Hälsporre – fyra steg för att bli av med problemen för gott

Massage med en tennisboll kan hjälpa mot hälsporre.

Massage av det smärtande området är en av de saker som går att göra själv för att lindra hälsporren.

Foto: TT/Shutterstock

Hälsporre är både smärtsamt och besvärligt, men går att bli av med. Här är stegen du ska ta för att bli smärtfri – och hålla det så.

Hälsporre är en inflammation i senfästet till en bred sena som går under hälen och kopplar ihop tårna med hälbenet. Ju längre en hälsporre går obehandlad desto större blir besvären och desto längre tid tar det att bli av med den. Att snabbt sätta in behandling är alltså viktigt för att både minska smärtan och snabba på återhämtningen.

Hälsporre orsakas av felbelastning

Den som går och står mycket i fel sorts skor kan drabbas av hälsporre. Även löpare som springer i skor som inte är anpassade för foten kan få problem. För många hjälper det att se över sin vardag och anpassa till exempel skor och sulor efter hur dagarna ser ut, men det är inte alltid det räcker.

Eftersom problematik i fötterna direkt påverkar resten av kroppen är det extra viktigt att ta smärtan på allvar tidigt. Den som går runt länge med fotproblem kan drabbas av ryggbesvär och plötsligt blir det tuffare för kroppen än vad som är nödvändigt. Så här gör du för att mota hälsporren i grind:

Steg ett – vila fötterna från belastning

Att låta hälen vara ifred är lika viktigt som långtråkigt. Men att minska belastningen på hälen ger den bättre möjligheter att läka inflammationer i lugn och ro. Gå så lite du kan, lägg löpskorna på hyllan och se om det gör någon skillnad. Du kan fortfarande träna annat så länge det inte belastar hälarna, till exempel cykling.

Se också: Skönhetsrutinen i fem steg för dina fötter

Skönhetsrutinen i 5 steg för dina fötter
0:48

Efter reklamen: Skönhetsrutinen i 5 steg för dina fötter

(0:48)

Slå på ljud

Steg två – byt skor och/eller sulor

Allt i skoväg som är sladdrigt, hårt och platt går bort. Stadiga skor med stöd och dämpning under hälen som är anpassad efter din vikt är vad foten vill ha. Gå till en specialist och få hjälp med utprovningen om du är osäker själv.

Om du har ett arbete där du står mycket på hårt underlag kan det hjälpa med en särskild ståplatta som avlastar.

Steg tre – ta hjälp om hälsporren inte försvinner

Att vila sig i form och byta skor eller sulor är en bra start, men ibland kan det ha gått så långt att du behöver professionell hjälp.

  • En fysioterapeut kan visa hur du gör för att stretcha och kanske även tejpa foten för att den ska må bättre.
  • Med rätt sorts antiinflammatoriska läkemedel kan du både minska smärtan och inflammationenen på medicinsk väg.
  • Få personligt anpassade sulor via sjukvården.
  • Ibland ges kortisonsprutor vid svåra besvär.
  • Hjälper inget annat kan det bli aktuellt med operation eller stötvågsbehandling.
Du ska inte löpträna alls när du har hälsporre.

Välj rätt skor vid löpträning för att minska risken för överbelastning.

Foto: TT/Shutterstock

Steg fyra – förebygg

Eftersom hälsporre har en tendens att återkomma om man inte arbetar med förebyggande behandling så är det bra att fortsätta med vissa övningar regelbundet. Stretching, fotmassage och olika rörelser som ökar blodcirkulationen är bra för att hålla fötterna friska i längden.

Källor: Vårdguiden 1177, doktor.se