Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

8 smarta tips som får ner blodtrycket!

16 apr, 2014 
Mikael Frohm
Du kan själv påverka hur högt ditt blodtryck ska vara. För de allra flesta gäller nämligen att goda vanor kan hålla blodtrycket på rätt nivå - och även sänka för högt! Här är 8 tips för en sundare blodtryck.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Blodproppar och åderförkalkning kan orsakas av för högt blodtryck. En bra, lång löprunda, en ordentlig natts sömn och mycket frukt och grönsaker är några exempel på vad du kan göra för att stabilisera blodtrycket och förebygga sjukdom.

Många ovetande om högt blodtryck

Mer än en miljon svenskar har högt blodtryck, och man tror att flera hundratusen vandrar omkring med högt blodtryck utan att veta det.

8 tips som kan sänka blodtrycket:

Ät sunt och varierat – Det finns gott om vetenskapliga studier som visar många olika råvaror som kan sänka blodtrycket. Till exempel blåbär, vindruvor, mörk choklad, vitlök och kanel. Men det bästa du kan göra är att äta ”hjärt-smart” – det vill säga, massor av grönsaker, fisk och magert kött, fiberrikt och fullkornsprodukter.

Var aktiv – Motion betyder mycket för ett sunt blodtryck. Faktum är att en halvtimmes motion om dagen ger samma effekt som blodtryckssänkande medicin. Så rör på dig – det är när du får upp puls som det ger resultat.

Annons

Håll koll på vikten – För mycket fett i kroppen påverkar blodtrycket markant. Vill du förhindra eller bli av med högt blodtryck, hjälper det att få bort överflödiga kilon.

Se upp för saltet – De värsta syndarna här är färdigmat och halvfabrikat som soppor, korv, bacon, såser och köttpålägg.

Sov gott – Ditt blodtryck sjunker när du sover bra och länge – som minst sex-sju timmar i sträck. Sover du för lite eller för lätt om natten, blir blodtrycket högre längre tid än normalt.

Slappna av – Det är okej att vara upptagen, men om du ständigt känner att du inte har någon kontroll över ditt liv och din tid, blir du stressad, och stress höjer blodtrycket.

Fimpa – Nikotinet i tobak gör att din kropp frigör mer adrenalin som får de små blodkärlen att drar ihop sig. Då slår också hjärtat snabbare och blodtrycket skjuter i höjden.

Var försiktig med alkohol – Ju mer alkohol du dricker, desto större är risken att få högt blodtryck. I själva verket ökar blodtrycket lite grann för varje glas.

Läs också:

4 tecken på högt blodtryck att ta på allvar

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons