Hur dåligt är det att använda bh med byglar egentligen?

Rosa bh:ar med bygel.

2026113836

Foto: TT/Shutterstock

Har du också hört att det kan vara farligt att använda bygel-bh, eller dåligt i alla fall? Så här säger läkaren – och då ska du vara försiktig.

Coronapandemin ändrade en hel del i våra klädval. I takt med att allt fler började arbeta hemifrån blev det också allt mer fokus på sköna och bekväma kläder, snarare än fokus på att kläderna skulle vara snygga.

Allt fler kvinnor började leva i sina sport-bh:ar snarare än att byta mellan en vanlig bh. Många bygel-bh:ar åkte ner i en låda, längst in i garderoben, och byttes istället ut mot mjukare bh:ar utan byglar.

Allt fler bygel-lösa och mjukare modeller finns nu också att välja bland när man shoppar efter ny bh. För dem som inte har valt att sluta med bh helt och hållet…

Kan det vara dåligt eller farligt att använda bygel-bh?

I takt med att samhället öppnas upp igen kanske fler börjar rota runt i sin ”gamla” garderob igen. Kanske åker bygel-bh:n på. Men kan det finnas nackdelar med att använda den typen av bh-modell?

Till exempel så har det ryktats om teorier kring att det skulle kunna finnas ett samband mellan bygel-bh och bröstcancer. Man har då menat att det skulle bero på att byglarna hindrar flödet av lymfvätska, varpå gifter skulle byggas upp i kroppen.

Men den här teorin håller inte, enligt överläkaren Marisa Weiss. Till Livestrong säger hon att byglarna inte stoppar någonting:

"Faktum är att lymfvätskan förblir i cirkulation, även när du bär kläder som sätter tryck mot lymfkanalerna.”

Det här finns även studier som bekräftar, och som även visar att det inte spelar någon roll hur ofta eller länge man skulle bära sin bygel-bh.

Kan man använda bygel-bh när man ammar?

Om du däremot ammar så kan det vara bra att vara extra noga med att se till att bygeln inte trycker mot bröstet, då det kan ge risk för mjölkstockning.

Men det finns också många ammande mammor som vittnar om att det fungerar med bygel-bh:ar för dem.

En sammanfattning skulle alltså bli att det inte är farligt eller dåligt att använda bygel-bh om man trivs i det men att man kan vara försiktig med det när man ammar, då kanske man vill välja en annan variant.

Källa: Livestrong

Se också: Ta kontroll över dina bröst – upptäck cancer tidigt

Ta kontroll över dina bröst - upptäck cancer tidigt
1:23

Efter reklamen: Ta kontroll över dina bröst - upptäck cancer tidigt

(1:23)

Slå på ljud