5:2-metoden har sänkt Nathalies kolesterolvärde

Nathalie står i ett kök och ler mot kameran
Att fasta två dagar i veckan och äta som vanligt resten av tiden har blivit en livsstil för Nathalie. Med 5:2-metoden har hon tappat 16 kilo – men den största vinsten är att hon nu slipper sin medicin mot höga blodfetter.

Nathalie Lindgren hade ingen tanke på att gå ner i vikt när hon bestämde sig för att testa 5:2-metoden.

– Gissa om jag blev förvånad när jag plötsligt märkte att jag kom i kläder som jag inte kunnat ha på många år. Jag hade gått ner flera storlekar utan att jag ens märkte det.

Det var av en helt annan anledning som Nathalie bestämde sig för att prova metoden.

Hade högt kolesterolvärde

– Vid en läkarkoll konstaterades att jag hade alldeles för höga kolesterolvärden. Jag fick mediciner som inte hjälpte och som jag fick biverkningar av. I ett tv-program berättades det att 5:2-dieten har många medicinska effekter, bland annat att den sänker kolesterolet. Efter att ha pratat med min läkare bestämde jag mig för att testa 5:2 i stället för att fortsätta med mina mediciner som jag mådde dåligt av. Efter cirka ett år hade mina kolesterolvärden sjunkit till normala värden. Både läkaren och jag häpnade över hur effektiv dieten var.

Nathalie Lindgren sitter I soffan och tittar in i kameran

Nathalie Lindgren, 43 år, är förskolelärare och hade extrakilon kvar efter graviditet. Hon brydde inte sig så mycket förrän hon fick höga blodfetter och började då med 5:2. Foto: Christian Örnberg

Fastedagarna tuffa i början

För Nathalie är det här ett perfekt kostprogram eftersom hon kan äta precis som vanligt – förutom två dagar i veckan då hon bara äter 500 kalorier per dag.

I början var fastedagarna tuffa, minns Nathalie. Kroppen skrek efter mat, hon fick huvudvärk, ont i magen, frös, var ständigt trött – och vrålhungrig.

Både läkaren och jag häpnade över hur effektiv dieten var

– Värst var det på kvällen. Ibland var jag så sugen på något gott att äta framför tv:n att jag var färdig att ge upp. Men då frågade jag alltid mig själv: ”Är det värt det? Ska jag förstöra allt nu? Jag väntar tills i morgon, då får jag äta vad jag vill!” Den tanken gjorde ofta susen.

Men när morgondagen kom blev det sällan något frossande, trots att det var fritt fram. Av någon anledning övergår sällan fasta i festande. Det är något som inte bara Nathalie, utan många som provat 5:2 vittnar om.

Så här ska jag äta resten av livet

Studier visar att de flesta minskar sitt totala kalori intag när de kör periodisk fasta. De äter alltså mindre även under de fria dagarna. Det beror på att kroppen snabbt anpassar sig efter en mer sparsam tillgång till föda. Lusten att okynnesäta försvinner. Och efter några veckor känner man inte av hungern lika mycket som i början.

Nathalie, klädd i röd jacka, på promenad i gräset

Nathalie gick ner 16 kilo och kunde sluta med sin medicin. Foto: Christian Örnberg

Försakar ingenting

Nu har det gått fyra år sedan Nathalie började äta enligt 5:2-metoden. Varje måndag och torsdag är det fastedag, förutom om hon ska gå på middag eller kalas, då byter hon bara till en annan veckodag.

– Jag brukar göra det enkelt för mig på fastedagarna med en dietpulversoppa eller shake till lunch. Men till middag blir det alltid en lagad och god måltid. Det är viktigt att bjuda sig själv på en kärleksfull middag så att fastan inte känns så trist. Jag ser alltid fram emot middagarna under fastedagarna, de smakar bäst av veckans alla måltider!

Nathalies känner inte att hon behöver försaka något med sin diet.

– Jag äter ju precis allt som jag åt tidigare, förutom under två dagar i veckan. Det är därför som det känns så lätt att följa den här dieten, jag vill inte utesluta något. Jag ser den för övrigt inte som en diet utan som en livsstil. Så här ska jag äta resten av livet.

Nathalies tips för dig som vill testa 5:2

  • Förbered fastedagarna med färdiga portioner av kött, fisk och grönsaker där du googlat fram exakt kaloriantal och vägt portionerna noggrant. Ha gärna färdiga, kaloriberäknade portionsförpackningar i frysen.
  • Välj så mättande kalorier som möjligt, till exempel mat med mycket protein och fibrer.
  • Om du misslyckas någon gång och äter för mycket – glöm det! Slå inte dig själv i huvudet med ältande och självförebråelser.

Hur funkar 5:2-metoden?

  • Du äter precis vad du vill i fem dagar och under två dagar stryper du kaloriintaget och äter bara 500 kalorier (för kvinnor) eller 600 kalorier (för män).
  • Allra bäst viktminsknings- och hälsoeffekt får du om du tänker på vad du äter även under de fem fria dagarna. Satsa på näringsrika livsmedel som frukt, grönsaker, mejeriprodukter, ägg och nyttiga proteinkällor som kyckling, fisk och skaldjur.
  • Undvik gärna socker, snabba kolhydrater och onyttiga fetter.
  • De två fastedagarna bestämmer du själv och det behöver inte vara samma dagar varje vecka. Lägg inte fastedagarna direkt efter varandra.
  • 5:2 har tagits fram av läkaren Michael Mosley. Dieten leder till ett totalt sett minskat kaloriintag varje vecka vilket ger en effektiv viktminskning. Man har sett att hormonbalansen som styr hunger och mättnadskänslorna regleras så att aptiten och sötsuget minskar.
  • Dessutom triggar korttidsfastan igång reparerande processer i kroppen som motverkar diabetes, hjärt-kärlproblem och andra sjukdomar.