10 tips – så blir din vanliga mat nyttigare

Vill du äta mer hälsosamt? Här är tio enkla tips på hur du kan göra din vanliga mat lite nyttigare – men fortfarande minst lika god!

Små ändringar som kan göra stor skillnad!

1. Gillar du risgrynsgröt?

Blanda ut den med keso, så får du en mer mättande gröt med mer protein och mindre socker. Två tredjedelar gröt och en tredjedel keso brukar vara lagom. Servera med kanel och färska bär.

Risgrynsgröt med keso

Blanda keso i risgrynsgröten! Tack vare små enkla justeringar kan du få i dig mindre socker och mer protein. Foto: Shutterstock/IBL

2. Späd sylten

Lingonsylt är gott till maten och en smaksättare många inte vill vara utan. Blanda ut sylten med frysta lingon, det blir lite mindre sött men mycket hälsosammare.

3. Blanda i grönt i såsen

Dryga ut köttfärssåsen med finrivna morötter eller linser. Linser finns både torkade och på burk. Om du köper burkvarianten – spola av linserna i kallt vatten innan du blandar i dem i köttfärssåsen.

Röda linser

Röda linser eller rivna morötter passar bra i köttfärssåsen. Foto: Shutterstock/IBL

4. Nytt pålägg

Mosa avokado på smörgåsen istället för smör. Lägg på skivad tomat och örtsalt.

Mogen avokado

Perfekt mogen avokado är supergott som pålägg på mackan! Foto: Shutterstock/IBL

5. Skippa snacks

Skicka chips och ostbågar i helgen och satsa på grönkålschips. Du gör dem enkelt av en knippe grönkål.

Gör så här:

Tvätta och torka av kålen. Ta bort den hårda stjälken och bryt kålen i lagom stora bitar. Lägg i en bunke och blanda i rapsolja och flingsalt. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen på 225 grader i 5-10 minuter eller tills kålen är torr och krispig.

6. Byt ut det vanliga vita riset

Byt ut det vanliga vita riset mot quinoa. Det är en ört som härstammar från Sydamerika och är släkt med spenat och rödbeta. Quinoa är en källa till protein, rik på fiber och glutenfri. Extra gott blir det om du kokar quinoan i kokosmjölk.

7. Sugen på smågodis?

Lägg vindruvor i frysen. De blir ljuvligt goda – de gröna smakar som isglassen Piggelin.

8. Testa att göra spagetti av zucchini!

Svarva zucchinin i en grönsakssvarv till långa band. Det går även bra att göra remsor med hjälp av en vanlig potatisskalare. Koka upp lättsaltat vatten, lägg i zucchinin, koka upp igen och häll sedan av vattnet. Blir väldigt gott tillsammans med pesto, mozzarella och tomat.

9. Vill du äta mer vegetariskt?

Byt ut hamburgaren mot stekt halloumiost. Det går även bra att byta ut falukorven mot strimlad halloumi i ditt vanliga recept på korv Stroganoff.

10. Glassugen?

Med hjälp av en mixer kan du göra egen nyttig glass med bara två ingredienser – fryst banan och frysta bär.

Nyttig glass med fryst banan och frysta bär.

Nyttig glass med fryst banan och frysta bär. Foto: Shutterstock/IBL

Av Celia Stahl