Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

3 livsviktiga näringsämnen du inte bör vara utan

10 okt, 2017 
Cecilia Ahle
Tre viktiga vitaminer som vi behöver
Även om du tycker att du äter nyttig mat är det inte säkert att alla viktiga vitaminer och mineraler kommer med. Vi har listat tre näringsämnen som du inte bör vara utan!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Är du säker på att du får i dig alla näringsämnen som du borde? Det är inte säkert – även om du äter hälsosamt, enligt Wendy Bazilian, professor i folkhälsa och författare till boken ”Eat clean, Stay lean” i Time.

För att hjärnan och immunsystemet ska fungera som bäst behöver du fylla på med rätt bränsle.

3 viktiga näringsämnen du borde äta – och hur du bäst får i dig dem:

Mat rik på vitamin B12
Mat rik på vitamin B12. Foto: Tatjana Baibakova/Alamy

1. B-vitaminer

Det finns åtta stycken B-vitamin och de skyddar ditt hjärta och ökar din hjärnkraft. De mest kända är B12 och folat.

Annons

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

B12 är den vitaminen som hjälper din kropp att förvandla mat till energi och hjälper hjärnans neuroner att kommunicera med varandra. B12 skapar också myelin som är ”isoleringen” kring dina nerver.

Brist på B12-vitamin har kopplats samman med kognitiva problem som depression, förvirring och minnesförlust. Allvarlig brist kan ge blodbrist.

Folat behövs för att bilda nya celler och röda blodkroppar. Kvinnor i barnafödande ålder rekommenderas ta folat i form av vitamintabletter.

Precis som vid allvarlig B12-vitaminbrist kan allvarlig brist på folat leda till blodbrist.

Maten som innehåller B-vitamin:

B12 är speciellt eftersom det är ett av väldigt få näringsämne som inte finns i växter. Därför löper du som är vegetarian större risk att inte få i dig tillräckligt av den viktiga vitaminen. Bra källor för B12 är ägg, ost, fisk, mjölk, yoghurt, lever och rött kött. Folat finns i betydligt fler och grönare kost som exempelvis spenat, sparris och bönor.

Annons

Folat finns naturligt i lever, mörkgröna bladgrönsaker och olika slag av kål, bönor, kikärter, linser, frukt och bär. Även fullkornsprodukter och olika typer av mjölkprodukter som fil och yoghurt innehåller en hel del folat.

Kvinna går längs stranden
Foto: Shutterstock/IBL

2. D-vitamin

Vitamin D är ett samlingsnamn för de fettlösliga ämnena ergokalciferol (D2) och kolekalciferol (D3).

Vitamin D reglerar kalkbalansen i tänderna och skelettet. Det finns två sätt att tillgodogöra sig vitaminen, antingen genom maten eller via solen.

I juni eller juli räcker det att vara ute barärmad upp till en kvart två till tre gånger i veckan. Vitaminen lagras sedan i kroppen och kan täcka en del av behovet även under vintern. Eftersom det finns studier som pekar på att vi människor i Norden inte får i oss tillräckligt med D-vitamin, rekommenderas både små barn och äldre att ta tillskott. Även den som äter vegetariskt rekommenderas att ta D-vitamintillskott.

Annons

Långvarig brist på D-vitamin kan orsaka ”engelska sjukan” eller rakit som det också heter. Rakit innebär att kalcium inte lagras i skelettet på vanligt sätt under tillväxten. Hos barn innebär det att skelettdelar som påverkas blir mjukare och mer ojämna. Även vuxna kan få liknande symtomen vilket kan orsaka skelettsmärtor och ömhet, men även ökad risk för benbrott.

Allvarlig D-vitaminbrist kan orsaka kramper, även om det är väldigt ovanligt i Sverige. Det finns även belägg för att D-vitaminbrist kan ligga bakom andra kroniska sjukdomar.

Maten som innehåller D-vitamin:

Vår främsta D-vitaminkälla är fisk som lax, sill, makrill och tilapia som innehåller mycket vitamin D. Även ägg och kött innehåller en del D-vitamin. Mjölkprodukter, margarin och matfettsblandningar kan också vara viktiga källor – om de är berikade med vitamin D

Livsmedel som innehåller magnesium
Livsmedel som innehåller magnesium. Foto: IBL Bildbyrå

3. Magnesium

Magnesium behövs bland annat för att producera protein och omsätta kalcium. Det är även nödvändigt för normal nerv- och muskelfunktion. Forskning har också visat att magnesium kan skydda mot en rad sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar, diabetes typ 2, depression och benskörhet. Studier pekar också på att magnesium har en lugnande effekt och lindrar oro. Det kan även hjälpa mot migrän.

Annons

Brist på magnesium kan ge hämmad tillväxt, beteendestörningar och störningar i hjärtfunktionen. Allvarlig magnesiumbrist kan orsaka kramp.

Maten som innehåller magnesium:

Magnesium finns framförallt i baljväxter, bladgrönsaker, fullkornsprodukter och kött, fisk och skaldjur. Vi får även i oss magnesium genom vattnet – speciellt i kommuner med hårt vatten.

Källa: Time, Svenska Yle, Dagens Nyheter, Expressen, Livsmedelsverket, 1177

Vill du leva ett sundare liv och nå din drömvikt?

Testa vår viktminskningskurs online!

Läs mer om kursen här!

Gå ner i vikt med Allas kurs om L7-dieten

DU FÅR…

● Kompletta menyer för 4 veckor

● Bästa kom-igång-tipsen

● Smarta listor som hjälper dig välja rätt mat

● Knepen för att bli av med sötsuget

● Superenkelt promenadprogram som ökar förbränningen

● Personliga tips från kvinnor som testat L7

Efter kursen kommer du garanterat att se stor skillnad på vågen och känna dig både piggare och friskare!

Annons