Artikeln innehåller reklamlänkar
Trending: BudgettipsMatprisernaSpartipsPengar

Shoppa med liten budget – proffsets 10 bästa tips på fyndjakten

22 jun, 2020 
Anna-Karin Amilon
Anna-Karin Amilon. Portmonä
Kvalitet håller längst och att handla kläder och accessoarer som håller över tid måste därmed kosta en massa pengar. Det är en sanning med ganska stor modifikation, i alla fall om man frågar personliga shopparen Anna-Karin Amilon. Här är hennes tio bästa tips inför att handla smart på begränsad budget.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det går att fynda utan att varken tömma sparkontot eller tumma på kvaliteten. Det gäller bara att veta hur, var och på vad man ska titta när man letar ett bra köp. Vad definierar då ett bra köp?

Naturligtvis beror det på tillfälle och funktion. Letar du efter något, en så kallad "piece" som du ska bära vid vissa tillfällen, till fest eller vid högtider till exempel – eller letar du kanske bra basplagg som ska passa till mycket och därmed ska tåla både att användas ofta och att tvättas mycket.

Se mer. Sticka en gästhandduk:

Sticka handdukar: Lär dig göra sjömansbubblorBrand logo
Sticka handdukar: Lär dig göra sjömansbubblor

Enligt mig är ett bra köp ett plagg, eller en accessoar eller ett par skor, något som sitter bra, är välsytt, bekvämt, helst lättvättat och som helt enkelt får dig att känna dig både fin och trygg. Och så ska det som sagt inte kosta en halv månadslön, för då är det helt enkelt inte ett klipp!

Annons

Så hittar du guldkornen hos butikskedjorna - 10 tips

Under mina många år som personal shopper och stylist har jag samlat på mig både erfarenhet och skaffat mig ett tränat öga. Vi har alla våra olika talanger och en av mina har alltid varit att kunna nosa rätt på guldkornen hos butikskedjorna i det lägre prisspannet. Här delar jag med mig några av mina bäst tips ifall du vill bli bra eller ännu bättre på att fynda!

1. Gör ett urval

Fokusera endast på den typ av plagg du just nu letar efter utifrån färg och form. Går du in i en butik eller scrollar på nätet, sätt på ”zoom-glasögonen” och scanna av utbudet genom den linsen. Det vill säga att allt annat går bort att titta på där och då.

2. Sätt en budget

Gör upp en övre gräns för hur mycket du vill lägga på plagget eller outfiten och håll dig till den.

Annons

3. Var material-smart

Kvaliteter som ren viskos och lin är förvisso sköna och fina att titta på men var medveten om att de skrynklar mycket, och du lär få spendera en hel del tid vid strykbrädan om du inte gillar skrynklor. Och när de kommer ut ur tvättmaskinen är de ofta inte en jätterolig syn.

4. Välj smarta textilier

Kvaliteter som innehåller några procent elastan eller spandex sitter ofta bättre, är skönare och skrynklar inte så mycket eller alls.

5. Kika efter basfäger

Letar du basplagg som ska hålla över tid, tänk enfärgat och utgå ifrån din favorit-basfärg, t ex svart, grått, beige, blått eller brunt. Att hålla sig till en eller två färger som bas, underlättar både letande och att få en garderob där mycket passar ihop.

6. Kolla tvättinstruktionerna

Kanske låter det lite småtråkigt, men att läsa lappen med tvättinstruktioner innan du bestämmer dig för ett köp kan göra att du undviker att traska hem med svårtvättade plagg som sen riskerar att bara bli hängande.

Annons

7. Håll koll på sömmarna

Syna plagget du fastnar för lite mer noggrant i sömmarna och det kan löna sig att jämföra två likadana plagg i samma storlek. Det ena kan ofta vara mer välsytt än det andra. Titta på sånt som att till exempel en söm drar sig lite eller om det finns lösa trådar. Sömmar som gör att tyget drar ihop sig (beror ofta på fel trådspänning då plagget sytts) ger ett lite ”slarvigare” och mindre fint intryck.

8. Gå på säkra kort

Gillar du en viss typ av plagg och vet att du kommer att använda dem ofta – köp om du har råd, fler av samma så har du några garanterat långvariga följeslagare och säkra kort.

9. Kvalitet lönar sig

Många kedjor har specialkollektioner några gånger per år. Ofta i lite bättre kvalitet men ändå prisvärda. Du vet det säkert redan, men dessa kollektioner är ofta väl värda att spana efter, inte minst då du letar något med det lilla extra för speciella tillfällen.

Annons

10. Färre – men värre!

Att köpa färre plagg men av bättre kvalitet och till ett lite högre pris är också att shoppa budgetsmart. Är det plagg som man vet att man kommer att använda mycket, kan man roa sig med att räkna ut en ungefärlig ”cost per use”. Kostnaden per användning blir ofta låg jämfört med att köpa många billigare plagg som man inte använder så ofta.

7 bra budgetköp just nu!

1. Prisvärd piece

Mönstrad kimono-jacka från KappAhl

Mönstrad kimono-jacka med knytband, från KappAhl Vintage Stories. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

2. Går att både klä upp och "ner"

Svart omlottkjol med volangkant, frå Ellos

Svart omlottkjol med volangkant, från Ellos Collection. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

3. Klassisk design i fin kvalitet

Puderrosa kofta med knytskärp, från H&M

Puderrosa kofta i kashmir-mix med knytband, från H&M. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

4. Välsydd, snygg och lättskött

Grafiskt mönstrad blus från Lindex

Grafiskt mönstrad blus med puffig ärm, från Lindex. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

5. Skrynkelfri klassiker

Blå kortärmad klänning från H&M

Kortärmad klänning med knytskärp, från H&M. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

6. Lika fint till jeansen som till sommarkjolen

Svart linne med volangkant, från La Redoute

Svart linne med volang och tofsar, från La Redoute. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

7. Bra basbyxa = använder mycket = köp mer än ett par!

Khakigröna slacks, från H&M

Khakigröna slacks i 7/8-längd, från H&M. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Annons