100-åringarnas 5 bästa tips mot stress

En äldre kvinna som har hälsan i behåll och chillar med kidsen, så att säga

Foto: TT

Varför blir människor i de blå zonerna så gamla? Svar: De har en stressfri livsstil. Så här lever de – och det kan även du göra! Tipsen är så enkla att alla kan följa dem.

De blå zonerna finns på fem ställen i världen: Ikaria i Grekland, Okinawa i Japan, Sardinien, Nicoyahalvön i Costa Rica och Loma Linda i Kalifornien. Gemensamt för dem är att här finns flest 100-åringar i världen. Hemligheten bakom deras långa liv är bland annat att de äter mycket grönsaker, de rör på sig – och att stress är ett okänt begrepp för dem.

Så vad gör de för att behålla sinnesfriden? Här är 5 stressreducerande saker man ägnar sig åt i de blå zonerna:

Anlägg din egen kompost – så gör du!
4:15

Efter reklamen: Anlägg din egen kompost – så gör du!

(4:15)

Slå på ljud

1. Skaffa en trädgård

Odling, oavsett om det handlar om att odla örter på fönsterbrädan eller grönsaker i trädgården, är rogivande på flera sätt. Man sår ett frö, vårdar det tålmodigt, ser det växa upp tills man slutligen kan skörda frukterna av sitt arbete. Det är ett tidskrävande jobb som kräver fokus – och du kan inte skynda på processen. Just den typen av avkopplande aktivitet är typiskt för de blå zonerna.

Jaandrée bytte karriär – satsar helhjärtat på tantra

2. Ha sex, oavsett hur gammal du är

En sak människor i de blå zonerna har gemensamt är att de fortsätter att ha sex långt upp i åldrarna. På Ikaria i Grekland har över 80 procent av alla 65 till 100-åringar sex. Man vet sedan tidigare studier att hudkontakt frigör lugn- och rohormoner och att en orgasm sänker stressnivån. Lever du ensam? Orgasm kan man få även utan en partner.

3. Odla sociala kontakter

Boende på Nicoyahalvön beskrivs som de lyckligaste människorna i hela Sydamerika, tack vare sin starka sociala sammanhållning. Ofrivillig ensamhet pekas ofta ut som en riskfaktor för hälsan och de som bor i blå zoner har i allmänhet ett skyddsnät som gör att man inte behöver vara ensam.

Nu befinner vi oss i en pandemi som inte direkt underlättar sociala kontakter men man behöver inte träffas rent fysiskt. Att träffas via Skype, Zoom eller FaceTime är bra alternativ.

4. Dela med dig

Att göra gott för andra ger livet en känsla av mening. Engagera dig i något du brinner för, hjälp en granne, ta hand om en herrelös katt eller börja kämpa för milöfrågor. Vi mår bra av att ställa upp osjälviskt för någon eller något som behöver det, det ger våra liv ett högre syfte, visar forskning. I Japan kallas det för Ikigai – en känsla av att tillvaron är meningsfull.

5. Ta en daglig promenad

Att motion lindrar stress är väl känt. Livet i de blå zonerna består ofta av ett vardagsliv där man är naturligt fysiskt aktiv. Det handlar alltså inte om någon stenhård uthållighetsträning utan om ganska lugna och måttligt ansträngande aktiviteter, som att promenera, påta i trädgården eller att göra lugna, stretchande yogarörelser. Att ägna sig åt den här typen av måttlig fysisk aktivitet i 150 minuter varje vecka räcker för att minska risk att dö i förtid.

Källa: wellandgood.com