Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Agnes Wold till Skavlan: ”Folk förstår vad jag säger”

27 mar, 2020 
https://image.allas.se/image-226889?imageId=226889&width=1320&height=1320&cropw=52.04&croph=100&x=15.24&y=0
Jessica Rådne
Agnes Wold hos Fredrik Skavlan
Agnes Wold var gäst i fredagens avsnitt av Skavlan på SVT1 och SVT Play.
Bakteriologen och experten på immunförsvar Agnes Wold, 65, gästade på fredagen Fredrik Skavlans studio. På frågan om vad hon själv tror ligger bakom den ”orakelposition” hon just nu besitter gällande funderingar kring corona var hennes svar klockrent!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

– Jag har tränat mig i 35 år på att förklara saker på enkla sätt, svarar Agnes Wold programledaren Fredrik Skavlan i fredagens avsnitt av hans populära talkshow på SVT1.

Inför medverkan hade Agnes Wold ställt flera krav som de bägge kunde skratta gott åt. Till exempel ville hon att produktionen skulle boka upp fem tomma platser kring hennes egen på det tåg hon tog samma dag från hemstaden Göteborg till Skavlans inspelningsstudio i Stockholm.

– Ni hade kunnat spara på de där platserna bredvid mig, för jag satt i princip med en hel vagn för mig själv, säger hon i programmet.

Agnes Wold agerar som en riskgrupp

Anledningen till att Agnes Wold vill ta försiktighetsåtgärder som dessa, berättar hon, är att hennes egen make är i en av coronapandemins mest utsatta riskgrupper; de äldre.

– Jag måste bete mig som en riskgrupp för min man är 75 år och kan smittas om jag smittas, säger hon.

Annons

Agnes avslöjar även att hon själv haft inbillade känningar av viruset i flera veckor men att de nu avtagit.

Blanda inte generationer

Fredrik Skavlan visar Agnes och tittarna en bild som han smygfotat genom ett fönster till en bar på Södermalm i Stockholm. Den visar ett gäng personer som sitter och hänger vid en bardisk, trots de nya direktiven att endast servera människor vid sittande bord. Skavlan frågar Agnes vad hon tänker när hon ser bilden.

– Viktigaste för dödligheten är att inte blanda generationerna. Om ett gäng 30-åringar smittar varandra är det inte så farligt, om vi ska vara krassa, svarar hon.

”Myndigheterna gör helt rätt”

Fredrik Skavlan frågar även Agnes Wold hur hon känner inför den ”orakelposition” som hon har för närvarande i coronafrågan. Agnes är ju bakteriolog och inte expert på virus, menar han.

Annons

– Nej, precis. Men jag har tränat mig i 35 år på att förklara saker på enkla sätt genom min undervisning på universitet och de läroböcker jag skrivit. Jag vet hur smittskyddet jobbar och kan förklara det. Folk förstår vad jag säger, svarar hon och fortsätter:

– Jag är ingen talesperson för myndigheterna men jag råkar stötta den officiella linjen. Det har jag aldrig gjort förut men nu gör jag det. De är helt transparenta och gör helt rätt.

Foto: TT, SVT

Läs mer om coronaviruset

Hur smittar covid-19? Och hur kan jag skydda mig? Hur farlig är egentligen en pandemi och vad kan jag själv göra för att hjälpa andra?

Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset och dess spridning.

Annons