Lästips:BudgettipsSpartipsPengarÅterbrukPensionsspara

Slopa onödiga vardagsutgifter – och få mer pengar över

13 jun, 2017 
Redaktionen
En kvinna betalar räkningar med sin iphone.
Det behöver inte vara svårt att spara pengar. Här är 11 spartips för hur du blir av med onödiga utgifter i vardagen och får mer pengar över till annat.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

”Många bäckar små” må kännas som ett uttjatat uttryck, men när det kommer till vår vardagsekonomi är det faktiskt användbart. Bland våra utgifter gömmer sig många onödiga kronor som vi gör av med varje månad och som vi i stället skulle kunna spara till något roligare.

Här listar vi 11 enkla sätt att göra sig av med onödiga vardagsutgifter – och få mer pengar över till det du verkligen vill lägga pengar på:

1. Betala på rätt sätt

Lägg dina fakturor på autogiro. På så sätt missar du aldrig en betalning, vilket gör att du slipper dyra påminnelseavgifter som i längden även kan påverka din kreditvärdighet.

2. Köp inte på avbetalning

Handla inte produkter eller resor på avbetalning, utan betala istället hela summan på en gång. Då slipper du avbetalningsavgifter och räntor som snabbt blir betydande summor. Har du inte råd att betala på en gång? Försök att avstå från att köpa och spara tills du har råd i stället.

3. Ta inte lån

Bolån går så klart bra att ta, men avstå från att ta konsumtionslån. Spara till det du vill göra och om pengarna inte räcker bör du se över om du kan hitta ett billigare alternativ du har råd med. Konsumtionslån är dyra i längden och en bra tumregel är att inte köpa något man inte har råd med eller kan spara till.

Annons

4. Jämför dina avtal

Se över dina försäkringar, elavtal, bredbands- och telefonabonnemang. På nätet finns flera tjänster för den som vill jämföra priserna hos olika bolag. Förhandla ner dina kostnader eller byt till ett billigare företag.

5. Ta alltid med en påse

Såväl matbutiker som många klädaffärer tar betalt för plastpåsar i dag, så se till att alltid ta med dig en påse i väskan för att spara kronor och på miljön. Handla avfallspåsar på rulle för dina sopor, det är betydligt billigare.

6. Kolla upp dina krediter

Kreditkort kostar eftersom både ränta och avgift läggs på den summa du spenderar. Se över vilka krediter du har och säg upp de du inte använder eller kan klara dig utan. Även om du inte använder krediten kan den försämra din kreditvärdighet, vilket i sin tur kan ge dig dyrare lån hos banken.

7. Sluta småhandla

Onödiga utgifter i vardagen som är enkla att göra sig av med är alla småköp. Ta med kaffe hemifrån när du går till jobbet, bjud hem en vän på fika i stället för att gå till ett dyrt café och bär med dig en vattenflaska för att slippa köpa dryck om du blir törstig.

Annons

8. Se över dina abonnemang

Se över vilka abonnemang du samlat på dig och om du kan pausa eller säga upp något av dem. Kanske behöver du inte Netflix under de soliga sommarmånaderna? Har du möjlighet att gymma hemma eller utomhus under de kommande månaderna?

9. Köp inte separata produktförsäkringar

Många affärer erbjuder separata produktförsäkringar vid köp av exempelvis elektronik. Kolla upp om du verkligen behöver försäkringen. Din hemförsäkring, konsumentköplagen och produktens garanti täcker redan mycket.

10. Ta med matlåda

Äter du alltid lunch ute? Dra ner på utgifterna genom att ta med dig matlåda åtminstone någon dag i veckan.

11. Dubbelkolla innan du nätshoppar

Finns det en rabattkod du kan använda? Kanske kan du börja prenumerera på ett nyhetsbrev eller bli medlem gratis för att få rabatt? Kolla även upp frakt- och returavgifter innan du handlar på nätet. Finns motsvarande vara på en sajt som inte tar en fraktavgift? Kanske finns den i en fysisk butik nära dig istället? Frakt- och returavgifterna kan kännas som små struntsummor, men efter ett par gånger blir de redan en stor summa pengar.

Av Nanna von Knorring

Läs också:

Så sparar du enkelt 6 000 kronor om året!

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons