Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Autistiska Madelen drabbades av ovanlig cancer: ”Min hund Max gav mig tröst”

14 jul, 2022 
Svend Aage Madsen
Dotter och mor sitter bredvid varandra i soffan
När 18-åriga Madelen fick cancer fanns inte bara mamma där som stöd utan även flera fyrfotade vänner. Och obegränsat med TV-spelande på sjukhuset. Nu hoppas mamma Hilde Kristine att turen vänder för dottern som haft det tufft ända från start.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Madelene Haaland har kämpat sig igenom en tuff cancerbehandling. Eftersom hon har diagnosen autism är mamma Hilde Kristine Haaland osäker på hur mycket dottern egentligen förstår av vad hon varit igenom.
– Utmaningarna har avlöst varandra ända sedan Madelen föddes nästan tre månader för tidigt, säger mamma Hilde Kristine.

Se också: Anna-Maria diagnostiserades med autism som 43-åringBrand logo
Se också: Anna-Maria diagnostiserades med autism som 43-åring

Dottern hade kolik och var laktosintolerant, senare skulle det även visa sig att hon förutom sin autism har en adhd-diagnos, är synskadad och har en lättare form av cerebral pares.

Sällsynt och aggressiv cancer – kändes som en knöl

Det började med att Madelen la märke till att hon hade fått en knöl i det vänstra knäet. Men tanken på att det skulle vara cancer fanns inte, i stället misstänkte man att hon fått en cysta efter ett hårt slag. En MR-undersökning visade att knölen var stor som en golfboll.

Annons

– Ortopeden sa att det förmodligen var en godartad tumör, men eftersom Madelen beskrev att hon hade smärta blev vi remitterade vidare. Jag insisterade på att tumören skulle opereras bort så snabbt som möjligt, säger Hilde Kristine.

Min dotter är tuff även om det kom en hel del tårar också såklart

Några dagar före jul 2019 blev Madelen opererad och i mitten av januari kom beskedet som att de måste komma tillbaka till sjukhuset på en gång. Proverna visade att Madelen hade en sällsynt form av cancer, en så kallad Malign perifer nervskidetumör (MPNST).

Madelen sitter i sitt rum med sin hund
Madelen trivs i sitt rum. Här syns hennes stora intressen som TV-spel, K-pop och amerikansk ishockey. Såklart håller Max henne sällskap.

Tappade håret av cellgifter

Madelen minns inte mycket av tiden med operationerna, cellgiftsbehandlingarna och strålningen på sjukhuset som pågick i ett par månader.

Annons

– Den enda jag minns är att jag låg mycket i sängen och att jag fick lov att spela så mycket TV-spel som jag ville, säger 18-åringen med ett leende på läpparna.

– Min dotter är tuff. Hon gick med på all behandling utan att ifrågasätta eller klaga. Men det blev en del tårar för oss båda två. Särskilt när behandlingen gjorde att hon tappade håret.

Madelen får cellgift behandling
Madelen har både autism, ADHD och en mildare form av Cerebral pares. Det har många gånger varit kämpigt men aldrig kunde familjen tänka sig att hon också skulle drabbas av cancer.

Madelen sträcker fram armen och visar en tatuering som föreställer den grönklädde hjälten Link från Nintendos spel The Legend of Zelda.

– Jag tycker om att rita. Gärna hundar, säger Madelen och berättare vidare att hon också är intresserad av koreansk K-pop och amerikansk ishockey. Hon har också en tatuering med en haj eftersom hon drömmer om att utbilda sig till hajforskare.

Annons

– Hajar är mitt favoritdjur. Men jag har bara sett dem i akvarium. Madelen skulle också kunna tänka sig att jobba som hovslagare.

Bra för psykiska hälsan att vara nära djur

Ett år efter att dottern fick sin cancerdiagnos började Hilde Kristine känna att att de hade fått vardagen tillbaka.

– I september 2020 fick vi beskedet om att hon var frisk från sin cancer. Äntligen kunde vi pusta ut och leva lite. Samtidigt var det som om jag hamnat i ett tomrum. Jag saknade människor runt mig att prata med, säger Hilde Kristine som hyllar personalen på sjukhuset som funnits där även för henne.

Hilde Kristine står själv utanför arbetsmarknaden och berättar att hon är bipolär, men att hon inte vill medicinera bort sina känslor även om de ibland åker som en berg-och-dal-bana.

Madelen sitter med hunden Max i knät
På grund av sin autism har Madelen haft svårt att skaffa vänner. Hunden Max är hennes bästa och trognaste vän.

Dessutom har hon sin dotter att ta hand om. Hilde Kristine berättar att dottern till exempel behöver hjälp med att sätta ord på sina känslor och tankar – att läsa av sociala koder kan vara mycket svårt för henne. Det är Madelen själv smärtsamt medveten om och det har varit svårt för henne att skaffa vänner. När hon låg på sjukhuset var det dessutom svårt att ta emot besök på grund av pandemin. Det blev ensamt.

Annons

– Max är den enda som förstår mig, och som alltid är glad och vill gosa, säger Madelen som är så glad för att sin hund. Hästarna som hon sköter om på en ridskola är också ljusglimten i hennes liv.

Madelen rider på en häst
Hästarna betyder mycket för Madelen. Hon drömmer om att i framtiden jobba som hovslagare.

Hamnade i depression – gick i terapi

Hilde Kristine letar fram gamla bilder på dottern som nyfödd. Hon vägde inte mer än 900 gram när hon kom till världen. Det var en dramatisk födsel där brist på kommunikation mellan vårdpersonalen gjorde att Hilde Kristina fick en överdos av magnesium.

Jag behövde snabbt få hjälp med mina mörka tankar

– Jag fick det fruktade HELLP-syndromet som är en form av havandeskapsförgiftning. Jag slutade att andas medan läkarna gjorde kejsarsnitt för att rädda Madelen. Det tog tre dagar för mig att bli mig själv igen. För detta fick Hilde Kristine ekonomisk ersättning från sjukhuset.

Annons

– Mina egna traumatiska upplevelser av födseln hamnade i skymundan för jag hade fullt upp med Madelens alla problem.

Hilde Kristine tittar in i kameran
Mamma Hilde Kristine är bipolär och har drabbats av depression.

Allt har till slut kommit ifatt Hilde Kristine som förra sommaren drabbades av en kraftig depression. Hon valde att gå i terapi.

– Min kärleksfulla pojkvän och mina tidigare erfarenheter vet hur bra det är att få hjälp när tankarna blir för mörka. Jag känner att jag kommit vidare och mår bättre. Dessutom är både Madelen och Max bra på att se när jag behöver lite extra uppmuntran och gos!

Annons