Att äta frukost kan skydda mot depression

Lyxig frukost med massor av färsk bär och skålar med gröt och fil.

Foto: Unsplash

Att äta frukost sitter fint i magen – men kan också göra gott för sinnet, visar en ny studie. Forskarna tror nu att det kan vara lika viktigt när vi äter som vad.

Hur, vad och när vi ska äta kommer det nog alltid att råda delade meningar om, men den breda massan satsar nog på tre mål mat om dagen – frukost, lunch och middag. Kanske något mellanmål däremellan också.

Men dagens första mål, frukosten är det många som slarvar med eller helt hoppar över (bland annat är det en vanligt taktik för den som följer periodisk fasta som diet). Mår du bra av det så ska du förstås fortsätta, men många kan nog uppleva effekter av att skippa frukosten, utan att förstå att det hänger ihop.

5 tips som kan dämpa din stress
Slå på ljud

Frukost mot depression och stress

Här är personlighetsdraget som ökar risken för psykisk sjukdom

En ny australisk studie från University of Tasmania visar nämligen att det kan finnas ett samband mellan depression och att inte äta frukost.

Vi vet sedan tidigare att den som äter frukost kan vara bättre på att hantera stress, framför allt den som äter livsmedel som blåbär, banan och avokado. Men enligt den nya studien kan det även finnas ett samband med nedstämdhet.

Forskarna bad 1000 personer i åldrarna 26-36 år att skriva ner när de hade ätit sina måltider dagen innan. Varje deltagare fick dessutom genomgå tester för att avgöra deras mentala hälsostatus, med särskilt fokus på tecken på depression, dystymi och bipolaritet. Fem år senare upprepades testet.

Morgon- eller kvällsmänniska?

7 sätt en depression påverkar ditt liv – även om du verkar ”normal”

Resultaten visar att de som ofta åt en sen frukost, eller ingen alls, har större risk för att drabbas av problem med sin mentala hälsa.

– Det kan ha att göra med effekter på hormonerna eller dygnsrytmen av att äta sent, men det kan också bero på om man är en morgon- eller kvällsmänniska, alltså vilken kronotyp man är, säger studiens författare Johanna Wilson till PsyPost.

Den här nya studien är dock väldigt liten, och bygger delvis på självrapporterad data från testdeltagarna, så mer forskning behövs innan vi med säkerhet kan säga åt något att man måste äta frukost.

Men det finns som sagt mycket som tyder på att du blir en gladare person om du faktiskt går upp på morgonen och äter en hälsosam frukost, än om du ligger kvar och drar dig i sängen så länge du kan.

Källa: Women’s Health Australia

Foto: TT