10 tecken på att du har brist på D-vitamin

Känner du dig ofta hängig, har ont i kroppen eller börjat tappa hår?
Risken finns att du, som många i mörka Norden, lider av D-vitaminbrist.
Här är 10 tecken som kan tyda på att du behöver mer D-vitamin.

1. Du blir sjuk hela tiden

Om du upplever att du hela tiden har en ny infektioner i kroppen kan det vara ett tecken på att du har brist på D-vitamin. Danska forskare har upptäckt att D-vitamin är viktigt för att immunsystemet ska fungera bra.

2. Du är tröttare än vanligt

Alla är ju trötta i november och december, men det kan också vara ett tecken på D-vitaminbrist, som man vet kan orsaka både dålig sömn och extrem trötthet.

3. Du har ont i ryggen

Om du har ont i ryggen, och främst i ryggslutet, utan någon tydlig anledning som träning eller menstruation, så kan det vara ett tecken på att du har D-vitaminbrist. Brist på vitaminet kan ge svaga och trötta muskler, som kan orsaka smärta i ryggen.

Se också: 5 enkla övningar för att förebygga smärta i ryggen

5 enkla ryggövningar för att förebygga smärta
Slå på ljud

4. Du har ont i skelettet

Om du får känningar i kroppen som påminner om växtvärken du hade som barn, så kan det tyda på att din kropp behöver D-vitamin. Vitaminet är nämligen viktigt för att kroppen ska kunna absorbera kalcium från maten.

5. Du har sår som inte läker

Studier har visat att det finns en tendens till att sår läker bättre och snabbare om man får i sig rätt mängd D-vitamin.

Så slipper du D-vitaminbrist i vinter

6. Du får tunnare hår

Märker du att det är mer hår än vanligt vid avloppsbrunnen i duschen eller på hårborsten? En studie vid universitetet i Kairo 2013 visade att kvinnor som tappar mycket hår ofta har en brist på både järn och D-vitamin i blodet.

7. Du har humörsvängningar

Mår du som under dina värsta PMS-dagar, fast du inte har PMS? Då kan D-vitaminbrist vara boven i dramat. Studier har visat att brist på vitaminet påverkar humöret, och kan bidra till vinterdepressioner.

8. Du känner dig svag

D-vitamin behövs för att våra muskler ska fungera normalt. Känner du trötthet och smärta utan anledning i lår, vader, rygg och armar kan det visa på att du behöver mer D-vitamin.

9. Du har dåligt minne

Har du fått svårare at komma ihåg saker? D-vitamin har i studier kopplats till både demens, Alzheimers och kognitiva problem.

10. Du har ofta huvudvärk

En finsk studie har visat att kronisk huvudvärk är värst under vintermånaderna, och deltagarna i studien, som led av frekvent eller kronisk huvudvärk, hade vanligtvis en låg nivå av D-vitamin.

Källa: Alt.dk.

Hälsohoroskop: Så här mår du som bäst under 2021