Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

5 ovanliga tecken som kan vara diabetes

02 mar, 2017 
Sanna Fogelberg
Att vara konstant törstig och kissnödig är tydliga tecken, men det finns också en rad andra, mer diffusa symptom där orsaken kan vara diabetes.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

De flesta som utvecklar diabetes typ 2 har ingen aning om att de är sjuka förrän blodsockernivåerna skjuter i höjden eller de råkar ut för allvarliga komplikationer på grund av sjukdomen.

Kända symptom är konstant törst, att vara kissnödig hela tiden eller plötslig viktupp- eller nedgång, men det finns många andra tidiga tecken på diabetes som kan vara betydligt lättare att missa.

Läkare håller skylt med text diabetes.
Foto: IBL/ Shutterstock

Här är fem ovanliga tecken på diabetes:

1. Inflammerat tandkött

Känsligt och lättblödande tandkött behöver inte bara ha med tandhälsan att göra. Parodontit, ett samlingsnamn för inflammationssjukdomar som kan orsaka tandlossning, kan vara ett tidigt tecken på diabetes typ 2, enligt en ny studie.

Annons

Tandköttsinflammation och diabetes går nämligen hand i hand och lider du av det ena är risken stor att utveckla det andra, och vice versa.

2. Pigmentförändringar i nacken

En mörk pigmentförändring som uppstår i nacken, kallad Acanthosis nigricans, kan vara ett tecken på diabetes. Detta kan upptäckas långt innan själva sjukdomen bryter ut och beror på insulinresistens. Det har att göra med avsaknaden av ett hormon som reglerar glukosnivåerna i kroppen, som i ett senare skede kan leda till diabetes.

Acanthosis nigricans kan i ovanliga fall även orsakas av cystor på livmodern, hormonrubbningar, sköldkörtelproblem eller cancer. Viss typ av medicin kan också ligga bakom pigmentförändringarna.

3. Känningar i fötterna

Ungefär mellan 10 och 20 procent av alla som får diagnosen diabetes typ 2 lider av någon typ av nervskada som kan kopplas ihop med sjukdomen.

Annons

– Du kan känna en konstig, nästan elektrisk kittling i fötterna eller få försämrad känsel eller balans, säger läkaren Ronald Tamler till Health.

Självklart kan känningarna också bero på en rad andra faktorer, så som att du gått i höga klackar eller stått upp länge. Men i vilket fall som helst är det bra att nämna detta när du pratar med din läkare.

4. Syn- eller hörselnedsättning

En förhöjd blodsockernivå kan skada din näthinna, vilket i sin tur kan påverka vätskenivåerna runt ögonen. Det gör att du kan få nedsatt syn eller se suddigt. När din blodsockernivå återgår till det normala återgår oftast synen till det normala igen, men om din diabetes inte ses över under en längre tid kan skadan bli permanent.

Blodsockernivåerna kan även påverka nervcellerna i örat, vilket märks på hörseln.

5. Långa sovstunder mitt på dagen

I en nyligen utförd studie visade det sig att människor som sov middag längre än en timme var 45 procent mer benägna att ha diabetes typ 2, jämfört med dem som sov mindre eller inte alls.

Annons

Däremot är det inte sagt att en tupplur mitt på dagen orsakar diabetes, men det kan vara ett tecken på underliggande problem, som sömnbrist, depression eller sömnapné – som alla är tillstånd som kopplas ihop med en förhöjd risk att få diabetes typ 2.

Av Mikaela Råberg/Må Bra
Källa: Health

Läs också:

Anne om sin diabetes: Jag känner mig inte begränsad

Annika 60: Med LCHF-dieten försvann min diabetes

Vill du läsa mer intressanta hälsoartiklar och många andra spännande nyheter, tips och recept – direkt till din mejl?

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons