Lästips:BudgettipsMatprisernaSpartipsPengarÅterbruk

Se själv – så mycket mer får du i pension nästa år

22 dec, 2017 
Minna Wallén-Widung
Pensionen höjs med i snitt 380 kronor efter årsskiftet. De stora vinnarna blir de med låg till medelhög pension. Se själv i tabellen hur mycket mer du får i pension 2018!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Pensionsmyndigheten meddelade på torsdagen hur hög höjningen av pensionerna blir 2018. Inkomstpensionen höjs med en procent, och i snitt blir det 380 kronor extra på kontot för Sveriges pensionärer efter årsskiftet.

Pensionärspar sitter på en parkbänk
Foto: Shutterstock/IBL Bildbyrå

Men höjningen skiljer sig åt mellan olika grupper av pensionärer. De stora vinnarna är de som har en låg till medelhög pension och de som har bostadstillägg, deras höjning blir störst procentuellt sett.

Höjer bostadstillägget

En av de totalt sju olika grupperna som myndigheten delat in pensionärerna i, är ensamstående pensionärer med bostadstillägg. Hit hör ungefär 255 000 människor, och en majoritet av dem är kvinnor. Ungefär 85 000 av dessa får den maximala höjningen av bostadstillägget, rapporterar Expressen. I snitt innebär det ungefär 200 kronor extra varje månad.

Annons

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Men även där kan det skilja mycket. Den maximala höjningen av bostadstillägget för ensamboende är 470 kronor, medan motsvarande för sammanboende är 235 kronor per månad, säger Pensionsmyndighetens pensionsexpert Monica Zettervall till tidningen.

Det orange kuvert från Pensionsmyndigheten
Foto: IBL Bildbyrå

Sänkt skatt för pensionärer

Från och med den 1 januari 2018 sänks skatten för pensionärer med en pensionsinkomst mellan 10 000 och 35 000 kronor, något som regeringen flaggade för redan i september när höstbudgeten presenterades. Skattesänkningen får störst effekt för dem med en pension på 17 000 kronor i månaden, enligt Pensionsmyndigheten.

Så här mycket mer får du i pension efter årsskiftet:

Ensamstående pensionär med bostadstillägg: +436 kronor efter skatt

Annons

Sammanboende pensionär med bostadstillägg: +277 kronor efter skatt

Pensionär med stor del garantipension (ej bostadstillägg): +106 kronor efter skatt

Pensionär med viss del garantipension (ej bostadstillägg): +217 kronor efter skatt

Pensionär med låg inkomstgrundad pension, under 13 200 kronor i månaden (ej garantipension eller bostadstillägg): +348 kronor efter skatt

Pensionär med medelhög inkomstgrundad pension, 13 200-16 100 kronor i månaden (ej garantipension eller bostadstillägg): +468 kronor efter skatt

Pensionär med hög inkomstgrundad pension, över 16 100 kronor i månaden: +443 kronor efter skatt.

Källa: Pensionsmyndigheten/Expressen

Annons