Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblemFästingar

Anna-Karins sjukdom upptäcktes via hårmineralanalys

05 sep, 2015 
Att en del av din hälsa kan synas i håret vet Anna-Karin Amilon. Det var nämligen tack vare hårmineralanalysen som hon fick klart för sig varför hon mådde så dåligt. ”Läkaren sa att jag var för dålig för att ens kunna gå!”
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

För fem år sedan var Anna-Karin Amilon nere i en djup svacka i livet.

—Jag mådde fruktansvärt dåligt. Jag hade ångest, kände mig deppig och passiv, var trött och orkade ingenting. Men jag ville inte ta antidepressiv medicin för jag hade en stark känsla av att det inte satt i huvudet utan i kroppen.

Genom sin dåvarande pojkvän fick hon höra talas om hårmineralanalys och kände direkt att det var något hon ville prova.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

— Jag hade googlat och sökt information på internet om olika behandlingar och tyckte att det lät bra med hårmineralanalys.

Gjorde hårmineralanalys – upptäckte sköldkörtelproblem

Anna-Karin blev rekommenderad Ulla Thoresen på Kostverkstaden i Lund och gick dit för att göra analysen. Små hårtussar klipptes av ända in till huvudsvålen på fyra ställen och sedan skickades håret på analys till USA. Ett par veckor senare fick Anna-Karin komma tillbaka och ta del av resultatet.

— Det visade bland annat att jag hade skyhöga halter av koppar och kalcium och att jag hade problem med sköldkörteln.

Annons

För att få balans i kroppen skulle Anna-Karin lägga om kosten och under ett par månader ta stora mängder kosttillskott med olika vitaminer och mineraler. Hon fick långa listor på vilken mat hon skulle äta och vad hon skulle undvika.

— Jag hade inte ätit så näringsriktigt innan och dessutom hade jag ätit väldigt mycket godis. Nu skulle jag ta bort allt socker, mjölkprodukter, ris, pasta, potatis och äta mindre fett. Jag tyckte inte att det var så svårt, det fanns mycket gott jag kunde äta.

Efter resultatet från hårmineralanalysen gjorde Anna-Karin ett sköldkörtelprov hos sin läkare och fick veta att hon hade en kraftig underfunktion av sköldkörtelhormon och måste börja med levaxin.

— Inte bara nu direkt, utan det skulle jag ha gjort för länge sedan. Läkaren sa att jag egentligen var för dålig för att ens kunna gå. Men jag valde att lägga om kosten i stället för att försöka få igång produktionen av sköldkörtelhormon igen.

Anna-Karin hade fått veta att omläggningen till en början skulle kunna göra att hon mådde sämre. Det gjorde hon också, men efter två veckor vände det och hon kände av de positiva effekterna.

Annons

— Den tunga känslan i bröstet och kroppen försvann. Energin kom tillbaka. Jag fick aptit på livet och saker kändes roliga igen. Det var häftigt att det nästan vände från en dag till en annan, säger Anna-Karin som njöt av att åter må bra, blev mer social, tog tag i saker och började löpträna.

— Det kändes fantastiskt när jag hade mått dåligt så länge. Jag blev förvånad över att förändringen var så snabb och markant.

Rätt kost har minskat problemen

Fyra månader efter den första hårmineralanalysen gjordes en ny analys och den visade det Anna-Karin redan hade känt, nämligen att hennes värden var mycket bättre.

Efter ytterligare ett par månader kunde hon sluta med kosttillskotten och kosten anpassades även efter hennes nya värden. Fortfarande ska hon tänka på vad hon äter, men visst finns det utrymme för att ”slarva” då och då. Alla värden är fortfarande bra.

— Jag har gjort flera hårmineralanalyser och tar prover regelbundet hos min läkare. Allt är normalt.

I dag springer hon också en mil varannan dag, något som tidigare var en omöjlighet. Hennes nyvunna hälsa ger kraft och energi.

— Jag tror inte på piller, för mig är det här det naturliga sättet att ta hand om sin kropp. Det är ett dåligt alternativ att tillföra något konstgjort till kroppen när man inte mår bra. Nu är det en trygghet för mig att jag har ett verktyg att ta till om jag skulle må dåligt igen!

Annons