100 kronor och det kostar inget i avgift (courtage) på Stockholmsbörsen.

• Courtage är gratis (kolla så du har rätt klass på hemsidan) upp till 50 000 kronor på Avanza och upp till 80 000 kronor på Nordnet.

• Mängder av kvinnor håller på med aktier. Du är inte ensam.

• Om du inte vet vad du ska köpa börja med sådant du själv tycker om i din vardagliga omgivning. Kläder, mobilmärke, fastigheter, ekologisk mat, internetleverantör till exempel.

• Lyssna inte för mycket på andra utan läs på själv om de aktier du vill köpa. Alla på börsen gör fel någon gång. Ingen är perfekt. Tro på dig själv.

Läs också: Så kan aktiesparande sätta guldkant på pensionen!

Av Ingela Haraldsdotter
Foto: Drago Prvulovic