Agnes Wold: Det här bör du veta om droppsmitta

Kollage av Agnes Wold och en kvinna som blåser ut luft som ser ut som ett vitt moln.
Att coronavirest sprids via droppsmitta vet vi vid det här laget – men enligt Agnes Wold är det inte enbart när vi hostar och nyser.
– Även vid vanligt tal, skratt eller om man bara andas med öppen mun ska man vara försiktig, menar hon.
Slå på ljud

En av de röster som hörts starkast sedan coronasmittan SARS-CoV-2 tog fart i Sverige är Agnes Wold, överläkare och professor i bakteriologi och specialistläkaren även i immunologi. Hon har bland annat jobbat för att slå hål på myter om viruset, samt försökt förklara hur befolkningen (och regeringen) bör och inte bör bete sig.

Hon är en flitig användare på Twitter och i ett av hennes senaste inlägg försöker hon förtydliga vad droppsmitta innebär, och varför det inte enbart handlar om nysningar och hostningar. Viruset som orsakar sjukdomen covid-19 sägs ju smitta genom just droppsmitta.

Agnes Wold avlivar myter om corona: "Trams"

“För att förklara droppsmittan: Ni vet på en vinternatt när man står och pratar ute så bildas det som en “rök” runt en. Det är just de här små dropparna som man andas ut hela tiden, men de syns bara när det är väldigt kallt. Det är de dropparna man inte ska andas in!” skriver Agnes Wold.

“Stå minst en meter bort”

Det är förstås en förenklad beskrivning, men desto mer pedagogisk. Spridningen av utandningsdropparna är kanske inte lika stor som vid till exempel en nysning, men det är ändå värt att ha i åtanke, tycker Wold.

“Det är alltså inte bara när man hostar eller nyser det kommer droppar ur munnen, utan även vid vanligt tal, skratt eller om man bara andas med öppen mun. Så stå minst en meter bort från folk, då minimeras risken att du andas in deras droppar,” fortsätter hon i tråden till inlägget.

Så tvättar du händerna för att undvika smitta:

Slå på ljud

Skillnad på sommar och vinter

Munskydd – hjälper det mot corona eller inte?

Enligt Sahlgrenska Universitetssjukhuset är det som definierar droppsmitta att smittan överförs till slemhinna i ögon, näsa eller mun, genom droppar (aerosol) från hosta, nysning eller kräkning – man nämner alltså inte andning. Dropparna når då inte mer än en armlängds avstånd (cirka en meter) innan de faller till marken. Detta kan jämföras med luftburen smitta (inte det nya coronaviruset) som istället innebär att de små dropparna torkar ihop till “droppkärnor” som sprids till luften och kan andas in av andra som smittas.

Agnes Wold står dock på sig och hänvisar till den här diagrambilden från en studie gjord 1997, som visar antalet droppar man släpper ut genom mun och näsa när man pratar, andas genom näsan, genom munnen samt hostar:

Diagram kring smittspridning, från Agnes Wolds Twitter.

Hon förtydligar också att det fortfarande krävs ganska nära kontakt för att smitta andra, och att varje smittad person bara smittar ett par personer, i genomsnitt, samt att spridningen är värre på vintern på grund av den torra inomhusluften för underlättar spridningen.

Här kan du se Anges Wolds tweet:

Foto: TT