Anette blev fri från hallux valgus med Bowenmetoden

Anette fick hallux valgus på båda fötterna och svårt att gå på grund av smärtan. Räddningen blev Bowenmetoden som gjorde henne helt smärtfri.

Första tecknet på att Anette Trossö hade drabbats av hallux valgus på både den vänstra och högra foten var att stortårna böjde sig inåt mot övriga tår.

– Efter en tid bildades stora knölar ovanpå stortåleden. Fötterna blev fula och värkte mer eller mindre konstant. Efter en dag i högklackat på jobbet var jag helt slut i fötterna, säger Anette Trossö.

Hon bor med sin sambo och en av sina två söner i Tyresö, strax utanför Stockholm, och jobbar som juridisk handläggare på Hyresgästföreningen i Stockholm. På sin lediga tid har hon gärna sprungit året om och tränat styrketräning.

Operation inget alternativ

– Trycksmärtan över fotknölarna blev bara värre och värre, och värken kom ofta i efterhand. Jag fick även ont i höfterna, och de senaste tre åren har jag inte kunnat springa eller träna alls, säger Anette, som i stället fick börja leta efter bra skor som inte tryckte ihop foten så mycket att det skavde på knölarna.

Att operera fötterna, för att räta ut tårna och slippa värk, lockade inte och några värktabletter ville hon inte ta. En väninna till Anette hade opererats för hallux valgus och efter en tid hade problemen kommit tillbaka.

– Operation är ett ingrepp och inget jag vill utsätta kroppen för i onödan, och dessutom tvingas gå bandagerad i flera veckor, rehabiliteras och kanske bli sjukskriven. Nej, jag tror mer på alternativa behandlingar, säger Anette.

Sned i kroppen

Så när hon hösten 2017 fick höra att flera kollegor på hennes arbete gått på behandling hos kroppsterapeuten Eva Wahlström på Själens Blomma, tändes ett hopp.

– En kollega till mig som led av svår migrän hade fått hjälp, och flera andra kollegor med hallux valgus hade blivit besvärsfria. Det lät spännande och var något som passade mig.

I september fick hon komma till Eva Wahlström på en första konsultation. Hon undersöktes noggrant, från käkarna till hur hon stod på fötterna, och Eva förklarade att det onda ofta beror på att man är sned i hela kroppen – som med åren kompenserar och snedbelastar. Efter att ha studerat Anette ordentligt, och sett att hon stod snett, påbörjade Eva sedan behandlingen.

Med tummarna och fingrarna stimuleras specifika punkter på kroppen.

– Hon tryckte lite och rullade metodiskt över muskler och senor i över en timme. Det kändes avslappnande och skönt. Vissa punkter där jag var spänd gjorde jätteont, som käkarna och skuldrorna. Eva sa att jag kunde få träningsvärk efteråt, och det fick jag.

Effekten kom snabbt

Anette fick totalt sex behandlingar, ibland bara med en veckas mellanrum. Resultatet kom snabbt.

– Det var så märkligt, effekten kom nästan direkt. Helt plötligt slutade knölarna att värka.

Under behandlingen användes även ett fotsalt, bittersalt, som Eva rekommenderade och som finns att köpa på hälsokost. Det har Anette fortsatt med, lite sporadiskt.

– Jag slarvar tyvärr eftersom jag för det mesta har mycket på gång och har svårt att riktigt få den där ron att sitta stilla med fötterna i fotbadet. Men det tar bort det röda och ömma och fungerar faktiskt bra.

Anette har upplevt många fördelar med Bowenmetoden.

– Stelheten i höfterna har helt försvunnit och smärtan i fötterna är borta. Till och med ett gammalt operationsärr på magen har bleknat och mjukats upp. Jag har känt mig lättare och smidigare, till och med lugnare. Jag mår allmänt bättre och har mer energi.

Sedan en tid tillbaka har hon återupp tagit löpningen.

– Det känns som en befrielse att kunna jogga igen. Dessutom kan jag använda vilka skor jag vill.

Hallux valgus vanligaste fotbesväret bland kvinnor

Hallux valgus är den vanligaste fotåkomman bland kvinnor, men även män kan drabbas. Stortån vinklas inåt mot mitten mot de andra tårna. Efter ett tag bildas ofta en knöl över stortåns insida. Symtomen är i första hand smärta.

De som har hallux valgus går ofta på utsidan av foten för att parera värken. Varför man drabbas vet man inte riktigt. Det kan bero på ärftlighet eller nedsjunket förfotvalv.

Så fungerar Bowenmetoden

Eva Wahlström är diplomerad Bowenterapeut på Själens Blomma i Stockholm och har hjälpt hundratals personer att komma tillrätta med hallux valgus.

Bowenterapi är en strukturell manipulerande behandling som lättar upp felställningar i kroppen. En så kallad manipulationsterapi som ser till hela området där problemet sitter.

– Kvinnor har ofta felställning i fötterna, till exempel kan foten tippa inåt eller att man står på utsidan av foten. Det påverkar snedställning av knän, höfter, rygg och hela vägen upp till nacken. Kroppen börjar kompensera, och det blir felställningar, säger Eva Wahlström.

Behandlingen stimulerar specifika punkter på kroppen genom ett slags rullning över muskler, senor, ligament, nerver och akupunkturpunkter.

– Jag sätter kroppen i arbete. Ofta kan man känna en slags träningsvärk efteråt, och det är då den mesta av korrigeringen sker.

Förändringarna kommer smygande, och utan att man riktigt märker det försvinner besvären, säger Eva Wahlström.

Upp till 5–10 behandlingar, med en veckas mellanrum, kan behövas.

– Ofta har man gått länge innan besvären utvecklas, och det kan ta tid att rätta till. Men när kroppen väl rätat ut sig behövs inga fler behandlingar. Vissa blir bättre direkt, medan det tar längre tid för andra.

Av Margaretha Eldh

Läs också:

Sara blev smärtfri efter operation av hallux rigudus

Katarina slapp fotsmärtan: Jag känner mig som en ny människa

Hälsporren försvann på några veckor

8 vanliga fotproblem – och hur behandlar dem