Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Birgitta, 67: Akupunktur hjälpte mot artrosen

12 dec, 2018 
Celia Stahl
När Birgitta Otterberg drabbades av artros i fingrarna trodde hon att hon skulle få leva med smärtan. Då kom räddningen i form av akupunktur.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Birgitta Otterberg bor på Ekerö, strax utanför Stockholm, tillsammans med sin man. Båda barnen är vuxna och hittills har det hunnit bli tre barnbarn. Trädgården är ett av Birgittas favoritställen och när hon för sex år sedan gick i pension från sin tjänst på banken, såg hon fram emot att få tillbringa mer tid med trädgårdsskötsel. Men efter bara ett halvår fick hon värk i båda händerna.

– Helt plötsligt började fingrarna värka. Värst smärtade de om jag höll på länge i trädgården, rensade och grävde, men jag hade ont även på nätterna, säger Birgitta.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Hon gick till vårdcentralen där läkaren misstänkte artros och röntgenbilderna bekräftade diagnosen. Hon fick träffa en sjukgymnast som visade henne olika övningar. Birgitta kämpade på, men utan resultat.

– Efter en tid gav jag upp, jag kände inte att de hjälpte.

Birgitta var beredd att acceptera det faktum att hon skulle få leva med värken livet ut.

– Det kändes ledsamt. Fingrarna smärtade och ilade så fort jag råkade komma åt något och jag fick hålla undan händerna när jag lekte med barnbarnen.

Annons

Vändpunkten kom för två år sedan, hösten 2016, då dotterns väninna tipsade om akupunktören Maria Borgström. Då hade Birgittas besvär sedan en tid förvärrats och händerna hade börjat hetta.

Brännande känsla

Akupunktören satte nålar i två fingrar och två tår för att få igång cirkulationen i kroppen. Den brännande känslan försvann redan efter första behandlingen och efter tre 30-minuters behandlingar var Birgitta smärtfri i fingrarna.

– Det var helt fantastiskt! Jag tror benhårt på akupunktur. För många år sedan fick jag hjälp med en tennisarmbåge som jag dragit på mig på golfbanan. Många kanske tycker det är lite läskigt med nålar men de känns ju inte.

Birgitta går regelbundet på behandlingar. Framförallt då hon har lite lättare återfall av artrossmärtan. Effekten kommer snabbt efter en behandling.

– Jag är medveten om att jag får mer ont när jag jobbar mycket i trädgården. Jag har lite svårt att sitta still och är gärna i farten, och händerna får inte vila så mycket som de kanske borde. Men då går jag till Maria och får hjälp och så försvinner smärtan igen.

Annons

Birgitta tycker det är skönt att slippa ta smärtstillande medicin.

– Akupunktur känns som ett fräschare alternativ. Tack vare behandlingen kan jag fortsätta vara aktiv, spela golf och påta i trädgården, cykla och leka med barnbarnen.

Akupunktören Maria Borgström:

”Nålar kan lindra smärtan”

– Akupunktur hjälper kroppen att återställa balansen. Jag jobbar med olika punkter som sitter på olika meridianer, långa banor, i kroppen och alla punkter har olika funktioner, säger Maria Borgström som är utbildad inom traditionell kinesisk medicin och medlem i Svenska Akupunkturförbundet. Hon behandlar patienter med frozen shoulder, tennisarmbåge, ryggproblem och artros.

– Smärta vid artros beror ofta på problem med cirkulationen. Många med artros i fingrarna kan få svårt att bära och arbeta med händerna. Ofta är man extra öm och stel i fingrarna på morgonen. Jag jobbar alltid med hela kroppen för att få igång cirkulationen och dämpa symtomen.

Det finns många studier som visar att akupunktur kan vara en effektiv metod för att lindra vissa typer av smärta. Det gäller framför allt långvarig smärta i ländrygg, nacke, skuldror, och vid tennisarmbåge. Behandlingen görs med sterila nålar på bestämda punkter på kroppen. Maria brukar rekommendera att man provar fem behandlingar.

Annons

– De flesta får effekt redan efter några gånger. Man bör gå ungefär en gång i veckan till en början. När vi fått önskat resultat kan det vara bra att underhålla resultatet en gång var eller varannan månad.

Artros vanligt efter 55

Om du har ledvärk och stela, ömmande eller värkande leder så kan det vara artros.

Var tionde man och var femte kvinna över 60 är drabbad.

Artros innebär en obalans mellan nedbrytning och uppbyggnad av ledbrosket som leder till bristande funktion i leden.

I första hand drabbas höfter och knän, men även fingrar, fötter, axlar och ryggrad kan drabbas.

Fysisk aktivitet är numera en vedertagen behandlingsmetod vid artros.

Bra belastning är till exempel promenader och cykling men även vardagssysslor som att baka och arbeta i trädgården är hälsosamma aktiviteter när de görs på rätt sätt.
Källa: 1177 Vårdguiden

Av Margaretha Eldh

Puffbild: IBL/Privat

Läs också:

TV-doktorns 6 bästa råd mot artros

 

Annons