Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

5 tecken på bröstcancer – som INTE är en knöl i bröstet

28 okt, 2021 
https://image.allas.se/image-6446183?imageId=6446183&width=1320&height=689
Vivvi Alström
Bröstcancer kan ha olika orsaker och det gör att även symtomen kan skilja sig åt. Vanligaste tecknet är en knöl i bröstet, men det finns också mer okända och diffusa symtom. De här förändringarna ska man alltid låta läkare titta på!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Varje år drabbas cirka 9000 kvinnor i Sverige av bröstcancer, vilket gör det till den vanligaste cancerformen hos kvinnor. Idag överlever 8 av 10 som får sjukdomen och ju tidigare sjukdomen upptäcks, desto bättre är prognosen.

Se också: Ta kontroll över dina bröst

Ta kontroll över dina bröst - upptäck cancer tidigtBrand logo
Ta kontroll över dina bröst - upptäck cancer tidigt

Det allra vanligaste symtomet är en knöl i bröstet – men det finns flera andra tecken att se upp med. Bröstcancer är nämligen inte en sjukdom utan kan se olika ut hos olika kvinnor och ibland kan symtomen yttra sig på andra sätt än genom en knöl. Faktum är att en av sex kvinnor med bröstcancer söker läkare för andra symtom än just en knöl i bröstet.

Annons

De okända symtomen på bröstcancer många missar

Ställ dig med bar överkropp framför en spegel. Lyft armarna över huvudet och titta efter de här förändringarna:

  • Formen. Ser brösten ut som de brukar eller har de ändrat utseende så att de ser mer ojämna ut? Rör de sig på samma sätt om du sänker ner armarna och följer båda bröstvårtorna med uppåt om du höjer armarna? Om ett bröst är förstorat bör du låta läkare titta på det.
  • Färgen. Är hudtonen jämn eller har den rodnader? Andra hudförändringar på brösten som bör kollas upp är apelsinhud, knottror och skrovlighet.
  • Indragningar och gropigheter i huden eller bröstvårtan kan vara varningssignaler. Samma gäller om det kommer blod eller vätska från bröstvårtan.
  • Känn med handen om något område på brösten är varmare eller hårdare än vanligt. Låt alltid en läkare titta på förändringar i fasthet eller temperatur som avviker från det normala.
  • Ta för vana att regelbundet känna om du har svullna lymfkörtlar i armhålorna. De visar sig som en hård knöl och kan ibland vara ett tecken på bröstcancer.

Täta bröst ökar risken

Kvinnor som har täta bröst löper större risk att drabbas av bröstcancer. Dels för att brösttypen i sig är mer benägen att drabbas men också för att mammografiundersökningen har svårare att upptäcka tumörtillväxt på täta bröst, eftersom vävnaden och eventuella tumörer ser lika ut på röntgenplåtarna. Genom att ställa frågor om just din brösttyp kan du få reda på om du har täta bröst, i så fall kan du få en annan typ av undersökning.

Källor: Cancerfonden, health.com

Annons