Aleks hjärta slutade slå: ”Utan Malin hade jag inte överlevt”

alek
Alek Åström hade precis fyllt 30 och mådde som en prins. Men en morgon drabbades han av plötsligt hjärtstopp. Tack vare sambon Malins insatser överlevde han och idag mår han mycket bättre. Men ångesten och oron för att hjärtat ska stanna finns där som en skugga i bakgrunden.

Alek hade precis hoppat ut ur morgonduschen och kände sig piggare och mer fylld av energi än vanligt. Han hade precis kommit tillbaka från ett härligt 30-årsfirande i Budapest dit hans flickvän Malin hade bjudit honom för att fira födelsedagen.

– Jag sa till Malin att ”du har gjort mig till världens lyckligaste människa”, berättar Alek.

Se också: Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögon
1:20

Efter reklamen: Se också: Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögon

(1:20)

Slå på ljud

Det hade kunnat bli hans sista ord i livet. Om det inte varit för att Malin direkt larmade 112 och gjorde hjärt-lungräddning.

Plötsligt hjärtstopp

Efter att Alek sagt de fina orden till sambon hände nämligen något totalt oväntat: Han drabbades av plötsligt hjärtstopp. Alek svimmade och under flera minuter fick han agonal andning, vilket innebär att andningen blir onormal och att hjärnan inte kan syresättas efter att hjärtat har stannat.

Polisen kom först på plats med hjärtstartare och lyckades återuppliva Alek. Därefter följde två dagar som nedsövd på Södersjukhuset i Stockholm.

Därför skyddar olivolja mot hjärtsjukdomar

– När jag vaknade upp, mindes jag ingenting. Jag hade inte förstått vad som hade hänt, jag visste bara att det var något väldigt otäckt, säger Alek.

I början var Alek väldigt förvirrad på grund av att hans hjärna haft syrebrist och tagit skada.

– Efter två dagar nedsövd på IVA väcktes jag och min återhämtning påbörjades. Jag blev då opererad med en ICD (en intern defibrillator) som opererades in under min hud och kopplades till hjärtat.

Det här är Alek

Namn: Alek Åström

Bor: I Stockholm ihop med sambon och numera fästmön Malin

Gör: Egenföretagare

Aktuell: Drabbades av plötsligt hjärtstopp 2019 och har kämpat för att ta sig dit han är idag. Vill betona vikten av att alla ska lära sig hjärt-lungräddning och att ta tillvara på livet varje dag.

De kommande nio månaderna blev tuffa för både Alek och hans flickvän.

– Jag fick hjärntrötthet och led av mycket ångest, så jag blev sjukskriven i cirka nio månader.

Det tog tid innan Alek successivt kunde gå tillbaka till jobbet. Han hade svårt att sitta i möten och blev snabbt väldigt trött.

–Jag fick anpassa mitt arbete och mitt sociala liv. Med tiden har det blivit bättre.

Han berättar att händelsen påverkade hans liv på många sätt, och att han förutom de psykiska problemen också fick problem med att kunna göra samma aktiviteter som han tidigare gjort.

– Samma år som jag fick hjärtstoppet tog jag ett flygcertifikat för att flyga ultralätt. Jag hann flyga runt i ett halvår innan jag blev av med certifikatet efter hjärtstoppet. Jag tog också MC-körkort samma år, men det har också blivit indraget, berättar Alek.

Ångesten var en ständig följeslagare eftersom oron över att kunna svimma och behöva en ambulans var han än befann sig, ständigt var överhängande.

– För Malin har det också varit väldigt tufft. Hon har också lidit av mycket ångest och ibland när vi var ute och reste satt hon med 112 förinlagt på telefonen så att hon skulle vara redo om det behövdes, säger Alek.

Malin och Alek driver ett företag inom app-utveckling tillsammans och det blev Malin som fick axla ansvaret för företaget när Alek var sjukskriven.

Om plötsligt hjärtstopp

Plötsligt hjärtstopp är: När hjärtat av oväntad anledning plötsligt stannar.

Symtom: Den drabbade förlorar omedelbart medvetandet och saknar puls och normal andning. Onormal andning (ytliga, långsamma, snarkande andetag) kan förekomma, men förmår inte syresätta blodet.

Drabbade i siffror: Varje år drabbas uppskattningsvis 10 000 svenskar av hjärtstopp. Sedan millennieskiftet har antalet personer i Sverige som överlever plötsligt hjärtstopp mer än femdubblats – från 110 till över 600 räddade liv och har legat relativt stabilt de senaste tio åren. Det motsvarar fortfarande att en person dör av plötsligt hjärtstopp varje timme.

Tiden är dyrbar: Vid plötsligt hjärtstopp, larma 112, påbörja hjärt-lungräddning och använd en hjärtstartare om sådan finns. Forskning visar att den som får hjärt-lungräddning i väntan på ambulansen har mer än dubbelt så stor chans att överleva.

Källa: Hjärt-Lungfonden

Läkarna hittar ingen orsak

Varför Aleks hjärta stannade har läkarna fortfarande inte kommit fram till.

– Om det beror på en medfödd genmutation eller en elektrisk störning i hjärtat, vet man inte, säger Alek.

Defibrillatorn har räddat hans liv många gånger.

– Fram till hösten 2020 såg allt bra ut, men då fick jag ett nytt kammarflimmer, och blev räddad av min ICD.

Sedan dess har det hänt flertalet gånger att Alek blivit räddad av sin ICD. Nu senast i våras när han var på skidresa i Åre och fick ett nytt anfall i duschen som gjorde att han fick åka helikopter till sjukhus. Han har också opererats ett antal gånger de senaste åren och testat en mängd olika mediciner. Det har varit 20 - 30 olika läkare inblandade för att försöka hitta en lösning på Aleks problem.

– Nu till slut har vi landat i en behandling som verkar lovande. Det är en mix av två olika läkemedel som har importerats från Nederländerna och användes på 80-talet mot förmaksflimmer.

Om behandlingen kommer att hålla livet ut är för tidigt att säga, menar Alek, men just nu fungerar den bra.

Stina Wollter om att sluta fred med sin kropp

– Jag är väldigt tacksam över sjukvården och alla satsningar som har gjorts på mig. Utan forskningen hade jag inte varit där jag är idag, och hjärt-lungfondens arbete är otroligt behövligt.

Idag mår Alek förhållandevis bra och kan leva ett normalt liv med jobb och aktiviteter. Han har nyligen friat till sambon Malin och de fortsätter att driva sitt företag vidare tillsammans.

– Om det är något jag lärt mig så är det att man ska passa på att göra det man vill göra i sitt liv medan man fortfarande kan, för man vet aldrig när ens liv kan förändras och hur.