Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Bo Holmströms sista intervju om sjukdomen som vann

18 okt, 2017 
Henrik Högström
Bo Holmström i filmen att leva utan att dö – en film om diabetes.
Stjärnreportern Bo Holmström rapporterade från krigshärdar och utsatte sig för faror världen över. Men det var en sjukdom som bidrog till hans död. "Diabetesen knäckte mig", säger Holmström i den sista intervju han gjorde.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Bo Holmström gjorde sig känd för att vara både tuff och rak i sin stil. Som reporter backade han aldrig för faran och kunde, med oklanderlig bena, rapportera från brännpunkter över hela världen. ”Lägg ut, lägg ut!”-klippet från bevakningen av terrordådet på Västtyska ambassaden 1975 har blivit synonymt med hans gärning men själv tyckte Bo Holmström bara att det var en av tusentals händelser han hade varit med och rapporterat om.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Det blev över 50 år i detta ytterst omväxlande yrke som journalist. Jag har varit med på konflikter, krig, revolutioner och jag har sett människor skjutas och sprängas i bitar. Aldrig någonsin blivit skadad eller träffad. Men diabetes knäckte mig, berättar Bo Holmström i vad som skulle bli hans sista intervju för dokumentären Leva utan att dö – en film om diabetes.

Bo Holmströms sista intervju.
Bo Holmströms sista intervju. Foto: TV 3

Bo Holmström gick bort tidigare i oktober 2017. Sin sista tid i livet bodde han på ett vårdboende och var rullstolsburen efter att ha amputerat ena benet.

Annons

Bo Holmström led, precis som runt 400 000 svenskar, av diabetes 2.

I en intervju förbannade han dessutom en ovana som hängt med honom sedan han var ung.

– En anledning till att jag fick flimmerproblem med pumpen och därmed sämre blodcirkulation var rökningen. Den förbannade rökningen som jag höll på med sedan jag var grabb och då det ­roligaste var att köpa två lösa Boy-cigarretter. Det blev nästan ett paket om dagen under min långa journalistresa – mitt största misstag, berättade Holmström för tidningen 2016.

Molly Sandén berättar

Bo Holmströms sista intervju är en av många där kända, och okända, svenskar berättar om hur det är att leva med diabetes.

I dokumentären berättar till exempel Hasse ”Kvinnaböske” Andersson, 69, (diabetes 2) och Molly Sandén, 25, (Diabetes 1) om sina erfarenheter.

Annons

– Insulinet som jag tar dagligen är både botemedlet och giftet på samma gång, säger Molly Sandén i dokumentären.

Programledare i dokumentären är Peter Jihde som själv lider av diabetes 1.

– Det känns som den mest betydelsefulla uppgift jag gjort i tv. Att missionera om den här sjukdomen har varit en stor del av mitt liv de senaste fem åren, då jag fick den, har Peter Jihde sagt om uppdraget som även innebär att han leder en diabetesgala i TV.

På galan kommer även Bo Holmströms minne att hedras.

Leva utan att dö – en film om diabetes: den 9 november kl. 20:00 på TV3.

Peter Jihde
Peter Jihde. Foto: TV3/Eva Edsjö

SE INSLAGET MED BO HOLMSTRÖM HÄR:

Bosse Holmström om diabetesen: "Knäckte mig"Brand logo
Bosse Holmström om diabetesen: "Knäckte mig"
Annons