Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

7 tecken på att du är på väg in i klimakteriet

22 apr, 2021 
Anna Larsson
Tecken på klimakteriet
Klimakteriet är en naturlig del av åldrandet och många kvinnor upplever det som både påfrestande och besvärligt. Det finns en del tecken på att du är på väg in i klimakteriet - här är 7 av dem.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Klimakteriet är en naturlig del av en kvinnas åldrande. Det innebär att äggstockarnas funktion minskar och hormonbalansen i kroppen förändras. Vissa märker inte av klimakteriet alls medan andra får tydliga symtom på att något i kroppen förändras.

Mensen upphör vid klimakteriet

När en kvinna kommer in i klimakteriet börjar det ofta med att mensen kommer oregelbundet, sen kan det ta upp till tre eller fyra år innan sista mensen kommer.

Enligt 1177 Vårdguiden så har undersökningar gjorts i Sverige som visar att den sista mensen i genomsnitt sker vid 51 års ålder, men det är inte ovanligt att mensen slutar tidigare än så. Om du röker så brukar mensen sluta ungefär två år tidigare än för de som inte röker.

Symtomen varierar från person till person

Symtomen för klimakteriet varierar från person till person, men det finns olika tecken på att östrogenet i kroppen minskar.

1. Sömnproblem

Det är inte ovanligt att få sömnproblem i samband med klimakteriet och många kvinnor vaknar upp på natten på grund av värmevallningar.

Annons

2. Värmevallningar

Många kvinnor upplever att de kan bli plötsligt varma under klimakteriet. Det beror på att kroppens reglering av temperaturen kommer i obalans när mängden hormon förändras.

3. Plötsliga svettningar

I samband med en värmevallning är det vanligt att plötsligt bli svettig. Många kvinnor upplever det som väldigt jobbigt eftersom att man inte kan styra när en värmevallning eller plötslig svettning sker.

4. Humörsvängningar

Humöret kan gå upp och ner under klimakteriet och det är inte ovanligt att känna sig lättirriterad eller plötsligt ledsen under perioden.

Se också: Yoga mot PMS och mensvärk

Yoga mot PMS & mensvärk med JohannaBrand logo
Yoga mot PMS & mensvärk med Johanna

5. Nedstämdhet

En del kvinnor kan få psykiska besvär av klimakteriet och vissa går till och med in i en depression. Hur du mår psykiskt påverkar också din sömn och vardag och ibland kan det vara en idé att kontakta läkare för att få hjälp med problemen.

Annons

6. Torra slemhinnor

Under klimakteriet blir vävnader i slidan torrare vilket kan leda till klåda och sveda i underlivet. Det är också vanligt att torra slemhinnor leder till minskad sexlust och blödningar vid samlag.

Du blir torrare i munnen och ögonen.

7. Urinvägsbesvär

I samband med att musklerna kring din slida åldras så blir också slemhinnorna i slidan och runt urinröret tunnare. Det kan göra att det läcker urin när du skrattar, hoppar eller nyser.

Musklerna kring slidan och urinröret åldras och blir svagare. Slemhinnorna i slidan och urinröret blir också tunnare. Det kan då läcka urin när du hostar, nyser, skrattar eller hoppar.

Källa: 1177 vårdguiden

Annons