Sally hade stora skulder: Jag blev skuldfri på två år

Sally står lutad mot en vägg och berättar om hur hon redan i tonåren blev skuldsatt och senare hamnade hos Kronofogden och inkassoföretag men idag är skuldfri och hjälper andra att komma ut skuldfällan.

Sally Sow hamnade tidigt i skuldfällan och hade skulder på 100000 kronor, men lyckades bli skuldfri. Nu hjälper hon andra privatpersoner få koll på sina skulder.

Foto: Theresia Köhlin

Hon blev skuldsatt redan i tonåren och inkassobreven samlades på hög. Till slut fick Sally Sow nog och trotsade skammen. Genom ett målmedvetet arbete blev hon skuldfri efter bara två år. Nu jobbar Sally ideellt med att hjälpa andra ur skuldfällan.

När inkassobreven trillade in i brevlådan ett efter ett och Sally tvingades välja bort räkningar som borde betalas snördes snaran snabbt allt hårdare kring henne.

– Jag tappade kontrollen helt och levde med ständig ångest, skuld och skam. Samtidigt var jag en ung tjej och ville ha samma förutsättningar som alla andra i min ålder. På ett sätt levde jag på som vanligt och hade ingen koll på hur stora skulderna var. Jag tänkte alltid att det kanske skulle ordna sig nästa månad, nästa lön skulle förhoppningsvis vara högre, men det tog lång tid innan det blev bättre och så stabilt som jag hoppats på, berättar Sally Sow, 28.

När lönen kom prioriterade Sally alltid hyran först av allt, allt som blev över gick åt till mat och nöje. Och skulderna växte.

Allt började när Sally som 15-åring flyttade från Öland i samband med studier på annan ort. Det var roligt och spännande för Sally med ny skola, nya klasskamrater och en ny miljö. Med flytten kom också ett stort ansvar.

– Till en början bodde jag på studenthotell och sedan i egen lägenhet. Jag fick bli självständig tidigt. Även ekonomiskt. Men jag hade varken kunskapen eller erfarenheten av hur man hanterar pengar och gör en budget, säger Sally.

Köpte på avbetalning

Hon köpte inga lyxvaror och ägnade sig inte åt extravaganser, men studiepengen var liten och när hon bland annat råkade tappa bort en mobiltelefon, behövde hon teckna ett nytt abonnemang och nu hade hon två fasta abonnemang att betala.

Jeanett var skyldig pengar till 21 långivare

– Jag kunde ha tre mobilabonnemang samtidigt som mest, trots att jag bara hade en telefon. Avbetalningstider var långa och räntorna höga. Idag tänker jag att det är alldeles för lätt att köpa saker på avbetalning. Mobiler, kläder, resor och prylar. Man tänker att några hundra i månaden inte är så mycket, men flera avbetalningar tillsammans blir i slutändan mycket pengar, säger Sally.

En tid efter gymnasiet flyttade Sally till äventyret i Stockholm. Hon fick ett säljjobb och hyrde ett rum i andra hand.

Det var en kamp varje månad, men det var ingenting jag pratade om

– Bostadsmarknaden i Stockholm är väldigt tuff och annorlunda från Småland. Jag tvingades flytta runt en del och även betala dyra andrahandskontrakt. Lönen, som var provisionsbaserad, var oftast ganska låg. Vad jag än skulle göra fick jag vrida och vända på slantarna. Det var en kamp varje månad, men det var ingenting jag pratade om. Jag skämdes och tog inte ens upp problemet med mina närmaste. Jag levde i en destruktiv bubbla.

Ignorerade kravbreven

Sally upplever att man inte pratar om privatekonomi, vare sig det gäller bra ekonomi eller skulder och när det kommer till ekonomiska svårigheter är skulden och skammen stor.

– Jag tvingades alltid att prioritera vissa räkningar och prioritera bort andra. Jag blundade för kravbreven, slutade öppna dem och fortsatte att ignorera dem för att orka med. Den ångest, frustration, stress och uppgivenhet jag bar på var obeskrivligt smärtsam!

Se också: Stoppljusmetoden – så funkar den

Stoppsljusmetoden – så funkar det
0:60

Efter reklamen: Stoppsljusmetoden – så funkar det

(0:60)

Slå på ljud

I takt med att högen med kravbreven växte ökade också Sallys känsla av maktlöshet och längtan efter ett vanligt liv. Det var när hon fick ett nytt jobb 2017 som vändningen kom.

– Jag fick jobba med ungdomar i ett musikprojekt. Det är det jag brinner för och nu trivdes jag på jobbet och fick en stabil inkomst varje månad. Jag längtade verkligen efter att få ordning på min ekonomi och kunna göra det jag faktiskt ville och behövde med min inkomst.

Kronofogden och inkassobolag

Sally samlade mod till sig och ringde till Kronofogden. Hon trodde att alla hennes skulder hamnat där. Det visade sig att bara en skuld fanns hos dem, resten av skulderna snurrade runt hos olika inkassobolag som köper de växande skulderna av varandra.

Sally bokade ett möte hos kommunens skuld- och budgetrådgivning, som kronofogden tipsat om.

– Skulderna var inte tillräckligt höga för att jag skulle ha rätt till skuldsanering, så nu satte jag mig och ringde runt till alla bolag som jag hade skulder hos. Jag köpte en pärm, samlade ihop räkningarna och la upp en ekonomisk plan.

Skuld på 100000 kronor

Hos skuld- och budgetrådgivningen fick hon veta att hon gjort allt rätt som tagit kontrollen över skulderna och ringt runt för att göra upp avbetalningsplaner.

Jag hade en skuld på 100000 kronor och jag kunde inte ens säga vad jag gjort för pengarna!

– Jag hade en skuld på 100000 kronor och jag kunde inte ens säga vad jag gjort för pengarna! Det var en chock att det handlade om så mycket pengar. Majoriteten av skulderna var bara räntor, påminnelseavgifter och administrationsavgifter som lagts ovanpå skulderna.

Det var en sak som särskilt fastnade i Sallys sinne. Den där pricken hos Kronofogden skulle vara borta två år senare, den 3 maj 2019. Hon bestämde sig för att det datumet också skulle vara dagen då hon var totalt skuldfri!

Fast i skuldfällan? Så kan du bli skuldfri

  • Sök hjälp! Det kan förändra ditt liv. Vänd dig till en anhörig eller vän, känns det obekvämt så kan du vända dig till kommunens skuld- och budgetrådgivning. Det är gratis, de har kunskap och sekretess. Det är bara du som går ut som vinnare efter samtalet!
  • Gör en budget! Lista inkomster, utgifter och skulder. Finns det pengar över varje månad? Bra, börja delbetala så fort du kan. Ligger du minus varje månad? Börja i så fall se över dina utgifter och försök minska dem snarast. Det finns hjälp att få, även om det känns hopplöst just nu.
  • Kan du sälja grejer du har hemma? Det kan ge dig en extra slant. Kan du inte öka inkomsten bör du dra ner på utgifterna. Du kan välja second hand när du själv ska handla. Skaffa dig en hållbar livsstil, se över till exempel vilka streamingtjänster du kan skära ner på och storhandla din mat.
  • Ta kontakt med inkassobolag och eventuellt kronofogden. Det är lite läskigt, men våga ringa dem. Kan du få skuldsanering hos kronofogden? Annars: efterfråga att få avbetalningsplaner hos inkassobolagen. Många är välvilligt inställda till att du försöker reda ut dina skulder, men man måste ligga i lite själv.
  • Du kan få hopp, tips och råd via olika Facebookgrupper med fokus på ekonomi. Våga investera i dig själv och din framtid genom att lära dig mer om privatekonomi. Ta hjälp av böcker, podcasts, influencers, digitala nätverk, budgetappar i mobilen och radioprogram med ekonomiinriktning.

– Jag började se fram emot att betala räkningarna. Så fort jag fick in lönen på kontot, ibland redan vid midnatt, betalade jag av skulderna. Det rörde sig om 5000–12000 kronor per månad. Jag betade av de minsta skulderna först och checkade av betalningen i mina papper. Jag kände mig lättare och lättare för varje månad.

Sallys motivation var på topp och genom att räkna ner månaderna släppte hon aldrig blicken från målet – att bli skuldfri.

– Ibland kunde jag ringa företagen flera gånger varje månad bara för att se hur jag låg till eller dubbelkolla om en skuld verkligen var borta, haha. Jag var superfokuserad!

Lyckades bli skuldfri

Så kom det magiska datumet. Den 3 maj 2019 och Sally var äntligen klar. Hon var helt skuldfri!

Fler svenskar hamnar hos Kronofogden för snabba lån

– Alltså den känslan går nästan inte att beskriva. Jag hade ingen prick längre, inga skulder, inga skyldigheter, ingenting som hängde över eller efter mig. Jag var äntligen i fas! Den känslan efter alla dessa år är obeskrivlig. Det som för mig hade känts som helt omöjligt hade plötsligt hänt. Jag har aldrig varit så stolt i hela mitt liv.

Sally är i det närmaste euforisk när hon beskriver sitt finansiella liv idag:

– Idag är min kreditvärdighet superfin. Jag har inga skulder överhuvudtaget, jag har en bra ekonomi, jag sparar en fast summa varje månad och mitt nästa mål är att nå finansiell frihet.

När Sally delade med sig av sin ekonomiska resa, och åren med skulder, i ett inlägg i olika Facebookgrupper överöstes hon av peppande kommentarer. Hon fick också många frågor från andra skuldsatta kvinnor.

Hjälper andra bli skuldfria

Sally är idag mentor till 16 personer som hon ideellt hjälper att långsiktigt bli skuldfria. Upplägget skräddarsys efter varje individ och hon erbjuder budgetering, tankar, rekommendationer och främst av allt emotionellt stöd, allt under sekretess. Hon poängterar att hon inte har någon ekonomisk utbildning, utan utgår helt ifrån sina egna erfarenheter. Hon vill hjälpa till i den mån hon kan.

Det är en enorm frihet att återta kontrollen

– Det tog mig lång tid att komma tillbaka, men det är fullt möjligt. Det krävs en otrolig disciplin, struktur, planering och vilja att förändra. Med lite hjälp på vägen så ÄR det möjligt, och känslan när man blivit skuldfri är obeskrivlig. Det är en enorm frihet att återta kontrollen! Att jag tog tag i mina skulder förändrade mitt liv totalt, att stötta någon annan att ta steget mot att bli skuldfri är det minsta jag kan göra.