Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

4 vanliga myter om urinvägsinfektion och hur den botas

25 jan, 2018 
Marcus Alm
Femtio procent av kvinnor världen över drabbas av urinvägsinfektion under sitt liv, vilket har lett till att ett antal huskurer och myter har dykt upp. Oroar du dig för att drabbas är det bra att känna till vad som är sant och falskt med urinvägsinfektion – och vad som faktiskt fungerar som botemedel.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Få diagnoser har lika mycket myter kring sig som urinvägsinfektion. Eftersom mer än hälften av alla kvinnor drabbas är det viktigt att känna till vilka som existerar. När man känner den obehagliga känslan av en infektion är det lätt att sätta sig vid datorn och ta till sig av alla råd, men många gånger har metoderna ingen bevisad effekt. I vissa fall kan infektionen även gå upp i njurarna. Om infektionen tar sig dit är symtomen tydligare: man känner sig rejält sjuk, får feber och smärtor i sidan av magen och ländryggen bland annat.

Vanliga symtom vid urinvägsinfektion

De vanligaste symtomen vid urinvägsinfektion är att man behöver kissa ofta och att det svider när man gör det eller precis efter. Även smärtor i lägre delen av magen (över urinblåsan) är vanligt. Man kan ibland även upptäcka blod i sitt urin.

Vanliga myter kring urinvägsinfektion

1. C-vitamin botar urinvägsinfektion

C-vitamin som botemedel mot urinvägsinfektion är väldigt vanligt. Både citronvatten och tranbärsjuice är en vanlig huskur för kvinnor. Men det finns inga belägg för att C-vitamin fungerar mot urinvägsinfektion, menar Malin André, allmänläkare vid lasarettet i Falun, i ett pressmeddelande.

Tranbär
Tranbär har ingen bevisad effekt på urinvägsinfektion. Foto: Åke Lindau/IBL Bildbyrå

2. Sitta på en kall yta

En vanlig myt är att kvinnor som sitter på kalla ytor lättare drabbas av urinvägsinfektion. Men enligt Malin André ökar inte risken att drabbas av infektionen av att sitta på en kall yta eller av att man har på sig för trånga byxor.

Annons

3. Kvinnor måste torka sig ”rätt”

Den vanliga myten att kvinnor bör torka sig framifrån har aldrig kunnat bevisas. Det finns ingen forskning som pekar på ett samband mellan hur kvinnor torkar sig på toaletten och urinvägsinfektion.

Toalettsits och ett par ben
Det hjälper inte att kissa efter samlag, och inte heller att torka sig på ”rätt” sätt. Foto: IBL Bildbyrå

4. Att kissa efter samlag minskar risken för urinvägsinfektion

Detta vanliga missförstånd är endast en myt. Att sambandet mellan sex och urinvägsinfektion finns har forskningen visat sedan länge, men att riskerna skulle minska av att kvinnan kissar efter samlaget har man däremot inte kunnat bevisa.

Kvinna lider av infektion och behandlar med varm dyna mot magen
Det bästa att göra vid symtom på urinvägsinfektion är att dricka mycket vatten. Ofta försvinner symtomen inom en vecka. Foto: IBL Bildbyrå

Så botar du en urinvägsinfektion

Så efter alla dessa myterna, hur ska man faktiskt göra för att bota sin urinvägsinfektion? Enligt Malin André finns det tre bevisade anledningar till urinvägsinfektion. Den första är att bakterier som normalt finns runt vaginan tar sig in i urinröret vid samlag. En annan vanlig anledning är att man använder ett pessar med spermiedödande medel. Slutligen kan din urinvägsinfektion också bero på ärftlighet.

Annons

Om man drabbats av urinvägsinfektion kan man ta smärtstillande tabletter och dricka mycket vatten. I cirka 30 procent av fallen går symtomen bort av sig själv efter en vecka, men om du inte börjat må bättre efter tre dagar bör du kontakta vårdcentralen. Skulle symtomen kvarstå rekommenderar Malin André antibiotika, som både dödar de bakterier som orsakar infektionen och minskar tiden som symtomen kvarstår. Det absolut bästa är att vänta ut den första veckan och hoppas att symtomen försvinner utan antibiotika, då denna används sparsamt för att undvika resistenta bakterier.

Källa: urinvägsinfektion.se1177, Läkemedelsvärlden.se

Läs också: Ny studie – detta hjälper mot urinvägsinfektion och torra slemhinnor

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons