Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Behandling av ryggskott, ischias och benskörhet

19 sep, 2017 
Allers redaktion
Ryggskott, ischias, benskörhet och kalkaxe behandlas alla olika
40 % av Sveriges befolkning har ont någonstans i sin rörelseapparat, främst i rygg, nacke och axlar. Här är metoderna mot några av de vanligaste besvären.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ryggskott (Lumbago)

består av två tillstånd:

• Dels en akut smärta, som kan uppstå av några olika anledningar, ofta när man har böjt eller vridit kroppen hastigt, eller lyft något tungt. Man kan få en liten spricka i en disk, eller en bristning och blödning i en muskel eller sena. Man kan också ha små brosktappar, meniskoider, som går in i lederna, hamnar på fel ställen och ger stark smärta.

• Dels en låsning i ryggen, som uppstår när man reflexmässigt försöker skydda sig mot den akuta smärtupplevelsen. Man får en sammandragning i musklerna, och när man sedan försöker återgå till ett normalläge kan det göra väldigt ont.

Annons

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Förr fick man ofta rådet att ligga stilla med ett ryggskott, men idag anser ortopeder och sjukgymnaster att man ska försöka komma igång och röra sig så fort det är möjligt. Trots att det kan göra ont att vara i rörelse så är det inget som går sönder, och tillståndet förvärras inte. Tvärtom ökar genomblödningen i vävnaderna och  gör ofta att läkningen går fortare. För att undvika nya ryggskott är det viktigt att träna upp mag-, rygg-, stuss- och benmuskler litet extra.

Sjukgymnasten: Undersökning och information av vikten av att fortsätta att vara aktiv. Behandling med OMT via mobilisering eller manipulation eller med MDT och identifiering av behandlingsriktning och guidning av självhjälpsrörelser. Upplägget bygger på hjälp till självhjälp.

Naprapaten: Först en neurologisk undersökning för att utesluta till exempel diskbråck. Muskelbehandling i form av strömbehandling och stretching samt behandling av inskränkt rörlighet i kotlederna med manipulation eller mobilisering. Rådgivning och hemövningar.

Annons

Kiropraktorn: Behandlar den akuta smärtan med manipulation, mjukdelsteknik (tryck på muskelpunkter) sedan rådgivning om hemövningar

Ischias

Ischias är inte en ”egen” ryggsjukdom, utan beteckningen på den karakteristiska smärta som strålar ner i benet vid ett diskbråck eller ryggskott.

Sjukgymnasten: MDT, OMT, samt när smärtorna dämpats guidning i träning eftersom det är lätt att drabbas av rörelserädsla på grund av smärtorna. Se även under Ryggskott. Återträning med Kinetic Control.

Naprapaten: Smärtlindrande behandling i form av ström och triggerpunktsbehandling.  Även traktionbehandling kan vara bra. De naprapater som jobbar med akupunktur kan också ta hjälp av det.

Kiropraktorn: Behandlar för att avlasta det drabbade området, övningar för att öka stabiliteten i bålen.

Benskörhet (Osteoporos)

Benskörhet i ryggraden drabbar många äldre kvinnor och en del män. Kotorna i ryggraden blir sköra och får sprickor och små brott. Detta kan vara mycket smärtsamt.

Annons

Anpassad fysisk träning är mycket viktig för att stärka muskler som avlastar skelettet.

Sjukgymnasten: Guidning i successivt uppgraderad belastande helkroppsträning, upplagd utifrån hur svår Osteoporos.

Naprapaten: Endast smärtlindrande behandling i form av strömbehandling och akupunktur samt massage. Rådgivning om fysisk aktivitet.

Kiropraktorn: Lätt mjukdelsteknik för att lindra smärtan, träningsprogram.

Kalkaxel

Svår värk i axeln. Smärtan kan komma helt oväntat och ökar sedan under loppet av några timmar. Det gör ont att röra armen i vissa vinklar, svårt att hitta lägen som inte gör ont. Svårt att sova då nattlig värk är vanligt.

Orsaken till kalkaxel kan vara överansträngning, ensidiga belastningar, framför allt om man jobbar mycket med armarna ovanför axlarna. Men kalkaxel kan även komma utan att man ansträngt sig speciellt.

Annons

Orsaken är att kristaller av kalk bildats i ledkapseln och/eller senor. När kroppen reagerar och vill få bort kristallerna skapas en inflammation. Det är inflammationen som orsakar smärtan och minskar rörligheten

Sjukgymnasten: Stötvågsbehandling. Guidad stabiliseringsträning av axel för att minska risken för återfall.

Naprapaten: Stötvågsbehandling är en effektiv metod mot kalkaxel.  Studier visar att kalken försvunnit för ca 80 % av de som fått denna behandling vid röntgenundersökning tre månader efteråt. Smärtfriheten kommer dock betydligt snabbare. Efter 3-4 behandlingar så känner sig de flesta patienter betydligt bättre.

Kiropraktorn: Manipulation, stabiliserings- och rörelseövningar för axel och skuldra.

Det här betyder facktermerna:

Kinetic Control

Återträningsprogram för att få kontroll av smärtande okontrollerade rörelser.

Annons

Manipulation

Försiktigt dra ut leden lite längre än vad patienten kan göra på egen hand.

MDT Mekanisk Diagnostik (även kallad McKenzie-metoden)

Med repetitiva rörelser identifiera, klassificera och behandla problem från rygg, nacke, leder och lednära strukturer.

Mobilisering

En led töjs för att påverka stelhet och öka rörligheten.

OMT Ortopedisk Manuell Terapi

Antingen dra isär eller flytta lite på ledytor, för att få bort låsningar, återskapa rörlighet och minska smärta.

Stötvåg

Apparatbehandling där ljudvågor med ett givet tryck och frekvens stimulerar vävnad.

Traktion

Dra isär och avlasta en led.

Triggerpunktbehandling

Försiktigt trycka på smärtpunkter för att frigöra spänningar och öka rörlighet.

Av Susanna Hauffman

Annons