5 saker du behöver veta om ditt kiss

Är det farligt att kissa blod? Vilken lukt ska urinen ha – och är det farligt att gå och hålla sig? Här svarar Kerstin Westman, docent i njurmedicin, på våra vanligaste frågor om kiss.

”Inga bakterier, men du har små spår av blod i urinen. Vi ska nog ta ett prov till”.

Detta är ett besked väldigt många kvinnor får – speciellt om de är 50 plus. De har lämnat in ett urinprov hos husläkaren, kanske på grund av lite sveda när de kissar, och misstänker blåskatarr.

– Oftast är dessa små spår av blod, mikrohematuri, helt ofarliga, säger Kerstin Westman, docent i njurmedicin vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus.

Uppskattningsvis har 10–20 procent av befolkningen någon gång spår av blod i urinen utan att vara sjuka.

Se också: 7 vanliga misstag som får ditt hår att se fett ut

7 vanliga misstag som får ditt hår att se fett ut
Slå på ljud

– Men jag förstår att det kan skapa oro. Första tanken ska dock inte vara cancer utan möjligen någon sjukdom i njurarna, till exempel cystor. I enstaka fall kan de små blodspåren vara första tecknen på en inflammation i njurarnas blodkärlsnystan. Vid den sjukdomen kan man också ha symtom som lite feber, värk i kroppen och förhöjt blodtryck. Sjukdomen går bra att behandla om man upptäcker den i tid, med kortison och medel som dämpar kroppens immunförsvar, säger Kerstin Westman.

Ofarliga orsaker till blodspår i urinen kan vara:

Sköra slemhinnor. När kvinnan kommer i klimakteriet sjunker nivåerna av östrogen, och det gör ofta att slemhinnorna i underlivet och i urinvägarna blir skörare och tunnare. Sexuell aktivitet eller en cykeltur kan ge små skador i slemhinnan, som kan ge mikroskopiska blodspår i urinen.

Blåskatarr. Nästan alla som har blåskatarr kan få spår av blod i urinen som är osynliga för ögat och bara kan upptäckas med en urinsticka. Om blåskatarren är svår kan blodet vara synligt.

Om det gör riktigt ont över urinblåsan när du kissar har du troligen en kraftig blåskatarr. Med rätt behandling brukar blodspåren i urinen försvinna snabbt. Om de inte gör det, bör din husläkare skriva en remiss till urolog eller gynekolog, som kan undersöka urinblåsans inre med cystoskop och eventuellt ta prov från urinblåsan för att se om det kan finnas någon orsak.

Mensblod. Det kan förstås ”spilla över” i urinen när du kissar.

Blodförtunnande medel.

5 frågor om din urin

1. Vilken färg ska urinen ha?

Om man dricker normalt brukar urinen vara ljust gul, dricker man mycket kan den vara ofärgad. Har du druckit alldeles för lite kan färgen bli mörkt gul.

Du kan jämföra med koncentrerad saft – ju mer du späder ut den, desto ljusare blir vätskan. Observera att urinen kan bli rödfärgad om du har ätit rödbetor. Även godis och vissa läkemedel kan innehålla färgämnen som ger röd urin.

2. Vad beror det på om urinen luktar starkt eller illa?

Den vanligaste orsaken till frän lukt är att det finns gott om bakterier i urinen eller att du har druckit för lite. Urin luktar olika beroende på hur utspädd den är.

En annan anledning kan vara att du har ätit sparris. Det handlar om en kemisk reaktion – men den förekommer inte hos alla. Sparris innehåller flera svavelrika substanser. Någon halvtimme efter att du har ätit sparris sätter matsmältningen igång en kemisk reaktion som frigör svaveldoften. Detta är inte farligt, och lukten försvinner efter några timmar.

Även fasta kan påverka urinen. Dessutom kan en del mediciner ge en frän eller metallisk lukt.

3. Är det sant att kvinnor bör kissa efter sex?

Vid samlag kan urinröret bli irriterat, och bakterier från slidan och ändtarmen spridas till urinröret mot urinblåsan. Du kan drabbas av urinvägsinfektion.

Även om det kan vara lockande att somna direkt – drick gärna ett glas vatten och kissa efter sex, då kan du eventuellt minska risken för att bakterierna får fäste i urinblåsan.

4. Är det farligt att gå och hålla sig?

Nejdå, om du är frisk är det inte farligt om du håller dig då och då. Det kan till och med vara bra om du tränar på att tänka bort signalerna, så slipper du gå upp på natten.

5. Är det något fel om man kissar stora mängder och flera gånger på morgonen?

När man ligger ner fördelas vätskan i kroppen annorlunda än när man är uppe och rör sig. Man får ett återflöde av vätska från vävnader i kroppen in i kärlssystemet, det produceras mer urin som trycker på och då blir man kissnödig.

Det är väldigt vanligt hos lite äldre, och behöver inte alls betyda att man har något fel på hjärtat som många tror. Men om du har stora besvär bör du be din husläkare om en hälsokontroll.

Av Susanna Hauffman

Läs också:

Nu slipper jag gå upp och kissa varje natt