Sätt upp mål och våga investera – så förbättrar du din ekonomi

En glad, leende kvinna sitter framför datorn i ett ljust rum.

Foto: TT/Shutterstock

Ett tydligt mål gör det lättare att spara och det finns flera saker du kan göra för att tjäna en extra hacka att lägga undan för framtiden. Men för att få dina pengar att växa på sikt krävs mod!

Sätt upp mål

Så länge sparandet känns som ett tråkigt måste kommer det vara svårt att spara. Försök att istället vända känslan för ditt sparande till något positivt och motiverande, genom att sätta upp konkreta mål.

Fråga dig själv, varför vill jag spara? Kanske är det för att känna dig trygg, för att kunna köpa drömhuset, för att gå i pension tidigare, eller något helt annat! Det viktiga är att det är ett mål som känns relevant och viktigt för just dig.

Men du – tänk på att sätta hyfsat långsiktiga mål. Att köpa nya skor om en månad är ett för litet mål om du vill ändra din ekonomiska situation på riktigt.

Så sparar du på börsen - 5 tips från sparekonomen
Slå på ljud

Våga investera i bra aktier och fonder

Att investera i börsen är ett fantastiskt sätt att få sina pengar att växa. Det är inte heller så svårt som många tror. Du behöver inte lägga timmar på att köpa och sälja aktier varje dag. Öppna ett ISK (investeringssparkonto) via din bank eller hos någon av nätmäklarna, och köp några breda fonder med spridning mellan olika branscher. Klart!

Om du är en långsiktig investerare räcker det sedan att du tittar till dina fonder ett par gånger per år. Om det känns svårt kan du besöka din bank och be dem hjälpa dig att komma igång. Väljer du en nätmäklare utan kontor, exempelvis Avanza, har de massor av tips och information på sin hemsida för dig som är nybörjare.

Så får du dina pengar att växa

För de flesta av oss är det största hindret inte vår kunskap utan vår egen självkänsla. Bestäm dig för att du visst kan och vågar lära dig om aktier och fonder, och sätt igång!

Så tog Belinda makten över sin ekonomi

Skaffa en extra inkomst

För att få lite mer pengar i plånboken finns det flera sätt att tjäna lite extra pengar i vardagen. På så sätt skaffar du dig också större utrymme att spara mer.

Här är några tips på saker du kan göra:

  • Rensa hemma och sälj på Blocket eller Facebook Marketplace
  • Gör marknadsundersökningar och samla poäng som du kan byta mot presentkort och produkter, exempelvis M3 Panel
  • Hyr ut ett rum
  • Hyr ut din bostad på Air BnB när du är bortrest
  • Ta ett extrajobb/gig-jobb
Få koll på dina kostnader genom stoppljusmetoden