Ät mer grönsaker: 7 tips som gör det enkelt att lyckas

Kvinna äter sallad ur djup tallrik.

Foto: TT/Shutterstock
Minst 500 gram frukt, grönsaker och bär bör vi få i oss varje dag, enligt Livsmedelsverkets rekommendationer som också säger att vi gärna ska satsa på grova grönsaker som rotfrukter, vitkål, broccoli och lök.

Att få i sig ordentligt med frukt och grönt är viktigt för hälsan; de odlade är rika på både fiber och vitaminer men snåla på fett och tillsatser.

Enligt en stor undersökning som gjordes om svenskars matvanor visade att bara två av tio av oss faktiskt får i sig den rekommenderade mängden frukt och grönsaker varje dag.

En utmaning, som inte minst alla småbarnsföräldrar känner igen, handlar om att det kan kännas nästintill hopplöst svårt att servera nyttigheterna på ett spännande och tilltalande sätt. Här listar vi sju smarta prylar som gör det enkelt för dig att servera frukt och grönt på ett helt nytt och spännande sätt!

7 tips: Få i dig mer frukt och grönt

1. Satsa på serveringen

Vi äter lika mycket med ögat som med munnen, brukar det sägas, så satsa på en läcker uppläggning med vacker servering! Den klassiska skålen från Stelton är designad av Prins Carl Philip Bernadotte och Oscar Kylberg och är perfekt att servera sallad i!

Läs mer och beställ här (reklamlänk från Aller media shop)

2. Variera så mycket du kan

Du behöver inte kasta dig in i djungeln av exotiska frukter eller specialodlade grönsaker för att hitta variation. Lösningen kan vara så enkel som att helt enkelt skära upp sakerna på ett nytt sätt istället. Med den smarta salladsspinnern blir det enkelt att hitta nya former för dina godbitar. Sedan kan du förstås också variera serveringsformen; lek med grillat, rått och wookat!

Läs mer och beställ här (reklamlänk från Aller media shop)

3. Smyg in mer grönt i maten

Kanske är förklaringen så enkel att du helt enkelt inte tycker om konsistensen av grönsaker i din mat? Om inte annat brukar familjens yngre medlemmar vara kända för att inte uppskatta dessa. Med den smarta hackaren kan du smyga in grönsakerna i maten genom att hacka dem ner till så liten storlek att även den mest kräsna person får svårt att upptäcka dem.

Läs mer och beställ här (reklamlänk från Aller media shop)

4. Gör det enkelt för dig

Suckar du vid blotta tanken på att ställa dig vid vasken och börja tvätta grönsaker? Då kommer du älska den här prylen som gör livet enkelt för dig! Det utdragbara durkslaget anpassar sin storlek efter din vask så det är bara att ställa ner och dra igång kranen. Enklare blir det inte!

Läs mer och beställ här (reklamlänk från Aller media shop)

5. Gör smarta val – rätt i tiden

Din plånbok, vår miljö och dina smaklökar kommer att tacka dig om du satsar på att köpa frukt och grönt när de är i säsong. Ett smart knep är att köpa majskolvar när de skördas i slutet av sommaren och frysa in majskornen så du har i frysen resten av året. Med den fiffiga OXO Good Grips får du enkelt av kornen genom att pressa verktyget mot majskolven och hyvla mot botten.

Läs mer och beställ här (reklamlänk från Aller media shop)

6. Spiraler gör det roligt för barnen

Även de yngsta älskar grönsaker när de får form av spiraler! Bara fantasin sätter gränserna för vad du kan ha i den populära grönsakssvarven!

Läs mer och beställ här (reklamlänk från Aller media shop)

7. Lyxa till det med avokado

Den populära stenfrukten avokado kan göra vilken sallad som helst till något alldeles extra tack vare sin krämiga smak. Avokadon innehåller dessutom nyttiga fetter E-vitamin och folat. Med den fiffiga avokadodelaren får du snabbt perfekt storlek på tärningar och skivor!

Läs mer och beställ här (reklamlänk från Aller media shop)

Källa: Livsmedelsverket.se

Bli din egen städfirma – prylarna som gör jobbet åt dig

Mer innehåll hos allas.se: