Anne fick brustet hjärta: ”Trodde jag skulle dö av sorg”

Anne om brustet hjärta
Det var Anne som valde att avsluta förhållandet. Ändå kändes det som om sorgen slet sönder henne inifrån. Dagar, månader och år fylldes av tårar och ångest,
 ett hopplöst mörker sköljde över henne
 och hon kunde inte sluta älta. Hur skulle hon någonsin kunna
 bli hel igen?

Fosterställning och tårar, tårar, tårar. Så började i stort sett alla Anne Winthers dagar efter uppbrottet med pojkvännen som hon varit tillsammans med i tre år.

– Jag älskade honom fortfarande innerligt och det slet sönder mig inifrån. När jag vaknade på morgonen och verkligheten kom ikapp var det som om en tsunami sköljde över mig. Och så kom tårarna.

Anne, 40, var 24 år när hon träffade den stora kärleken. Hon beskriver förälskelsen som omvälvande och djup, men att det också fanns saker som inte fungerade. Exakt vad vill hon inte gå in på eftersom det såklart också handlar om pojkvännen.

– Vi var unga och gjorde båda vårt bästa, förklarar hon.

Skillnad på separation och hjärtesorg

Efter att Anne tagit det svåra beslutet att lämna sin älskade drabbades hon av en långvarig sorg. Även om hon haft flera förhållanden som tagit slut på dramatiska och sorgliga sätt, både innan och efter detta, är det i dag viktigt för Anne att göra skillnad på separation och hjärtesorg. Såväl den höga graden av kärlek, som känslan av att hon gick mitt itu när förhållandet tog slut, var något utöver det vanliga.

Det gjorde fysiskt ont i hjärtat

– Det var inte ”bara” ett uppbrott. Kärlekssorg är helt klart av en annan kaliber. Det är en mardröm, som en jordbävning varje dag, varje timme. Det kändes som om jag förlorade ena halvan av mig själv och jag måste lära mig allt på nytt, som att sova ensam igen och leva utan honom.

Ältade sorgen

Anne Winthers kärlekssorg höll i sig månad efter månad. Bitvis försvann den – hon umgicks med vänner, festade och träffade en ny man.

– Självklart fanns det stunder när allt kändes bra och när jag kunde skratta och glömma allt det jobbiga. Men större delen av tiden kände jag ingen mening med någonting, och när jag var ensam låg jag i fosterställning och hulkade. Allt kändes som ett hopplöst mörker som jag inte kunde kontrollera och jag var livrädd för att det aldrig skulle gå över. Det kändes så fruktansvärt tröstlöst och jag förstod plötsligt varför hjärtat är en symbol för kärlek, för det gjorde fysiskt ont i hjärtat.

Vissa förstod inte varför jag var så olycklig eftersom det var jag som valt att gå

Anne mådde dessutom dåligt över att hon tappat tron på kärleken. Om hon och mannen hon älskade inte kunde få det att fungera, hur skulle kärlek någonsin kunna fungera? Det fanns inget hopp.

Anne drabbades av brustet hjärta

Anne Winther hade varit ihop med sin pojkvän i tre år när det tog slut. Efteråt följde en lång tid av smärta. Foto: Camilla Stephan

– Min tro på att man överlever allt så länge kärleken är tillräckligt stark försvann.

Vännernas förståelse försvann

I början pratade Anne mycket med sina vänner. Hon kunde sitta i timmar och älta sin sorg, sina tankar och alla de frågor som snurrade runt i huvudet. Om hon nu fattat rätt beslut, varför fortsatte det göra så ont? Hur skulle hon någonsin kunna gå vidare?

Sanningen var att jag var helt trasig inombords

– Vissa förstod inte varför jag var så olycklig eftersom det var jag som valt att gå, men för det mesta var min omgivning stöttande. Allteftersom försvann dock deras förståelse, vilket jag kan förstå. Jag sa ju bara samma sak om och om igen och det hände inte ett skit.

Långsamt framåt

Efter några månader började Anne bita ihop och även om de flesta morgnar fortfarande började med gråt verkade hon utåt sett fungera bra.

– Jag kravlade upp ur badet, klädde på mig, gick till jobbet och gömde mig bakom en cool fasad. Men sanningen var att jag var helt trasig inombords och hade ångest över att det aldrig skulle bli bra igen, minns Anne som lyckligtvis hade en vän som inte tröttnade på att höra om det havererade förhållandet.

– Jag förstår inte hur hon orkade, men hon fortsatte lyssna och fråga, även om hon hade hört samma sak tusen gånger förut. Inte nog med att hon kastade näsdukar åt mig när jag behövde, hon såg också till att jag kom ut så mycket som möjligt när det var som värst.

Men även om hon hade en tålmodig vän vid sin sida var det ingen mindre än den danska sångerskan Lina Rafn som gav Anne hoppet tillbaka.

– Jag råkade se en intervju med henne där hon pratade om kärlekssorg och just hur det skiljer sig från en vanlig separation. Jag hörde henne upprepa att det faktiskt går över. ”Det tar hälften så lång tid som förhållandet varade, men det kommer att gå över – även om du inte tror det nu”, sa hon. Det låter kanske konstigt, men det blev min räddning. Hon var en kvinna som uppenbarligen upplevt samma sak som jag och hennes försäkran blev mitt halmstrå.

En morgon vaknade jag upp utan att känna att jag skulle dö av sorg

Anne upprepade för sig själv: Det går över, det går över, det går över … och det gjorde det.

– Det gick faktiskt över efter halva förhållandets längd, 1,5 år. En morgon vaknade jag upp utan att känna att jag skulle dö av sorg. De glada stunderna blev fler och jag kunde gå vidare. För mig gjorde det också skillnad att träna yoga, som jag flera gånger känt är förlösande. Föredrar man badminton fungerar det säkert lika bra, huvudsaken är att man får mig sig kroppen när man drabbats emotionellt.

Anne fick brustet hjärta

Anne ältade sina känslor om och om igen under sorgearbetet. Som tur var hade hon vänner som orkade lyssna. Foto: Camilla Stephan

Under åren som gått har Anne fått tillbaka tron på kärleken.

– Jag har lärt mig att även den starkaste kärleken kan behöva stöd, särskilt när man är ung. I dag vet jag att båda parter tar med sig egna erfarenheter och trauman in i ett förhållande, och det krävs mod för att kunna hantera det. Det kan även vara bra med professionell hjälp från en terapeut emellanåt för att bryta eventuella mönster som inte fungerar.

Glad och tacksam

Anne kan fortfarande tänka tillbaka på förhållandet och expojkvännen.

– Om vi hade träffats senare i livet, eller om vi gått i terapi … men det är bara efterkonstruktioner. Livet går vidare och uppriktigt sagt är jag djupt tacksam över att ha upplevt den starka kärlek som föregick hjärtesorgen. Det kan låta konstigt, men det är jag faktiskt, för den drabbas man kanske bara av ett par gånger i livet – vissa får aldrig uppleva den. Jag är också enormt glad och tacksam över att mitt ex har hittat den kärleken hos en annan kvinna.

Det här är brustet hjärta-syndrom

  • Brustet hjärta-syndrom kallas även takotsubo av de japanska forskare som först beskrev det.
  • Takotsubo är en medicinskt oförklarad sjukdom där stark, negativ stress bokstavligen kan få hjärtat att brista.
  • Symtomen liknar de vid en akut hjärtinfarkt, och visar sig som bröstsmärta, förhöjda värden av hjärtskademarkören troponin och onormalt EKG.
  • Enligt en studie vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet från 2015 noteras 3–5 nya fall i månaden bara på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, och över 50 nya fall per månad i hela Sverige.
  • Studien visar att dödligheten vid takotsubo både kortsiktigt och långsiktigt ligger på samma nivå som vid akut hjärtinfarkt.

Källa: www.sahlgrenska.gu.se

5 goda råd från experten Guy Winch

1. Fokusera på de saker som inte fungerade i stället för att förhärliga ditt ex och ert förhållande.

2. Innan du tar kontakt med ditt ex, kollar sociala medier och tittar på gamla bilder: fråga dig själv om det för något gott med sig. Om det bara får dig att tänka på din före detta – gör något annat!

3. Om du märker att du ältar samma frågor om och om igen inför dig själv och andra, kom ihåg att det inte hjälper dig att komma vidare.

4. Definiera för dig själv vem du är och vem du var innan relationen. Vad gjorde du på fritiden, vad gjorde dig glad och vad gör dig till den du är?

5. Formulera för dig själv hur du vill att ditt liv ska se ut i framtiden. Vad drömmer du om, vad vill du uppnå? Det kan verka svårt och oöverskådligt i början, men du kanske blir tvungen att bygga en ny grund att stå på.

Psykologen och författaren Guy Winch är särskilt känd för sina TED-talks, bland annat How to fix a broken heart. Hans böcker är översatta till 19 språk, på svenska finns boken Första hjälpen för känslor – praktiska råd när livet gör ont (reklamlänk från Adtraction). Sedan 1992 har Guy Winch arbetat med individuell-, par- och familjeterapi.

Av Sara Gerlach Madsen

Svensk bearbetning: Elin Samuelsson

Läs också: Anna-Lena Brundin: Sorg och stress gav mig brustet hjärta