6 tecken på att din ämnesomsättning inte fungerar som den ska

Trött kvinna vilar över bord.

Känner du dig ofta trött och håglös trots att du både sover och äter som du ska? Det kan vara ett tecken på att din ämnesomsättning är ur balans.

Foto: TT/Shutterstock

Väldigt många lider av problem med ämnesomsättningen utan att veta om det. Här är sex vanliga symtom på att något inte står rätt till att ta fasta på!

Din ämnesomsättning spelar en väldigt viktig roll i kroppens arbete med att omvandla maten som du äter till energi. De flesta av oss tar ämnesomsättningen för given men när den inte fungerar som den ska kan du uppleva stora problem.

De flesta vår en sämre ämnesomsättning med åldern vilket kan medföra både viktuppgång och svårigheter att gå ner i vikt.

Se också: Så gör du pausgympa på kontorsstolen

Pausgympa
Slå på ljud

Om du känner igen dig i symptomen här nedan kan det innebära att något inte står rätt till med din ämnesomsättning. Kanske är det dags att göra en läkarkontroll? Låg ämnesomsättning är nämligen ett vanligt problem som drabbar ungefär tio procent av alla vuxna kvinnor.

Problem med ämnesomsättningen: 6 vanliga symtom

Det australiensiska magasinet womenshealth.com.au har sammanställt sex vanliga varningssignaler på att något inte står rätt till med ämnesomsättningen att ta fasta på.

1. Du är ovanligt trött och sliten

Det finns många saker som kan ligga bakom att du känner dig trött och sliten som till exempel att du inte sover tillräckligt eller tränar för mycket. Men om du ofta känner dig trött kan det också vara ett tecken på att din ämnesomsättning är låg. Orsaken till att du känner dig trött är att kroppen inte gör ett tillräckligt bra jobb med att omvandla maten du äter till energi.

2. Du har torr hud och torrt hår

När ämnesomsättningen inte fungerar optimalt klarar inte kroppen av att förse din hud och ditt hår med fukt i samma tempo som tidigare.

3. Du är väldigt sötsugen

Känner du ofta ett starkt sug efter socker och stärkelserik mat? Det är kroppens sätt att berätta för dig att den vill ha mer energi! Om du både äter och sover tillräckligt men ändå känner dig väldigt sötsugen kan det handla om att din ämnesomsättning inte omvandlar maten som du äter till energi i den utsträckning som kroppen behöver.

4. Du går upp i vikt även om du äter nyttigt

Om du har en sund och balanserad kosthållning men ändå går upp i vikt kan det vara ämnesomsättningen som ställer till det.

5. Du fryser ofta

Ämnesomsättningen hjälper dig att hålla dig varm och om den inte fungerar som den ska kan du känna dig extra frusen.

6. Du upplever humörsvängningar

Humörsvängningar behöver inte handla om att du har problem med ämnesomsättningen men kommer ofta som en konsekvens av att du känner dig trött och sliten. Vanliga konsekvenser är också problem med minne och koncentration.

Problem med ämnesomsättningen är alltså väldigt vanligt och de goda nyheterna är att det oftast är enkelt att åtgärda problemen genom medicinering.

Källa: kk.no

Expert: Därför ska du älska trivselvikten