Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Annika 60: Med LCHF-dieten försvann min diabetes

13 sep, 2018 
Celia Stahl
När Annika Nordgren fick veta att hon hade diabetes typ 2 tog hon beslutet att ändra sin livsstil. Nu är värdena perfekta och hon mår toppen!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sedan barnsben har Annika Nordgren, eller Nikke som hon kallas, vant sig vid att äta mycket socker. Kalaspuffar, o’boy, vispad äggula med socker – det var inget konstigt. Men eftersom hon rörde sig så mycket så höll hon vikten.

– Men när jag blev äldre så kom kilona i rask takt. Jag åt godis på jobbet, åt mycket god mat och drack vin. Jag älskade smörgåsar och hade ett stort matintresse. Jag åt gärna efterrätter, godis och kaffebröd. Alldeles för mycket socker alltså, säger Nikke.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

För några år sedan började hon må sämre. Hon drack mängder med vatten och svettades och mådde illa.

– Jag trodde det var klimakteriet och det trodde läkaren jag gick till också, säger Nikke.

Men så var det inte, och via en hälsokontroll på jobbet fick hon ett trist besked – hon hade diabetes.

– Jag fick en chock. Jag gick i en bubbla i en vecka och grubblade. Min biologiska mamma hade haft diabetes och fått amputera benen och det var det jag såg framför mig, det var nattsvart.

Annons

Sex olika dietister

Hon fick medicin och blev skickad till en dietist för att få kostråd. Råden hon fick där följde hon, men hennes värden blev inte bättre. När hon träffat sex olika dietister och två nutritionister gav hon upp att de skulle kunna hjälpa henne och tog saken i egna händer. Hon vägde då 126 kilo och var svårt sockerberoende.

– Ingen sa att jag skulle må bra av att gå ner i vikt. De sa att jag kunde fortsätta äta frukt och dricka juice och att äta ungefär som innan, men inget hände. Då hörde jag om LCHF och tänkte att jag inte hade något att förlora, säger Nikke.

Första veckan tappade hon fyra kilo, andra veckan två och ingen var mer förvånad än hon. Hon höll tillbaka sina förväntningar och insåg att det nog skulle stanna av, men vikten fortsatte att rasa.

– I och med att jag stadigt gick ner i vikt så blev jag mer och mer rörlig igen och fick mer ork. Jag tog promenader med hunden, de blev längre och längre, och i dag går jag tretton kilometer om dagen. Jag började dansa igen och jag rider, det är jättekul, säger Nikke.

Annons

Fått ett nytt liv

Men det bästa är förstås att hon numera är en så kallad noll-diabetiker. Hon har alltså samma värden som vem som helst och diabetesen är ett minne blott. Men Nikke är väldigt medveten om att sjukdomen lurar där i bakgrunden.

– En gång diabetiker, alltid diabetiker. Så är det. Jag känner direkt när jag får i mig något med socker och då kan jag ta en tablett Metformin som är en diabetesmedicin, men det är väldigt sällan. Annars äter jag inte medicin alls och jag mår jättebra. Jag har fått ett helt nytt liv!

Risken ökar med åldern

Cirka 85–90 procent av dem som har diabetes har typ 2-diabetes, vilket gör den till den vanligaste diabetessjukdomen i Sverige. Förekomsten av typ 2-diabetes ökar med stigande ålder där 10–20 procent av befolkningen över 65 år får sjukdomen.

Vanliga symtom vid diabetes typ 2

● Du blir ovanligt törstig och som följd så kissar du oftare.

● Du blir trött och orkeslös.

● Du kan få försämrad syn och klåda i underlivet.

Läs också: 10 tidiga tecken på att du har diabetes

Läs också:

Marie, 56, började med stenålderskost: Magen blev lugn och jag tappade tio kilo!

Annons