Bli kvitt ditt mobilberoende! 3 snabba sätt att bli fri

Kvinna sitter med smart telefon i soffan och är glad.

Foto: TT/Shutterstock

Med sina blinkande ikoner och plingande ljud kan vara svårt att bortse ifrån telefonen. Men var går egentligen gränsen mellan att vara tillgänglig – till att vara beroende av sin mobiltelefon? Här får du tre enkla tips som gör det enkelt för dig att ta kontrollen över luren.

Pockar din mobiltelefon titt som tätt på din uppmärksamhet? Du är inte ensam! I Sverige använder vuxna personer mellan tre och fyra timmar åt sin mobiltelefon varje dag och ungdomar ännu mer.

Se också: 5 tips för att minska ditt mobilberoende

3:12

Efter reklamen: KBT-terapeuten Danielle Wildrix: 5 tips för att minska ditt mobilberoende

(3:12)

Slå på ljud

Våra smarta telefoner är fantastiska verktyg som underlättar våra liv rent praktiskt men det är också en leksak; för visst är det väl trevligt att ägna sig åt förströelserna i telefonen; kanske spela något spel eller se vad familjemedlemmarna har postat på sociala medier.

Så handlar du säkert på nätet – bästa tipsen

Men hur bra och trevligt det än kan vara att ägna sig åt innehållet på mobiltelefonen så är det inte bara av godo. Forskning har visat att telefonerna stör vår förmåga att fokusera på saker runtomkring oss – även när vi inte tittar på telefonen. Samma störselmoment blir mobiltelefonen när det gäller dess närvaro i våra sovrum; en tredjedel av alla vuxna i Sverige har i dag sömnproblem.

Vi rör oss mindre på grund av skärmen

Det finns också studier som pekar på att hög skärmtid hör ihop med att vi rör på oss mindre; i dag går en svensk i genomsnitt drygt 5 000 steg om dagen – jämfört med det nästan fyrdubbla historiskt sett.

Nackdelen med våra smarta telefoner är att de konstant gör oss påminda om deras närvaro och att helt ignorera dem kan vara mycket svårt när de lyser, blinkar och ger ifrån sig ljud. Men visst går det att ta kontrollen över luren – här är fem enkla sätt som hjälper dig att bli fri från luren.

1. Stäng av notiserna

Notiserna är de små meddelandena som dyker upp på din telefon som en förhandsvisning av ett meddelande eller en aktivitet.

Gör så här: Klicka på den lilla symbolen för inställningar den ser ut som ett kugghjul. Här ser du alla appar som kan skicka notiser till dig. Välj de som du vill kontrollera genom att klicka på raden. Enklaste alternativet är att klicka på symbolen längst upp till höger och slå ifrån funktionen som tillåter notiser.

2. Rota fram väckarklockan

Har din gamla klockradio åkt ner i en låda för att bara samla damm? Då är det dags att börja använda den igen! Inför mobilförbud i sovrummet och se fram emot bättre sömn utan störselmoment mitt i natten.

3. Ta kontroll över tiden med telefonen

Har det hänt att du sitter och tittar på gamla bilder eller kanske spelat ett spel, och plötsligt upptäcka att tiden sprungit ifrån dig och du faktiskt lagt två timmar på din telefon? Ett enkelt sätt att förhindra att du tappar kontroll över tiden är att använda en gammal hederlig äggklocka. Tillåt dig själv att titta i luren i till exempel 30 minuter varje kväll, men avsluta när klockan ringer.