Trending: Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Bli kvitt hemorrojder med ny frysbehandling

19 okt, 2017 
Malin Forsberg
Hemorrojder hör till våra vanligaste krämpor. Mer än hälften av befolkningen, 50–75 procent, drabbas någon gång i livet. Med en speciell frysbehandling lindras symtomen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Man kan säga att hemorrojder är en typ av ”åderbråck” i och kring ändtarmsöppningen. Det finns inre och yttre hemorrojder.

De inre är täckta av en slemhinna och kan antingen finnas inne i ändtarmen eller synas utanför ändtarmsöppningen. De yttre hemorrojderna sitter precis vid sidan om ändtarmsöppningen och är täckta av hud.

Hemorrojder är vanligast hos äldre och överviktiga, men också hos gravida kvinnor. Den växande livmodern gör att trycket i ändtarmens blodkärl blir högre och att hemorrojder lättare bildas. I bästa fall försvinner de efter förlossningen.

Symtom på hemorrojder

Om man ser lite ljusrött blod på papperet när man torkar sig efter ett toalettbesök eller det finns blodstänk i toalettstolen, kan det komma från hemorrojder som har gått sönder.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Det kan också klia eller svida vid ändtarmsöppningen eller göra ont när man tömmer tarmen. Svedan kan bero på att tarmslemhinnan har blivit irriterad intill hemorrojden och det bildats små sprickor.

Annons

Ibland kan både gaser och lite avföring eller slem läcka ut utan att man kan hindra det, eftersom ändtarmsöppningen inte sluter riktigt tätt.

Om man krystar när man ska tömma tarmen kan hemorrojder glida ut, och man kan känna dem med fingertopparna. Ibland går det att trycka in dem igen. Stora hemorrojder kan vara svåra eller omöjliga att trycka tillbaka, och de kan göra rejält ont.

Napp stoppar blödningen

På apoteket finns nu en relativt ny behandlingsmetod mot hemorrojder, en så kallad stjärtnapp som kyler ner och minskar symtomen. Det kallas kryobehandling.

Stjärtnappen heter Hemor Rite och förvaras i frysen. Vid besvär håller man den antingen mot utvändiga hemorrojder, eller för upp den i ändtarmen. Produkten innehåller inga läkemedel, ska vara ofarlig och kunna användas av alla, men gravida bör vänta till efter förlossningen. Varje behandling varar i åtta minuter och ska ge upp till tio timmars lindring.

Annons

Enligt företaget bakom produkten har studier visat att den stoppar blödningar bättre än tidigare använda medel. Liksom övriga läkemedel lindrar den även smärta och klåda, samt dämpar svullnad i upp till tio timmar. Man ska kunna använda den i sex månader – har besvären inte blivit bättre innan dess är det läge att låta doktorn undersöka.

Att förvara den i frysen låter kanske lite sisådär, men förpackningen innehåller en sanitetsbox och utförliga anvisningar om hygien och skötsel.

3 tips för att slippa drabbas

1. Undvik förstoppning. Se över din kost – ät mer fibrer och drick tillräckligt med vätska. Räcker inte det, fråga husläkare eller apoteket om bulkmedel för tarmen.
2. Håll tarmen igång. Motion är ett utmärkt ”naturmedel” för att få igång en trög och trilskande tarm. En lagom rask promenad dagligen räcker för att stimulera tarmrörelserna och motverka förstoppning. Men du får gärna öka dosen med cykling, gympa eller annan motionsform som känns rolig.
3. Ta tid på toaletten. Försök få en lugn stund på toaletten, gärna vid samma tid varje dag.

Av Susanna Hauffman

Annons