Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

6 saker som kan hända om du sitter för mycket framför datorn

21 okt, 2019 
Sofia Carlberg
Att vara för mycket stillasittande är verkligen inte bra för oss. Men har du koll på vad som faktiskt kan hända med din hälsa (och dina ögon!) om du sitter och stirrar för mycket in i skärmen om dagarna.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Du vaknar, sätter dig vid köksbordet och äter din frukost. Du skyndar dig till kommunikationerna som ska ta dig till jobbet och om du lyckas få en plats sitter du ner och sedan rullar resten av dagen på framför datorskärmen, med paus för lunch där du sitter ner med dina kollegor. Och på kvällen sitter du i soffan och kollar någon serie som alla talar om just nu.

Känner du igen dig? Kanske åtminstone till stora delar och förhoppningsvis hinner du med några träningspass däremellan. Och kanske är du en person som har ett aktivt jobb, står upp växelvis med att du sitter och går av en busshållplats tidigare. I så fall grattis till dig och bra jobbat!

Om inte, läs här nedan vad som faktiskt kan hända dig som sitter alldeles för mycket.

1. Det är inte bra för ditt hjärta.

Kvinna som visar ett hjärta med sina händer

Forskare har jämfört yrkesgrupper som sitter mycket med yrkesgrupper som mestadels står och sett att trots liknande livsstil i övrigt och liknande kostintag så har yrkesgrupperna som sitter ner två gånger högre risk att drabbas av hjärtsjukdomar än de som står mycket.

Annons

2. Det kan förkorta ditt liv.

Att vara mycket stillasittande förkortar ditt liv oavsett om du tränar eller inte. Men överväg inte att skippa gymmet för det. Hoppar du också träningen förkortar du livet ytterligare.

3. Du kan drabbas av överansträngda ögon.

närbild av ett öga

När du sitter vid en skärm och jobbar är det lätt att drabbas av torra och överansträngda ögon. Det är så lätt att du glömmer bort att blinka när du tittar på något intensivt, skillnaden blir att du blinkar i snitt 5–7 gånger när du tittar på en skärm till skillnad mot cirka 15 gånger per minut i vanliga fall. Så tänk på att blinka ofta när du sitter vid datorn och försök också att titta på något 20 meter bort, i 20 sekunder, var 20:e minut. Du kan också komplettera med ögondroppar. Ta för vana att alltid ha en flaska vid din arbetsplats. Systane® Complete är ögondropparna som hjälper dig när ögonen känns irriterade.

Annons

4. Du ligger i riskzonen för sjukdomar.

Att sitta för mycket ökar risken för demens, hjärtsjukdom, diabetes, stroke, högt blodtryck och högt kolesterol. Genom att röra på dig regelbundet under dagen (trots ditt stillasittande arbete) kan du minimera risken att drabbas av sjukdom. Till och med mer än om du skulle träna.

5. Det förstör din rygg.

tjej dricker ur en kopp, sitter framför en dator och ser koncentrerad ut

Akta dig för gam-nacken som kommer av att du skjuter fram nacken för att fokusera på något på skärmen. Att sitta ner och jobba är ansträngande för nacke, rygg och ryggrad. Tänk på att sträcka på dig och om möjligt be om att få en ergonomisk stol som ger din kropp det stöd den behöver. Försök att gå upp och röra på dig någon gång i timmen.

Annons

6. Du kan få åderbråck.

Åderbråck kan göra riktigt ont och uppstår ofta på grund av att du sitter för länge vilket gör att trycket i dina vener ökar. Resultatet blir svullna och onda vener. Tillståndet är inte farligt men det kan orsaka smärta.

Om Systane® Complete

Återfuktar och skyddar alla typer av torra, irriterade ögon.

Systane® Complete är ögondropparna som hjälper dig när ögonen känns irriterade på grund av torra ögon. Systane® Complete smörjer, återfuktar och förser ögat med optimal lindring av torra irriterade ögon. En till två droppar i ögat räcker gott och väl och kan upprepas under dagen. Produkten är hållbar tre månader efter öppnandet och innehåller cirka 250-300 droppar i en flaska på 10 ml.

Till produkten!

Annons