Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

10 tidiga tecken på att du har diabetes

13 nov, 2017 
Helena Sjögren
Nästan en halv miljon svenskar har diabetes – många är helt ovetande om diagnosen. Här är 10 tecken på att du kan vara drabbad!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

10 symtom på att du har diabetes:

1. Du kissar ofta

Ett vanligt första tecken är att du kissar mer och oftare än vanligt. När blodsockernivån blir tillräckligt hög läcker det socker till urinen. Sockret i urinen suger upp vatten från kroppen vilket gör att mängden urin ökar. Detta leder också till att du blir mer törstig.

2. Du är ovanligt törstig

Eftersom du förlorar stora mängder vätska blir du också törstigare. Ökad törst kan därför vara ett tecken på diabetes. Vissa upplever också en ökad muntorrhet.

3. Du känner dig trött

Insulinbristen leder till allvarliga störningar i ämnesomsättningen vilket gör att du kan känna dig trött och kraftlös.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Trött kvinna sitter vid datorn
Foto: Shutterstock/IBL

4. Viktförändring

På samma sätt som rubbningen i ämnesomsättningen kan påverka din ork är det inte heller ovanligt att den syns på vågen, ofta i form av kraftig viktnedgång. Rasar du oförklarligt i vikt kan diabetes vara en bakomliggande orsak. Detta eftersom kroppen har börjat bryta ned protein från dina muskler istället för att ta det från fettet.

Annons

5. Synförändringar

Ett annat klassiskt symtom är att din syn förändras. Ser du suddigt eller har torra ögon kan det vara ett tecken på diabetes.

6. Klåda i underlivet

Den höga sockerhalten i urinen kan leda till klåda och infektioner i underlivet hos kvinnor. Män kan drabbas av ballanit – inflammerat ollon.

7. Långsam sårläkning

Märker du att dina sår och skador läkare långsammare än normalt kan det vara ett tecken på diabetes. För diabetiker är särskilt fotsår en stor riskfaktor. Ett diabetessår på foten tar upp till 40 gånger så lång tid att läka på en frisk person, enligt Netdoktor.

Man kliar sin inlindade arm med en träpinne
Foto: Shutterstock/IBL

8. Hudförändringar

Hudförändringar hos diabetiker beror i grund och botten på att blodcirkulationen och nerverna är skadade och att känseln därför är nedsatt. Det är också vanligt med torr hud. Får du mörka fläckar, hudirritation och utslag kan det vara värt att vara uppmärksam. Samtidigt bör du komma ihåg att alla får hudförändringar med stigande ålder.

Annons

9. Blödande tandkött

Att tandhälsan påverkas av diabetes är välkänt. Rött och svullet tandkött kan därför bero på inflammation där bakterierna frodats på grund av för högt blodsocker.

10. Domningar

Ett annat vanligt tecken är nedsatt känsel i fötterna tillsammans med stickningar, krypningar, domningar eller smärta. Besvären blir ofta värre på natten.

Källa: 1177.se, diabetes.fi, Diabetesförbundet, Netdoktor

Vad är diabetes?

Diabetes är inte bara en sjukdom utan flera. Det gemensamma är att sockerhalten i blodet är för hög eftersom kroppen inte kan använda energin från maten på rätt sätt.

Det finns två typer av diabetes, diabetes typ 1 och diabetes typ 2.

I Sverige har mer än 450 000 personer diabetes.

De allra flesta, mellan 85 och 90 procent, lider av diabetes typ 2. Minst 365 000 personer lider av diabetes typ 2 bara i Sverige. Men nästan 50 000 personer i Sverige har diabetes typ 1.

Annons

Diabetes typ 1 debuterar ofta före 30 års ålder. Diabetesformen är också vanligare i Norden än i andra länder. Vad detta beror på är okänt, men det har spekulerats i om diabetesformen kan kopplas till välståndet i ett land.

Källa: Hjärt- och lungfonden

Med ett stick i fingret kan diabetiker mäta sitt blodsocker
Foto: Shutterstock/IBL

När ska jag söka vård?

För den som drabbats av diabetes typ 2 kommer symtomen ofta smygande. Symtomen på typ 1-diabetes brukar utvecklas under någon till några månader, men för en av tre sker utvecklingen över lång tid och kan i början misstolkas som typ 2-diabetes, skriver 1177.

Annons

Om du tror att du är drabbad ska du alltid kontakta din vårdcentral. Det går också bra att ta kontakt med 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp att bedöma symtom.

Kändisar med diabetes

Melodifestivalartisten Molly Sandén har diabetes typ 1.

Journalisten Hanna Hellquist har diabetes typ 1.

Författaren Anne Rice har diabetes typ 1.

Programledaren Peter Jihde har diabetes typ 1.

Peter Jihde
Programledaren Peter Jihde. Foto: IBL Bildbyrå

Tv-personligheten och matprofilen Carl Jan Granqvist har diabetes typ 2.

Lasse Stefanz-sångaren Olle Jönsson har diabetes typ.

Regissören George Lucas har diabetes typ 2.

Skådespelaren Tom Hanks har diabetes typ 2.

Tom Hanks
Tom Hanks. Foto: IBL Bildbyrå

Läs även: Det här avslöjar färgen på din urin

Annons