Artikeln innehåller reklamlänkar

8 naturmedel som kan förbättra din sömn

Att ta till sömnmedel för några sömnlösa nätter känns drastiskt. Naturmedel kan vara ett alternativ för dig med tillfälliga sömnproblem. Vi listar för- och nackdelar med åtta tillskott som ska förbättra din sömn.

Har du svårt att komma till ro på kvällen och sova gott en hel natt? Då är du inte ensam. Ungefär var tredje person har problem med sömnen då och då, vanligast är det bland kvinnor. Sömnen är viktig för vår hälsa och vårt välmående.

Sömnlös och utvilad kvinna.

Tillfällig sömnlöshet kan lösas med tillskott av naturmedel. Foto: Shutterstock/IBL

Men det finns många knep för att få en bättre sömn. Förutom att skaffa goda sömnrutiner, minska stressen och stillasittandet, dra ner på alkohol, koffein och tobak finns det ett stort utbud av naturpreparat som kan hjälpa dig att komma till ro. Här har du guiden till bättre sömn – på helt naturlig väg.

Se mer: 5 saker du känner igen om du har svårt att sova

5 saker du känner igen om du inte kan sova
1:16

Efter reklamen: 5 saker du känner igen om du inte kan sova

(1:16)

Slå på ljud

Melissa Dream

Vad: Sömntablett. För en hel natts sömn.

Hur: Melissa används som sömntablett för att man ska sova gott hela natten och inte bara som insomningstablett. Melissa innehåller en kombination av aktiva beståndsdelar, välbeprövade och naturliga växtextrakt från citronmeliss, kamomill, L-theanin, B-vitaminer och magnesium.

Biverkningar: Inga kända.

Läs mer och köp här (länk till Apotek Hjärtat)

Valerina Forte

Vad: Insomningstablett. Tillfälliga sömnrubbningar.

Hur: Valerina Forte är ett av de mer kända naturläkemedlena mot sömnlöshet och är en . Den aktiva substansen i medlet är som i sig inte är ett sömnmedel utan snarare ett medel som lindrar oro och stress. Den fungerar alltså genom att man blir lugn när man ska somna, vilket för många är en stor anledning till sömnproblem. Valerina bör användas i 2-4 veckor för att uppnå maximal effekt.

Biverkningar: Kan orsaka illamående och kramper i magen.

Läs mer och köp här (länk till butik)

Hypermin

Vad: Insomningstablett, lindrar oro, lätt stämningsförhöjande.

Hur: Hypermin är ett växtbaserat naturläkemedel som verkar rogivande och stämningshöjande. Hypermin innehåller johannesört, som är en känd medicinalväxt.

Biverkningar: Mag-tarm besvär, allergiska hudreaktioner, trötthet.

Läs mer och köp här (länk till Apotek Hjärtat)

Dormeasan

Vad: Orala droppar, mot tillfälliga insomningsbesvär.

Hur: Dormesan är ett naturläkemedel som traditionellt använts mot tillfälliga insomningsbesvär och lindrig oro. Dormeasan har en långvarig schweizisk läketradition och innehåller de samverkande örterna vänderot och humle.

Biverkningar: Kan påverka reaktionshastigheten, dåsighet.

Läs mer och köp här

Zenbev

Vad: Förbättrad sömn och dygnsrytm. Dosmått.

Hur: Zenbev är baserat på pumpafrömjöl, som är naturligt rikt på aminosyran tryptofan. Huvudingrediensen, avfettat pumpafrömjöl, framställs i en patenterad process och är kombinerad med dextros som har ett högt GI-värde. Detta för att skapa ett optimalt upptag av aminosyran tryptofan som kroppen omvandlar till serotonin om det är ljust och melatonin om det är mörkt. Har en smak av citron.

Biverkningar: Inga kända.

Läs mer och köp här

Pascoflair

Vad: Insomningstablett. Förbättrad sömnkvalitet. Minskar oro.

Hur: Pacoflair innehåller extrakt av passionsblomma som traditionellt använts vid lindrig oro och tillfälliga insomningsbesvär. Växtläkemedlet Pascoflair är det mest studerade preparatet med passionsblomma och har funnits i Europa sedan 1970-talet.

Biverkningar: Kan påverka reaktionsförmågan och förmågan att köra bil på ett säkert sätt.

Läs mer och köp här. (länk till butik)

Baldrian-Dispert Forte

Vad: Tablett för tillfälliga insomningsbesvär och oro. Rogivande effekt.

Hur: Baldrian-Dispert Forte är ett växtbaserat läkemedel som innehåller Valeriana eller vänderot som det heter på svenska, och en av de bäst dokumenterade och mest använda örten mot sömnbesvär. Örten har en lång tradition som lugnande preparat och insomningspreparat.

Biverkningar: Kan påverka reaktionsförmågan.

Läs mer och köp här. (länk till butik)

Remifemin

Vad: Tablett mot klimakteriebesvär, kan även förbättra sömnen.

Hur: Remifemin är en hormonfri behandling med dokumenterad effekt och har funnits mer än 50 år på marknaden i Europa. Effekten av Remifemin kommer först efter ett par veckors behandling. Du bör inte använda Remifemin under längre tid än 6 månader utan att rådgöra med läkare. Aktiva beståndsdelar är extrakt från jordstamstocken av läkeörten läkesilverax.

Biverkningar: Mag- tarmbesvär, leverpåverkan, allergiska hudutslag.

Läs mer och köp den här (länk till butik)

Detta händer i kroppen när vi sover

Kroppen varvar ner och musklerna slappnar av.

Puls och kroppstemperatur sjunker, kroppen går på sparlåga och får vila ut.

En rad hormoner frisätts, till exempel könshormon, kortisol och melantonin.

Hjärnans aktivitet minskar och ny kunskap bearbetas. Uttrycket att ”sova på saken” är inte så ogrundat som man skulle kunna tro.

Kroppen återhämtas och byggs upp, cellförnyelse sker bland annat i hud och hår.

Text: Anna Horn

Foto: Fotolia

Läs också:

Därför ska du sova med strumporna på!