Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

4 tecken på högt blodtryck att ta på allvar

01 jun, 2018 
Helena Sjögren
Kvinnor testar sitt blodtryck.
Var femte svensk har för högt blodtryck. Men trots att tillståndet kan vara livshotande är symptomen svåra att tyda. Här är fyra tecken att ta på allvar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Högt blodtryck, eller hypertoni som det också heter, smyger sig ofta på. Många kan gå med problemet under lång tid innan de får någon form av symptom.

Förutom ålder kan övervikt, stress, matvanor, högt saltintag och hög alkoholkonsumtion påverka blodtrycket negativt. Till stor del ärver vi också våra problem eftersom mellan 30 och 60 procent av blodtrycksvariationen i befolkningen bestäms av ärftliga anlag, skriver Hjärt- och lungfonden.

Symptom som tyder på riktigt höga blodtryck är:

  • trötthet
  • illamående
  • svår huvudvärk
  • andnöd

Om du misstänker eller är orolig för att du har högt blodtryck kan du kontakta en vårdcentral. Det enda sättet att veta säkert är att mäta det.

Alla vuxna som passerat 45 år rekommenderas att regelbundet få sitt blodtryck kontrollerat.

Så sänker du blodtrycket

För att sänka sitt blodtryck räcker det ofta med en livsstilsförändring.

Annons

En viktminskning på några kilo kan göra stor skillnad. Även regelbunden motion har visat sig sänka blodtrycket. Att dricka mindre alkohol har också en tydlig effekt.

Trälåda med frukt, bär, grönsaker och nötter.
Mycket talar för att ett ökat intag av frukt och grönsaker kan bidra till sänkt blodtryck. Foto: Shutterstock/TT

Saltets betydelse för blodtrycket är omdiskuterat. Personer med ärftlighet för högt blodtryck och äldre bör dock vara mer försiktiga än andra, enligt Vårdguiden 1177.

Vissa kan också påverkas av lakrits.

Risker med högt blodtryck

Om ditt höga blodtryck förbli obehandlat ökar risken för skador på hjärtat, hjärnan och kärlsystemet. Högt blodtryck kan också ligga bakom stroke, hjärtinfarkt och hjärtsvikt.

Det är också vanligare att personer med högt blodtryck får typ 2-diabetes. Tre av fyra som har fått diabetes typ 2 blir också behandlade för högt blodtryck.

Kvinna kontrollerar sitt blodsocker med hjälp av ett stick i fingret.
Många med diabetes typ 2 har även högt blodtryck. Foto: IBL/TT

I vissa fall kan högt blodtryck vara tecken på en annan sjukdom, exempelvis hormonrubbningar eller sjukdom i njurarna. Vissa läkemedel, som kortison eller p-piller, kan ha högt blodtryck som en biverkning.

8 smarta tips som får ner blodtrycket!

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons