Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

6 faktorer som ökar risken för demens – som du kan undvika

04 nov, 2019 
Redaktionen
Vad har fotbollsproffs gemensamt med medelålders kvinnor med dålig kondis? De löper ökad risk att drabbas av demens. Här är anledningen – och vad du kan göra åt det.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Varje år får 25 000 personer i Sverige diagnosen kognitiv sjukdom eller demens. Två av tre är kvinnor. Här är några faktorer som ökar risken att drabbas – och vad du själv kan göra för att förebygga dem!

Slag mot huvudet ökar demensrisken

Det är redan konstaterat att boxare drabbas av ”boxardemens”, det vill säga kan få demens och alzhemiers sjukdom till följd av hjärnskador de ådrar sig under matcherna. Nu visar en ny studie från University of Glasgow som publicerats i The New England Journal of Medicine att även fotbollsproffs löper större risk att få demens och dö i sjukdomen. Varför fotbollsproffs drabbas oftare än demens än andra, är oklart. Men en gissning kan vara att slag mot huvudet och nickningar bidrar.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Hur minskar jag risken för slag i huvudet? Använd cykelhjälm. Undvik sporter där huvudet är utsatt – åtminstone om du lider av ökad risk att bli demenssjuk, till exempel på grund av ärftlighet.

Annons

– Nackmuskeln är inte fullt utvecklad, så man ska låta bli att nicka när man är barn. Sedan kan man sätta igång och träna nickningar i puberteten, säger Henrik Zetterberg, professor i neurokemi, till SVT:s Aktuellt.

Sömnstörningar

Sömnstörningar i medelåldern leder till en ökad risk att drabbas av demens, enligt en studie från KI som publicerades förra året. Det gällde både om man sover dåligt under natten och vaknar tidigt – och om man sover för länge, det vill säga mer än nio timmar per natt. Att förbättra möjligheterna att sova gott är med andra ord ett bra sätt att minska risken för demenssjukdom.

Hur får jag bättre sömn? För att förbättra förutsättningarna för god sömn kan du gå ut och lapa ljus mitt på dagen, träna, inte dricka kaffe efter lunch, undvika alkohol plus ha ett kallt, tyst och skärmfritt sovrum.

Annons

Stillasittande

Medelålders kvinnor med god kondition löper mycket mindre risk att utveckla en demenssjukdom senare i livet, än sina otränade systrar. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin. Kvinnorna i studien fick göra ett cykeltest och delades in i toppresultat, genomsnittligt resultat, sämre resultat – dessutom var några tvungna att avbryta testet. Av de i toppgruppen fick fem procent demens. I mellangruppen var andelen 25 procent, och i den lägsta gruppen 32 procent. Av de kvinnor som tvingades avbryta testet drabbades 45 procent av demens.

Övervikt och fetma

Risken för demenssjukdom ökar dramatiskt om man bär på extrakilon. För några år sedan visade en studie från Aging Research Center i Stockholm att övervikt gav en riskökning med 70 procent och fetma ökade risken med hela 288 procent. Anledningen är sannolikt att hjärt-kärlssjukdom, högt blodtryck och åderförkalkning ofta drabbar överviktiga personer.

Annons

Högt – och lågt – blodtryck

Det finns ett samband mellan höjt blodtryck i medelåldern och att senare i livet få demens eller alzheimers. Blodtryck över 140/90 anses vara högt blodtryck. Hos äldre personer finns även ett samband mellan lågt blodtryck och demenssjukdom.

Hur kan jag ner blodtrycket? De bästa sätten att hålla nere blodtrycket är träning, att sluta röka, gå ner i vikt, dricka mindre alkohol och äta mer fisk, frukt och grönsaker.

Rökning

Det finns inte något samband mellan rökning och altzheimers sjukdom. Däremot ökar risken för vaskulär demens, som framkallas av skador och sjukliga förändringar i hjärnans blodkärl, om du röker.

Hur slutar jag röka? Vilken metod som fungerar är högst individuellt. Det går bland annat att välja mellan att gå en kurs, ladda ner en sluta röka-app, tugga nikotintuggummi eller testa en behandling som akupunktur, hypnos eller KBT.

Tyvärr går inte allt att påverka. Den absolut största riskfaktorn för demensjukdom är hög ålder och ärftlighet spelar också roll.

Källor: forskning.se, demenscentrum.se, hjarnfonden.se, altzheimerfonden.se

Av Anki Sydegård, måbra.com

Foto: Shutterstock/TT

Annons