Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

Barnmorskan Mia Lundin vill öppna hormonklinik för kvinnor

21 dec, 2017 
Celia Stahl
Sveriges första hormonklinik för kvinnor kan snart bli verklighet. Initiativtagare är barnmorskan Mia Lundin som tidigare drivit en hormonklinik i USA.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Nya kliniken HerCare, som planeras öppna i Stockholm under våren, ska bli bemannad med gynekologer, allmänläkare, barnmorskor, näringsterapeuter, sjuksköterskor och KBT-terapeuter. Här möts patienten av ett team som tillsammans behandlar, utbildar, stödjer och förebygger ohälsa.

– HerCare vill skapa intresse för funktionell medicin och bana väg för en ny vårdstrategi när det gäller kvinnor i Sverige. Funktionell medicin är ett medicinskt synsätt som innebär att man utgår från kroppen som en sammanhängande helhet och inte en samling separata organ, förklarar Mia Lundin.

I stället för att ta en medicin som bara dämpar symtom tillförs kroppen de näringsämnen som saknas för att man ska nå balans. Därmed behandlas den underliggande orsaken till problemet.

– Internationella experter rekommenderar bioidentiska hormoner vid PMS och övergångsbesvär. Bioidentiska hormoner liknar våra egna hormoner. De passar våra kroppar som nyckeln i ett nyckelhål och hjälper oss att må bra. Forskning och flertalet studier indikerar dessutom att risken för bröstcancer inte finns om man använder bioidentiskt progesteron i stället för gestagen, och man får många hälsovinster på köpet, säger Mia Lundin.

Annons

Har behandlat tusentals kvinnor

Intresset för hormoner väcktes när Mia själv drabbades av en förlossningsdepression när hon fött sitt andra barn, 34 år gammal.

– Jag kände panik, kunde inte äta och hade ingen aning om vad det berodde på.

Men Mia var ju sjuksköterska och sökte desperat efter en förklaring. Till slut fann hon en studie skriven av en engelsk läkare, dr Katharina Dalton.

– Då förstod jag att jag drabbats av förlossningsdepression i samband med att amningen upphörde och hormonerna ändrades. Doktor Dalton hade behandlat detta med bioidentiskt progesteron med goda resultat. Jag bad min gynekolog att ge mig en injektion med bioidentiskt progesteron. Efter tjugo minuter försvann min ångest, skräck och panik. Alla mina symtom var borta och det höll i sig i 48 timmar. Då visste jag att det var vad som behövdes. Jag fortsatte med lägre doser progesteron och det tog mig nästan ett år att komma helt i balans igen.

Läs också: Nu slipper Maria vallningar, irritation och dålig sömn

I dag är Mia tacksam över att hon själv drabbades av hormonobalans.

Annons

– Då insåg jag hur fruktansvärt det känns när hjärnan spårar ur på grund av hormonerna. Jag var pionjär med att skriva ut bioidentiska hormoner i USA för 25 år sedan och har behandlat över 7 000 kvinnor. På många sätt är Sverige tjugofem år efter USA, säger Mia Lundin.

Om Mia Lundin

Mia Lundin har behandlat tusentals kvinnor som har lidit av nattsvettningar, vallningar, häftiga humörsvängningar, okontrollerad gråt, depression och oro. Hon ser symtomen som uppenbara tecken på hormonella förändringar och verkar för att återställa den hormonella balansen genom en kombination av bioidentiska hormoner och kosttillskott.

2009 skrev hon boken Female Brain Gone Insane, som fått pris av National Health Information Awards som ”nationens bästa hälsoinformation till allmänheten”. Boken gavs ut på svenska 2011 under titeln Kaos i kvinnohjärnan.

Mia Lundins bok Kaos i kvinnohjärnan. Läs mer och köp den här.

Läs mer på mialundin.se

Text: Stina Helmersson
Foto: Ewa Stackelberg

Toppa din klimakterieform och få en nytändning!

Häng med på nya webbkurs ”Klimakterieguiden – glad, stark och sexig!”

Kursen innehåller

  • Kompletta menyer med klimakteriesmart mat – 41 recept!
  • Lätta träningsprogram som passar alla
  • Effektiva avslappningsövningar
  • Skönhetskurer för hår och hy
  • Lusthöjande idéer
  • Fakta, expertråd från läkare och massor med tips
  • Tankeknepen som höjer humöret
  • Kom igång-schema för 2 veckor

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Läs också: Nu slipper Maria vallningar, irritation och dålig sömn

Annons