Blodsockerdieten – Michael Mosleys nya diet efter 5:2

För några år sedan tog han världen med storm med 5:2-dieten. Nu är läkaren Michael Mosley tillbaka med blodsockerdieten som både minskar midjemåttet och håller typ 2-diabetes i schack. Här berättar han om sina bästa tips för att lyckas med en rivstart för ett hälsosamt liv.

I sin nya bok Blodsockerkoll på 8 veckor berättar Michael Mosley om den nya dieten och hur du klarar av en rivstart där du endast äter 800 kalorier om dagen i åtta veckor.

– Det är inte så svårt som man skulle kunna tro, säger han.

Revolution för diabetiker

Dietgurun Michael Mosley är övertygad om att blodsockerdieten, BSD, kommer att innebära en revolution för diabetiker världen över och för alla prediabetiker, det vill säga de som ligger i riskzonen för att drabbas av diabetes.

Idén till att skriva en bok om BSD fick Michael Mosley när han mötte professor Roy Taylor vid Newcastleuniversitetet som var den som först upptäckte vilken effekt snabb viktminskning har på blodsockernivåerna.

Hos de personerna i Taylors studie var den  genomsnittliga viktminskningen på åtta veckor 14 kilo.

Den snabba viktnedgången visade sig vara effektiv för att minska på det farliga bukfettet och normalisera blodsockernivåerna. Deltagare i gruppen som haft typ 2-diabetes i  upp till tio år kunde vända sjukdomsförloppet.

– Det är fantastiskt att det går att behandla diabetes genom livsstilsförändringar istället för läkemedel, säger Mosley som själv fick diagnosen diabetes för fem år sedan och har själv ändrat sin livsstil för att hålla sjukdomen i schack.

Nya matvanor

Under BSD går det att leva på färdiga måltidsersättningar. Men ännu bättre är att tillaga sin egen mat.

– Det är ett gyllene tillfälle att skaffa sig nya matvanor, säger Mosley.

Även om Mosley hävdar att den första veckan av dieten, innan kroppen vant sig, är värst rekommenderar han alla som börjar att skaffa sig en ”dietkompis” för att på så vis kunna stötta varandra. Ett annat tips är att rensa kasta ut alla frestelser i hemmet för att minimera risken att falla för den där chokladkakan som du vet ligger längst in i skafferiet.

Mat inspirerad av medelhavet

Det gäller att äta sund mat är, enligt Mosley, den som är inspirerad av medelhavet. Den har dessutom visat sig ha en positiv effekt för risken att utveckla bröstcancer. Olivoljan tros vara den positiva nämnaren.

För att lyckas med konststycket att snabbt gå ner i vikt är det viktigt att plocka bort snabba kolhydrater som lätt bryts ner i matsmältningssystemet och frigör socker.

Mosleys råd är istället att satsa på långsamma kolhydrater och bra fetter som till exempel olivolja, nötter, avokado, ägg och fisk.

Men att ändra livsstil handlar inte bara om att lägga om matvanor. Minst lika viktigt är att förbättra flåset, bygga muskler och meditera för att få ner stressnivåerna. Och slarva inte med sömnen. Den som sovit dåligt har lättare att falla för wienerbrödet till eftermiddagskaffet.

BSD positiv effekt på blodtrycket

Förutom att minska i vikt har BSD en positiv hälsoeffekt på blodtrycket som sjunker liksom det farliga kolesterolet.

Det är också viktigt att inte återgå till gamla matvanior och frossa i snabba kolhydrater efter de första åtta veckorna med lågkaloridiet. Det skulle otvivelaktigt leda till att blodsockernivåerna far upp som en raket.

– Blodsockerdieten ska ses som början på ett hälsosamt liv. Så länge du fortsätter leva hälsosamt och tränar kan du hålla din diabetes borta.

Hälsosamt liv

BSD fungerar dock enbart på typ 2-diabetiker och har alltså ingen effekt på de som har typ 1. För typ 2-diabetiker som vill testa dieten är det viktigt att först tala med sin läkare eftersom medicinerna kan behöva justeras.

Vilka är då riskfaktorerna för att utveckla typ 2-diabetes?

– Om du är över 50, har diabetes i släkten eller har mycket bukfett bör du kontrollera blodsockret.

Diabetes är en allvarlig sjukdom och att leva med diabetes innebär, förutom att man ständigt måste hålla koll på blodsockernivåerna och se till att ta sina mediciner, även en ökad risk att drabbas av hjärt- kärlsjukdomar, cancer och demens.

Men att diabetes bara drabbar överviktiga personer med mycket bukfett är en myt, menar Mosley.

– En fjärdedel av alla diabetiker har en normal kroppsbyggnad.

De kallas TOFI, ”thin on the outside fat on the inside”. Smala på utsidan och tjocka på insidan alltså.

Diabetes är en global hälsokatastrof och bara i Sverige räknar man med att det finns runt 400 000 typ 2-diabetiker och drygt en och en halv miljon som lever med förhöjda blodsockernivåer. Prediabetes, den blodsockerhöjning som föregår typ 2-diabetes, är en tickande bomb.

– Mellan 90 och 95 procent av alla som har förstadium till diabetes har ingen aning om att de har höga blodsockernivåer, säger Michael Mosley.

Så lever du hälsosammare:

 • Ät mindre socker eller ännu hellre försök att vänja dig av med ditt sötsug.
 • Undvik i möjligaste mån stärkelserik mat som bröd, pasta, potatis och ris. Ät istället quinoa, bulgur och vildris. Även baljväxter anses hälsosamma.
 • Undvik de flesta frukostflingor eftersom de oftast innehåller mycket socker.
 • Starta dagen med ägg.
 • Ät osaltade nötter till mellanmål.
 • Smör är bättre än margarin.
 • Ät fet fisk, räkor, kyckling, kalkon, griskött, nötkött och ägg och andra proteinrika livsmedel.
 • Minimera intaget av processat kött till en gång per vecka.
 • Frossa i grönsaker i olika färger.
 • Undvik för mycket söt frukt. Mango, ananas och bananer innehåller massor av socker.
 • Det är helt okej att ta ett glas vin men försök att inte dricka mer än en till två enheter alkohol per dag i genomsnitt (ett litet glas vin eller ett litet glas starksprit är 1,5 enheter).
 • Styrketräna minst tre gånger i veckan
 • Träna intensivt i korta intervaller för att öka förlusten av bukfett som är nära kopplat till risken att utveckla diabetes och hjärt- och kärlsjukdom.
 • Ställ dig upp var 30:e minut.
 • Glöm inte den mentala träningen! Avslappningsövningar eller mindfulness minskar den farliga stressen.

Prata med din läkare innan du börjar dieten om:

 • Du tar insulin eller annan diabetesmedicin än metformin.
 • Du medicinerar mot högt blodtryck.
 • Du har lindrig eller allvarlig retinopati (kärlförändring i ögats näthinna).
 • Du tar blodförtunnande medicin
 • Du har epilepsi
 • Du har ett allvarligt medicinskt tillstånd

Öka chansen att lyckas genom att:

 • Skaffa en ”dietkompis” så att ni kan stötta varandra.
 • Ta en ”före bild” så du kan jämföra hur din kropp förändras
 • Göra dig av med alla ”frestelser” i hemmet
 • Inte börja förrän du är säker på att du kan avsätta åtminstone sex veckor för att fokusera på att gå ner i vikt
 • Meditera och göra mindfullnessövningar. Forskning har sett ett starkt samband mellan stress och blodsockerproblem.

Foto: IBL, Shutterstock