Agnes Wold: Därför ska du aldrig använda en automatisk handtork

Delad bild. Till vänster ett par händer under en automatisk handtork på en offentlig toalett. Till höger professor Agnes Wold.

Foto: Shutterstock/TT och Henrik Jansson/Expressen/TT

Att använda automatiska handtorkar på offentliga toaletter bör vi genast sluta med. Det menar professor Agnes Wold.
– Det är absolut helt förkastligt att man har installerat sådana överhuvudtaget, säger hon i podcasten Fråga Agnes Wold i Sveriges radio.

Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, är inte rädd för att sticka ut hakan. Hon har tidigare hävdat att hon är född med säg-som-det-är-genen i blodet, och uttalar sig ofta i frågor som rör hennes expertområde. I podcasten Fråga Agnes Wold, som programleds av Christer Lundberg och sänds i Sveriges radio, svarar professorn på lyssnarnas frågor i allehanda ämnen som handlar om allt från hälsomyter till coronaviuruset.

Professor Agnes Wold.

Agnes Wold.

Foto: Henrik Jansson/Expressen/TT

Automatiska handtorkar sprider bakterier

I det senaste avsnittet av podcasten förklarar Agnes Wold bland annat skillnaden mellan virus och bakterier och att det inte är farligt att hålla i ett bussräcke. En av lyssnarfrågorna handlar om de automatiska handtorkar som ofta finns på toaletten på till exempel restauranger, i shoppingcenter på och allehanda arbetsplatser.

Lyssnaren undrar i avsnittet om inte torkarna blåser runt bakterier och virus. Agnes Wold är inte sen att bekräfta den teorin.

7 citat av Agnes Wold som fått oss att ifrågasätta allt vi trodde vi visste

– Man har gjort experiment där man har kladdat på lite virus på folks fingrar och sedan får de fönas med en sådan här. Och de är så kraftiga, särskilt den varianten som man har på restauranger och liknande, så de blåser upp virusen ett par meter upp i luften. Och sedan cirkulerar de runt i luften, säger hon i podcasten.

Se också: 7 snuskigaste sakerna i ditt hem

1:11

Efter reklamen: 7 snuskiga saker i hemmet

(1:11)

Slå på ljud

Agnes Wold avråder från att använda handtork

Agnes Wold råder oss att undvika de automatiska handtorkarna helt och hållet och tycker att de inte överhuvudtaget borde existera på offentliga toaletter.

Ett par händer under en automatisk handtork på en offentlig toalett.

Agnes Wold kallar användandet av automatiska handtorkar ”förkastligt”.

Foto: Shutterstock/TT

– Det här är helt förkastligt. Man ska absolut inte ha sådana här någonstans, utan man ska tvätta sig och sedan torka sig med en handduk på offentliga toaletter. Då är det faktiskt bättre att ha en gammal sunkig textilhandduk, för det där att blåsa runt grejer i luften är inget bra. Det är en sak att få grejer på händerna – man behöver ju inte nödvändigtvis sätta in händerna i munnen – men ska du andas in det där är det absolut inget bra.

Skulle aldrig använda en

Om man jobbar på ett ställe med sådana här automatiska handtorkar tycker Agnes Wold att man ska gå och prata med sin arbetsgivare om det.

Agnes Wold: Så håller du dig frisk i höst

– De allra sjukaste är de som man har på restauranger, med något slags uv-ljus och så blåser det i hundra kilometer i timmen. Det är som ett stort expresståg som kommer åkande, det är helt bisarrt.

Själv skulle Agnes Wold aldrig använda en.

– Jag använder aldrig en sådan, då går jag hellre ut med blöta händer eller torkar av dem på mina kläder. Aldrig skulle jag använda en sådan, aldrig någonsin.

Programledaren Christer Lundberg kommenterar lite skämtsamt att Agnes Wold riskerar att "sänka en hel industri” med sina uttalanden.

– Ja, det hoppas jag verkligen, svarar Agnes Wold.

Fråga Agnes Wold sänds i Sveriges radio – du hittar alla avsnitt av podcasten här.