8 tips som förbättrar dina kolesterolvärden

Ungefär sex av tio vuxna har förhöjda kolesterolvärden i blodet – många vet inte ens om det. Här får du veta hur du kan förbättra dina värden på egen hand.

Du kan inte själv känna att du har förhöjda kolesterolnivåer, men högt kolesterol är en riskfaktor för att utveckla hjärt-kärlsjukdom. Här är åtta tips på hur du själv kan förbättra dina värden!

1. Motionera regelbundet. Fysisk aktivitet kan förbättra dina kolesterolvärden drastiskt.

2. Håll vikten. Om du är överviktig och går ner i vikt minskar blodets halt av farligt kolesterol.

3. Ät hälsosamt och balanserat.

4. Stressa inte.

5. Undvik rökning.

6. Sköt om eventuella sjukdomar som diabetes och högt blodtryck.

7. Ät mycket vattenlösliga fibrer. Dessa finns det gott om i frukt, grönsaker och havre.

8. Minska mängden dåligt fett som finns i kakor, snacks och charkprodukter och ersätt det med nyttigare fett som finns i till exempel rapsolja, avokado, nötter och fisk.

Olika sorter

Det finns olika sorters kolesterol, både så kallat farligt kolesterol (LDL) och nyttigt kolesterol (HDL). Ett högt kolesterolvärde i blodet är alltså inte alltid dåligt för kroppen. Man ska helst ha höga värden av nyttigt kolesterol (HDL) och låga värden av farligt kolesterol (LDL).

Hur mäter man värdet?

Kolesterolvärdet mäts genom ett enkelt blodprov och sedan mäts halten LDL-kolesterol, HDL-kolesterol och triglycerider i blodet. För att analysera värdet måste läkaren ta hänsyn till patientens helhetsbild. Njursjukdomar, diabetes, överkonsumtion av alkohol, fetma, rökning, blodtryck och motion påverkar åderförfettningens förlopp.

Ät gröt!

Havre är särskilt effektivt när det handlar om att sänka kolesterolet på naturlig väg, med hjälp av kosten. Det beror på att havre innehåller betaglukan, en vatten- löslig fiber som hjälper till att bibehålla normala kolesterolvärden. Om du inte gillar gröt – testa att strö havregryn på yoghurten.

Källa: Hjärt-Lungfondens temaskrift om kolesterol.

Text: Celia Stahl
Foto: IBL/Shutterstock

Läs också:

Gill, 49: Jag sänkte kolesterolet utan medicin!