Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

5 orsaker till att dina flytningar plötsligt förändras

06 feb, 2020 
Mikaela Alex
Kvinna sitter på toaletten.
Har dina flytningar plötsligt ändrat färg eller fått en märklig konsistens? Det kan vara läge att besöka gynekologen – eller så är det helt normalt. Här är 5 möjliga anledningar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Alla friska kvinnor som genomgått puberteten har antagligen upplevt flytningar från underlivet. Det är helt normalt och i flera fall ett friskhetstecken, men om de börjar ändra färg, konsistens eller lukt kan det vara ett tecken på att något inte är som det ska i kroppen.

I TV4:s nyhetsmorgon besökte nyligen gynekologen Helena Kopp Kallner studion, och berättade om tecknen du bör vara vaksam på kring dina flytningar, och vad de kan bero på.

Svamp

Svamp i underlivet är ett vanligt tillstånd och går ofta över av sig självt. Alla har inte ens symptom trots att de har svamp. Men de vanligast tecknen på svamp är klåda, sveda, att det känns konstigt i underlivet. Flytningarna kan bli annorlunda, vanligt är att den ser grynig ut eller riklig, vattning med klumpar. Många kvinnor får svamp flera gånger under livet, andra aldrig. Svamp smittar inte, och behandlas bara om kvinnan upplever besvär av det.

Bakteriell vaginos

Detta är ett normaltillstånd men kan påverka flytningarna, som då ofta blir lite rinnig och skummig, med en speciell doft som kan upplevas som lite fiskig eller rökig. Vissa är väldigt känsliga för den här doften, medan andra inte märker någon skillnad. Bakteriell vaginos kan komma och gå i episoder, men är vanligtvis inte farligt. Den som ska sätta in spiral eller göra en abort ska dock inte ha bakteriell vaginos. Det går att behandla men kommer ofta tillbaka, man vet inte varför. Oftast går det över av sig självt.

Annons

Könssjukdomar

Långt ifrån alla könssjukdomar har tydliga symptom som förändrade flytningar, därför bör man testa sig om man haft oskyddat sex med en ny partner. Klamydia kan ge flytningar, som ofta är riktiga och gulaktiga, men ofta ger det inga symptom alls. Obehandlad klamydia kan på lång sikt orsaka infertilitet.

Gonorré ger ofta flytningar, som är väldigt rikliga och gul-/grönaktiga. Sök absolut vård om du upplever den här typen av flytningar! Särskilt om du haft oskyddat sex utomlands, då sjukdomen är vanligare utanför Sverige (även om den ökar även här).

Graviditet

Att vi kvinnor har flytningar beror på hormonet östrogen. Som gravid får man mer östrogen i kroppen vilket gör att de flesta får mer flytningar då. Nästan alla behöver trosskydd mot slutet av en graviditet, berättar Helena Kopp Kallner. Men i det här fallet är det en bra sak, för de skyddar barnet mot infektion. Därför är flytningar vid graviditet inget man behandlar, utan något man bör uppskatta.

Annons

Preventivmedel

Flytningen förändras under menscykeln i normala fall. När man närmar sig ägglossning kan den upplevas som mer trådig, men efter ägglossning snarare kladdig. När man börjar med preventivmedel försvinner den variationen. Istället blir flytningen jämnare och tillståndet påminner mer om den man har efter ägglossning. Så det blir en förändring men den är helt ofarlig och som den ska vara. Den ser också till att man bildar den lilla slemproppen på livmodertappen som skyddar mot infektioner.

Foto: Shutterstock/TT

Se hela klippet från Nyhetsmorgon här:

Annons