10 livsmedel som ger tjockare och friskare hår

10 livsmedel som ger tjockare och friskare hår
Vad du äter och dricker kan i slutändan påverka din hårkvalitet. Här är livsmedlen som kan ge ett tjockare och friskare hår.

Allt du äter och dricker påverkar din hud, ditt hår och dina naglar. Håret består nästan enbart av protein och behöver protein för att hålla hårbotten och hår välmående.

10 livsmedel som maxar hårhälsan

Fet fisk

Lax, makrill, strömming och sardiner innehåller högkvalitativt protein och andra nyttigheter som fettsyran omega-3, vitamin B och D och järn som stärker håret.

Nötter

Paranötter, pekannötter, jordnötter, valnötter, sötmandlar och hasselnötter är rika på protein och selen som är bra för en frisk hårbotten. Vissa nötter, som valnötter, innehåller både omega-3, omega-6 och vitamin E som hjälper till att skydda dina celler.

Sötpotatis

Späckad med vitamin A ger sötpotatisen hud och hår näring och skyddar mot mjäll och kliande hårbotten. Morot, mango, aprikos och pumpa är andra rika källor på betakaroten som i kroppen omvandlas till vitamin A.

Ägg

En värdefull proteinkälla som även är rik på zink, selen och järn och hjälper till att förse hårsäckarna med syre.

Ostron

Med sin höga halt av zink är ostron bra mot håravfall och en torr och mjällig hårbotten. Andra zinkkällor är nötter, nötkött, fullkornsbröd, sojabönor och ägg.

Grekisk yoghurt

Är proteinrik och innehåller vitamin B5 och D.

Gröna grönsaker

Broccoli, spenat, grönkål och mangold, liksom gula frukter, är fulla med vitamin A och C som är bra mot torr hårbotten.

Baljväxter

Gröna och gula ärter, bönor och linser innehåller vegetabiliskt protein, järn, zink och biotin (B7) som hjälper till att stimulera hårväxt och förnya hårsäckarna.

Superbär

Blåbär, tranbär, björnbär, hallon och jordgubbar är sanna hälsokurer. Forskning visar att de stärker hud och hår och skyddar ögonen.

Magert kött

Är en god källa till protein, järn, zink, magnesium, krom och en rad B-vitaminer. Rena dunderkuren för hårhälsan.
Källa: vårdguiden, webmd.com, netdoktor, Lennart Emtestam

Av Margaretha Eldh

 

Läs också:

Så får du tjockare och friskare hår!

59 tips för att få ett friskare hår