Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Annica tvingades ändra livsstil för att orka leva

31 okt, 2018 
Redaktionen
Annica lade om livsstil.
Efter flera år av stress med mycket jobb, sjuka föräldrar och en tuff småbarnstid sa Annicas kropp ifrån. Hon hade fått en utmattningsdepression. Med nya vanor och rutiner har Annica nu fått livet tillbaka.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Annica Hedman, 48, bor i Saltsjö-Boo söder om Stockholm tillsammans med sin son. Hon har haft ansvarsfulla chefsjobb, men sedan sex år är hon egenföretagare – ett beslut hon tog för att hennes kropp inte skulle ta skada.

– Jag hade en liten son, två sjuka föräldrar, och kände att jag inte skulle klara ett åtta- till-femjobb. Jag måste kunna anpassa mina jobbtimmar efter min livssituation och ork.

Besvärlig graviditet

Åren innan Annica fattade sitt beslut hade hon gått igenom en besvärlig graviditet, en småbarnstid med ett kolikbarn och efter det en uppslitande separation.

– Till slut sa min kropp ifrån, berättar Annica. Tröttheten var förlamande. Jag hade värk i kroppen, kramp i musklerna, magen strejkade så att jag inte kunde äta och jag gick ner i vikt. Jag fick problem med minnet och koncentrationen och kunde inte sova på nätterna.

Annons

Andra symtom var att hennes immunsystem försämrades dramatiskt. Hon drabbades av ständiga infektioner, och hennes astma blev mycket värre.

– Men värst var nog yrseln, minns Annica. Vägen försvann när jag körde bil. Jag älskar att promenera, men det var bara obehagligt, jag var yr och ostadig. Dessutom fick jag svårt att fokusera blicken, och alla färger blev starkare än vanligt. Det var höst, och jag klarade inte att titta på trädens vackra färger.

Utmattningsdepression

Efter en grundlig utredning blev Annica sjukskriven för utmattningsdepression. På en stressklinik satte läkare och psykolog ihop ett program där hon i första hand fick lära sig att sova och äta med hjälp av strikta rutiner.

– Jag blev lite som Skalman i Bamse! När jag fick sömnen att fungera började krafterna återvända och symtomen klinga av. Men jag var fortfarande nedstämd, och fick under ett par månader ta en låg dos av antidepressiv medicin. I KBT-terapin, kognitiv beteendeterapi, började jag kunna släppa fram mina känslor, och acceptera att jag måste förändra min situation för att orka. När jag äntligen kände mig bättre och lite gladare var det som att komma ut ur en tunnel, säger Annica.

Annons

På stresskliniken fick hon rådet att ta upp sin träning, som hon inte orkat med på länge. Hon hade haft för ont och varit för utmattad.

– Jag började med promenader och efter något halvår tog jag upp löpträning som jag alltid älskat. Det var så underbart, som att få livet tillbaka. Löpturerna längs vattnet på morgonen – där hämtar jag min kraft.

Bromsat inflammationen

Annica mår bra i dag och har bromsat den farliga ”tysta” inflammationen som bland annat stress kan leda till, men för ett år sedan fick hon ett litet ”återfall” av sin utmattningsdepression.

– Min mamma blev mycket sjuk och gick sedan bort. Det var en sorglig tid, och jag satte mina egna behov åt sidan för att finnas till för mina föräldrar.

Annica kände igen symtomen och frågade klokt nog sin läkare till råds i god tid. Nu hade hon verktygen att vara snällare mot sig själv, och efter en kortare sjukskrivning mådde hon ganska okej igen.

Annons

– Jag måste ha tid för återhämtning för att klara min tillvaro. Nu kan jag styra mina tider själv. Min son är större nu och både klok och förstående. Vi har ett bra liv tillsammans.

En bild på medelhavskost samt Lena Jonasson, professor och överläkare.
Lena Jonasson, professor och överläkare.

Mat, träning och stresshantering

Annica Hedman har så att säga slagit flera flugor i en smäll, och åtgärdat flera av sina riskfaktorer för den kroniska ”tysta” inflammationen, enligt Lena Jonasson, professor och överläkare i kardiologi vid Linköpings universitet.

– Hon har dragit i stressbromsen och bytt jobb, börjat äta bättre och fått bukt med sina sömnproblem. Och hittat tillbaka till sin fysiska träning.

Annons

För bara några årtionden sedan var forskare och läkare helt övertygade om att ateroskleros (åderförkalkning) och hjärtinfarkt enbart beror på fettinlagring i blodkärlen, som i sin tur orsakas av att vi äter för mycket mättat fett.

Lena Jonasson var en av de forskare som upptäckte att åderförkalkningssjukdomen också beror på att det pågår en inflammation i blodkärlen. Beläggningarna, placken, i blodkärlen innehåller inte bara kolesterol utan också överaktiva celler från immunförsvaret.

Hon arbetar som hjärtläkare och leder flera forskningsstudier som handlar om inflammation och immunförsvar.

– Många hjärtinfarktpatienter har en kronisk ”tyst” inflammation i blodet och även tecken på ett för tidigt åldrat och lite utmattat immunförsvar, berättar Lena Jonasson.

Då är man känsligare för sjukdomar överlag. Man har undersökt personer som blivit mycket gamla och hållit sig friska, och de har ofta ett ovanligt ”piggt” immunförsvar.

Annons

– Varför vissa människor drabbas av detta lite klenare immunförsvar vet vi inte riktigt, säger Lena Jonasson.

Socker är en bov

Det finns ärftliga faktorer, vi vet ju att vissa människor föds med ett överaktiverat immunförsvar. Sedan finns säkert också individer som drar en vinst i arvslotteriet och har ett ovanligt piggt immunförsvar.

I dag vet Lena Jonasson och forskarkollegor i hela världen också att graden av denna riskabla inflammation i hög grad påverkas av hur vi lever. Rökare och personer som inte motionerar, eller som är utsatta för skadlig stress, har mer inflammatoriska ämnen i blodet. Och kosten spelar sannolikt också en viktig roll.

Extremt kolhydratrik mat har helt klart negativa effekter, berättar Lena Jonasson. Man har låtit försökspersoner under en tid äta så kallad västerländsk ”skräpmat”, och såg snabbt en ökad inflammation i blodet.

Annons

Exakt vad i kosten som orsakar inflammation är inte helt klarlagt, säger Lena Jonasson.

– Men mycket talar för att det höga innehållet av socker är en bov. Samtidigt kan inflammationen orsakas av själva viktuppgången. Ett ökat antal fettceller brukar ofta bli resultatet av stora mängder skräpmat. Dessa fettceller kan producera rikligt med inflammatoriska ämnen.

Av Susanna Hauffman
Foto: Birgitta Rydbeck, pressbilder, SHUTTERSTOCK/IBL

Läs också: Bästa sätten att dämpa de ”tysta” inflammationerna

En kvinna som spänner sin bicep.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons